Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Junta militară din Myanmar a eliberat peste 2.000 de persoane arestate pentru incitare

Pinterest
Myanmar steag flag

Junta militară din Myanmar a eliberat miercuri peste 2.000 de persoane arestate pentru incitare, între care jurnalişti şi participanţi la protestele declanşate după preluarea puterii de la guvernul liderei Aung San Suu Kyi, în februarie, potrivit presei locale, transmite Reuters.

Eliberarea a fost descrisă de unii activişti ca O stratagemă a armatei pentru a îndepărta atenţia de la o represiune continuă efectuată de securitate, potrivit news.ro.

Armata a fost supusă presiunilor din partea ţărilor occidentale şi a vecinilor Myanmarului, pentru a elibera mii de oameni reţinuţi în timpul protestelor. Mulţi dintre opozanţi au fost reţinuţi, unii condamnaţi, în baza unei legi care incriminează comentariile care ar putea provoca frică sau răspândi ştiri false, fapte pedepsite cu până la trei ani de închisoare.

Suu Kyi este judecată pentru o infracţiune similară, printre altele, şi rămâne în detenţie.

Purtătorul de cuvânt militar Zaw Min Tun a declarat că majoritatea celor eliberaţi au fost acuzaţi de incitare pentru aderarea la proteste.

"Un total de 2.296 de persoane au fost eliberate. Acestea au luat parte la proteste, dar nu au avut roluri principale. Nu au participat la acte violente", a declarat purtătorul de cuvânt pentru site-ul de ştiri Irrawaddy.

Reuters nu l-a putut contacta pe Zaw Min Tun pentru comentarii suplimentare.

Videoclipurile postate pe reţelele de socializare au arătat un flux de oameni format în mare parte din tineri deţinuţi, care coborau din autobuzele închisorii Insein, din Yangon, zâmbind, făcând semn cu mâna şi îmbrăţişându-şi membrii familiei, care au plâns la sosirea lor.

Alte imagini au arătat un şir de autobuze care părăseau intrarea din spate a închisorii, cu pasageri aplecaţi la ferestre şi care făceau semne către mulţimea de oameni de afară.

Armata s-a străduit să impună ordinea de când a preluat puterea, în contextul protestelor zilnice la nivel naţional şi a unor greve paralizante.

Insurgenţele etnice care au afectat Myanmarul de zeci de ani au izbucnit din nou, iar civilii furioşi de valul de arestări au luat armele împotriva forţelor de securitate.

Şeful închisorii din Insein, Zaw Zaw, a declarat anterior pentru Reuters că aproximativ 700 de persoane vor fi eliberate, fără să ofere un motiv. El nu a răspuns la apelurile ulterioare pentru comentarii.

Portalul de ştiri Myanmar Now a scris că reporterul său Kay Zon Nway a fost eliberat după 124 de zile de detenţie, ăn care s-a aflat sub acuzaţia de incitare.

Asociaţia de asistenţă pentru deţinuţii politici (AAPP), o organizaţie non-profit cu sediul în Thailanda, a declarat că eliberarea în masă a fost concepută pentru a da impresia că represiunea militară este relaxatăt.

"Evenimentele de astăzi intenţionează să facă să pară că a existat o relaxare în opresiunea juntei. Nu este cazul", se spune într-un comunicat.

Peste 5.200 de persoane sunt reţinute, potrivit AAPP. De asemenea, se spune că 883 de oameni au fost ucişi - o cifră contestată de conducerea militară, care a dat vina pe tulburările ”teroriştilor” din partea susţinătorilor partidului lui Suu Kyi. Reuters nu a putut confirma cifrele.

Marţi, televiziunea Myawaddy, condusă de armată, a relatat că autorităţile au renunţat la acuzaţii împotriva a 24 de vedete aflate pe listele de persoane date în urmărire, conform legii anti-incitare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.