Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kazahstanul câștigă teren în România pe fondul sancțiunilor împotriva petrolului rusesc: companiile petroliere au găsit soluția pentru a evita criza

Radu Pop
Reddit
petrol burse

Lukoil, Petrom OMV produceau benzină și motorină din petrol brut extras din Rusia. Rafinăriile celor trei companii nu mai au voie să prelucreze combustibili din Rusia, în baza sancțiunilor internaționale. UE interzice importul de țiței rusesc originar din Rusia. Este vorba de achiziția petrolul brut extras de pe teritoriul rusesc și exportat apoi spre rafinăriile din întreaga lume.

„Am avut discuții cu toate companiile, cu toate rafinăriile, și, de azi, toți, și rafinăria Petrom, și rafinăria Petromidia, și rafinăria Petrotel, nu vor mai procesa țiței rusesc, s-au stabilit surse alternative și rute alternative”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

În România, până la aprobarea sancțiunilor, trei rafinării importau petrol rusesc pe care îl prelucrau în special în motorină, dar și în benzină, informează într-o analiză Europa Liberă: Petromidia (deținută de KMG Internațional – fostul Rompetrol), Petrobrazi (OMV Petrom), Petrotel (Lukoil). În plus, Gazprom România importa benzină și motorină rafinată în Serbia din petrol rusesc. Și rafinăria din Novisad este lovită de sancțiuni, pentru că petrolul BRUT ajunge pe teritoriul Europei într-un terminal din Croația, stat membru UE. În 2021, cele trei rafinării românești au procesat 9,9 milioane de tone de țiței, dintre care 6,82 milioane de tone au fost din import. Cam 2,5 milioane de tone de țiței au provenit din Rusia, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Până la startul războiului, două treimi din țițeiul rafinat în România era importat din portul rusesc Novorosisk. Printr-un terminal este exportat petrol rusesc, care ajunge inclusiv la Petrotel Ploiești (rafinărie deținută de Lukoil) și la Petrobrazi (rafinăria deținută de OMV Petrom).

Prin al doilea terminal din Novorosisk se importa petrol kazah, transportat prin Rusia prin oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC), care alimentează rafinăria Petromidia.

Petromidia, rafinăria deținută de Rompetrol Rafinare, companie controlată de grupul KazMunaiGaz (KMG), va putea importa în continuare țiței din Rusia, cu condiția ca acesta să fie de proveniență kazahă, reiese din textul celui de-al șaselea pachet cu sancțiuni impuse Rusiei, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Embargo-ul european împotriva țițeiului rusesc nu va afecta activitatea de la Petromidia pentru că rafinăria nu prelucrează țiței rusesc. De altfel, Kazahstanul și-a redenumit petrolul pe care îl exportă prin porturile maritime rusești și pe care-l procesează în România, țiței care va fi comercializat sub numele de Kazakhstan Export Blend Crude Oil (KEBCO), pentru a-l disocia de petrolul originar din Rusia și a evita riscurile de sancțiuni și problemele de finanțare.

Petrobrazi, rafinăria deținută de OMV Petrom, procesa până la începerea războiului în jur de 3 milioane de țeței. 70% din petrolul brut rafinat la Petrobrazi provenea din țițeiul extras pe teritoriul României. Restul de 30% îl reprezenta țiței importat din Rusia. „Din martie, nu mai importăm petrol”, au precizat reprezentanții companiei pentru Europa Liberă. Petrolul brut din țările scandinave, Africa de Nord și cel din Kazahstan ar fi înlocuit țițeiul rusesc rafinat la Petrobrazi.

Petrotel Ploieşti, a treia rafinărie mare din România, deținută de compania rusă Lukoil, a importat anul trecut în jur de 2 milioane de tone de țiței. Petrolul brut care ajungea la Petrotel era 100% din Rusia.

Europa Liberă a contact reprezentanții Petrotel Lukoil SA, compania gigantului rus care operează rafinăria din Ploiești, pentru lămuriri legate de originea petrolului rafinat la Petrotel însă nu a primit niciun răspuns până în prezent. Din informațiile primite de la Europa Liberă de la operatorii portuari din Constanța, Lukoil România ar importa țiței din Kazahstan și din Turcia, a cărui proveniență inițială nu poate fi precizată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.