Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Ciocniri militare pentru resursele de apă: Peste 40 de morți și 200 de răniți la frontiera Kârgâzstan-Tadjikistan

news.in-24.com
razboi

Bilanţul morţilor a urcat la cel puţin 41 vineri, la o zi după ce o dispută pentru accesul la apă a condus la ciocniri sângeroase la frontieră între trupele Kârgâzstanului şi Tadjikistanului, relatează DPA. Autorităţile au anunţat de asemenea peste 200 de răniţi, în timp ce tensiunile sunt încă puternice între cele două foste republici sovietice.

Ultimele violenţe au fost declanşate de instalarea unei camere de supraveghere miercuri de către tadjici. Grănicerii kârgâzi de lângă satul Kok-Tash au cerut oprirea acestei lucrări, apoi localnici din ambele ţări s-au implicat aruncând pietre.

Situaţia s-a deteriorat joi când au avut loc schimburi de tiruri între părţi şi un avanpost militar tadjic a fost ars.

Vineri, Kârgâzstanul a acuzat trupele tadjice că folosesc lansatoare de grenade. Ministerul Sănătăţii de la Bişkek a anunţat 31 de morţi şi 154 de răniţi.

Între timp, au fost raportaţi 10 morţi şi aproximativ 90 de răniţi în Tadjikistan, potrivit website-ului Asia-Plus. Nu a existat o confirmare oficială a acestor cifre.

Zona de tensiuni este controlată de Kârgâzstan. Apa dintr-un canal alimentează un rezervor care este una dintre cele mai importante surse de apă pentru oameni în regiunea Batken. Dar Tadjikistanul susţine că ar trebui să aibă acces la apă, citând hărţi mai vechi.

Ambele ţări au declarat de asemenea că speră să calmeze lucrurile. Kârgâzstanul a notat că trebuie să mute 20.000 de cetăţeni în siguranţă, pe fondul unor informaţii privind atacuri şi incendierea de locuinţe şi magazine.

Rusia a chemat de asemenea la calm şi s-a oferit să medieze.

Ambele ţări au devenit independente după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991. Cu toate acestea, disputele de-a lungul frontierei lor comune de aproape 1.000 de kilometri sunt obişnuite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.