Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorii din Marea Britanie vor putea obliga criminalii să asiste la anunțarea pedepsei

ciocanel judecator

Judecătorii vor putea în curând să îi oblige pe criminali să fie prezenţi în instanţă la audierea în care este prezentată sentinţa lor, conform unui proiect de lege anunţat miercuri de guvernul britanic după mai multe cazuri care au scandalizat ţara, relatează AFP.

În prezent, un acuzat poate refuza să participe la această audiere, care în sistemul judiciar britanic vine după o altă audiere, ce stabileşte vinovăţia sau nevinovăţia unui acuzat, conform agerpres.

Ofiţerii de poliţie sau agenţii de penitenciar vor putea folosi "forţa rezonabilă pentru a-i aduce pe criminali în boxa acuzaţilor sau prin videoconferinţă (...), ceea ce înseamnă că se va face totul pentru a se asigura că li se face dreptate victimelor şi familiilor acestora", a precizat Ministerul Justiţiei într-un comunicat.

"Este inacceptabil ca unii dintre cei mai oribili criminali din ţară să refuze să-şi înfrunte victimele în instanţă. Nu pot şi nu trebuie să li se permită să dea dovadă de laşitate", a declarat premierul Rishi Sunak, citat în comunicat.

Mai multe cazuri de criminali condamnaţi care au refuzat să participe la audierea de condamnare i-au emoţionat pe britanici.

În aprilie, ucigaşul unei fetiţe de nouă ani pe nume Olivia Pratt-Korbel, care a fost ucisă de un glonţ rătăcit în casa ei unde se refugiase un traficant de droguri, a refuzat să meargă la tribunal pentru a-l asculta pe judecător condamnându-l la închisoare pe viaţă, un caz care a îngrozit ţara.

Săptămâna trecută, asistenta Lucy Letby, condamnată la închisoare pe viaţă, fără posibilitate de eliberare, pentru uciderea a şapte nou-născuţi, nu s-a prezentat în instanţă, provocând furia familiilor victimelor.

Guvernul şi-a confirmat atunci disponibilitatea de a legifera, iar viitoarea lege, care se va aplica Angliei şi Ţării Galilor, prevede că, în cele mai grave cazuri care pot duce la închisoare pe viaţă, un acuzat poate primi încă doi ani de închisoare dacă nu se prezintă la tribunal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.