Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jumătate de milion de euro pentru combaterea risipei alimentare

Fruits and vegetables

Proiectul pilot prin care vor fi dezvoltate practici care limitează risipa de alimente în Uniunea Europeană va primi suma de jumătate de milion de euro, de la Parlamentul European, momentan banii fiind aprobați de Comisia de Bugete.

Proiectul pregătit de eurodeputata PSD Claudia Țapardel are la bază niște statistici alarmante: în prezent, între 90 și 120 de milioane de tone de alimente sunt risipite anual în Europa, în timp ce 55 de milioane de cetățeni europeni nu își permit să mănânce zilnic o masă caldă.

Aproape un sfert dintre cetățenii Uniunii Europene trăiesc la limita sărăciei. Dintre aceștia, aproximativ 55 de milioane nu au posibilitatea să se hrănească zilnic în mod corespunzător. În același timp, între 90 și 120 de milioane de tone de alimente sunt distruse anual. Europa se transformă într-un tărâm al paradoxurilor, în care risipa devine o obișnuință!”, a declarat europarlamentara în plenul PE.

Alocarea sumei de 500.000 de euro va fi alocată pentru dezvoltarea acelor practici care să limiteze risipa de alimente.

Proiect pilot de finanțare propus de MEP Claudia Țapardel se numește „Food redistribution” și a fost aprobat de Comisia pentru Bugete a Parlamentului European.

Acesta urmează modelul Băncilor de Alimente care funcționează în Europa de peste 30 de ani și presupune utilizarea de fonduri europene pentru a-i ajuta pe oamenii aflați în situații de excluziune socială din motive financiare să se hrănească adecvat.

Și parlamentarii români s-au arătat interesați de această problemă. Ziua de 16 octombrie ar putea fi declarată Ziua națională a combaterii risipei alimentare dacă propunerea de lege a senatorului UNPR Marian Vasiliev va fi adoptată.

În această zi ”autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și ONG-urile, pot organiza manifestări și acțiuni publice dedicate sărbătoririi zilei, luând în considerare culoarea galbenă ca și culoare specifică acestei zile”.

În expunerea de motive se arată că e nevoie de o astfel de zi pentru că România risipește anual, conform rapoartelor Uniunii Europene, o cantitate de 5 milioane de tone de alimente.

Totodată, senatorul UNPR mai propune și o lege privind combaterea risipei alimentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.