Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia chineză EXONEREAZĂ un bărbat executat în urmă cu 21 de ani

Curtea Supremă din China a exonerat un bărbat care a fost executat pentru viol şi crimă în 1995 pe motiv că dovezile prezentate nu ar fi fost suficiente, informează Reuters, potrivit agerpres.

Nie Shubin a fost găsit vinovat acum 21 de ani de violul şi uciderea unei femei din oraşul Shijiazhuang, provincia nordică Hebei, şi a fost executat la 27 aprilie 1995.

Citeşte şi: Reacţia vehementă a Teheranului, după ce Congresul american a prelungit sancţiunile

Curtea Supremă l-a exonerat după ce cazul a fost redeschis în luna iunie şi judecătorii au observat că dovezile aduse nu erau suficiente, iar declaraţia în care bărbatul îşi recunoscuse vina era suspectă.

Un oficial al Curţii Supreme Populare a Chinei a afirmat într-un interviu că acest caz conţine o lecţie profundă pentru justiţie şi că este tipic pentru condamnării prost argumentate.

Curtea din provincia Hebei care a dat verdictul acum 21 de ani şi-a cerut scuze familiei condamnatului şi a anunţat că va acorda compensaţii. Mai mult, va demara o investigaţie cu privire la condiţiile în care a fost judecat cazul.

Decizia curţii a fost pusă la îndoială pentru prima dată în 2005, când un alt bărbat a recunoscut violul şi crima pentru care fusese executat Nie.

Citeşte şi: AVERTISMENTUL dur al Budapestei pentru guvernele europene

În urma unui apel demarat de familia condamnatului executat, autorităţile chineze au decis în 2007 că nu existau destule dovezi să justifice reexaminarea cazului de către procuratura Curţii Supreme.

Execuţiile unor condamnaţi în cazurile cărora au fost îndoieli că ar fi fost îndeajuns de multe dovezi au stat la baza mai multor scandaluri publice, legate mai ales de confesiuni obţinute sub tortură. Însă pedeapsă capitală se bucură de susţinere populară în China.

În 2014, un tribal a achitat un bărbat de etnie mongolă care fusese executat pentru viol şi crimă, iar cazul a generat un val de indignare în opinia publică chineză.

China consideră ca numărul condamnaţilor executaţi este secret de stat, însă activiştii spun că Beijingul ar executa mai mulţi oameni decât orice alt stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.