Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor dă fiori OMV în scandalul taxei de solidaritate: 'Nu exclud lărgirea ariei codurilor CAEN!'

Kronica
Kelemen Hunor

Președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, nu exclude o modificare a legii care să completeze codurile CAEN ale companiei OMV și spune că e nevoie o verificare a bilanțului acesteia, pentru a se vedea dacă este îndreptățită să plătească taxa de solidaritate.

Întrebat, marți, la Prima News, despre taxa de solidaritate pe care OMW refuză să o plătească în România, Kelemen Hunor a spus că este nevoie de cifrele bilanțului companiei.

”Trebuie să vedem bilanțul final, cei de la OMW spun că nu au ajuns la procentul prevăzut în directiva europeană și în legea națională și arată că, pe activitatea lor, pe codurile CAEN, nu au atins acel procent. Trebuie văzute cifrele și să vedem cine are dreptate. Dacă mergem doar pe aceste coduri CAEN, poate trebuie lărgită aria de acoperire.

Până nu vedem cifrele din partea firmei, e greu să spui cum e, trebuie verificat de la Ministerul Energiei și de la Finanțe pe cifrele reale.

Eu nu pot să exclud nici o modificare a legii, în sensul de a lărgi această arie pe codurile CAEN. Legea vorbește doar de extracția gazelor naturale și extracția țițeiului, fabricarea produselor din prelucrarea țițeiului și trebuie coduri CAEN care nu sunt incluse, cum sunt activități de servicii anexe extracției de petrol, comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate.

Trebuie modificată legea dacă au dreptate”, a spus Kelemen.

Acesta consideră că a fost o greșeală absența acestor coduri CAEN din lege, dar nu poate spune că a fost cu intenție. Liderul UDMR a arătat că, înainte de a fi aruncată vina în dreapta sau stânga, trebuie făcută o analiză pentru a se vede cifrele exacte, care a fost profitul OMW pe fiecare tip de activitate.

”E vorba de solidaritate față de societate, față de țara în care ai făcut profit. Nu e vorba de a lua banii de la cineva permanent, e vorba pur și simplu de solidaritate față de România”, a precizat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, după o astfel de analiză privind codurile CAEN va avea loc și o discuție în coaliție.

”Codurile CAEN nu sunt prevăzute în directiva europeană, fiecare țară are codurile proprii. Nu Bruxelles-ul face codurile CAEN. Nu e bine să dai vina pe directivă pentru că asta înseamnă să fugi de responsabilitate. Să nu căutăm nod în papură, problema e la noi, nu la CE”, a conchis Kelemen Hunor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.