Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kim Jong-un, moştenitorul unei armate slăbite de corupţie

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a moştenit o armată cu grave probleme cauzate de corupţie, potrivit unui document confidenţial pe care îl publică marţi reţeaua de televiziune sud-coreeană MBC, preluată de agenţia EFE, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Poliţiştii thailandezi au dejucat cel puţin trei atacuri teroriste în Bangkok

Textul, datat aprilie 2012, semnala, de exemplu, că în una dintre unităţile Armatei Populare, situată la 50 de kilometri nord de Phenian, 75% din echipamentele de artilerie erau considerate nefuncţionale, fiind oxidate sau pline de praf.

Citeşte şi: Trump s-ar putea întâlni cu Putin înainte de preluarea eventualului mandat la Casa Albă

Autorităţile nord-coreene au elaborat acest document, potrivit MBC, pentru a evalua situaţia forţelor de apărare atunci când Kim Jong-un a preluat puterea după moartea tatălui său, Kim Jong-il, în decembrie 2011.

Citeşte şi: Australia: Acuzaţiile Amnesty International sunt TOTAL FALSE

Raportul, la care a avut acces postul sud-coreean, atribuie proasta funcţionare a armatei corupţiei înrădăcinate în rândurile sale, în special între înalţii oficiali.

Citeşte şi: Un fost general american de rang înalt a minţit FBI

Conform documentului, militarii nord-coreeni sufereau la acel moment de o "gravă penurie de alimente", cauzată parţial de vânzarea de orez de către comandanţi pentru obţinerea de beneficii materiale.

Citeşte şi: Un elicopter militar s-a prăbuşit în sudul Vietnamului

La patru ani şi jumătate de la elaborarea raportului, nu se cunoaşte până la ce punct afectează corupţia în prezent starea armatei, din cauza ermetismului extrem al regimului nord-coreean.

Citeşte şi: Bilanţ negru la fabrica BASF: doi morţi, doi dispăruţi şi şase răniţi

În tot cazul, notează EFE, experţii au semnalat în numeroase ocazii că Kim Jong-un a declanşat o campanie contra militarilor corupţi, în planul său de a acorda prioritate Armatei Populare ca garant al supravieţuirii ţării în faţa la ceea el consideră "ameninţarea" SUA şi Coreii de Sud.

Citeşte şi: Barack Obama: 'Sunt încrezător că vom câştiga şi că Stat Islamic va fi înfrânt'

De altfel, când Kim Jong-un a ordonat, la finalul lui 2013, împuşcarea unchiului său, Jang Song-thaek, mediile statale i-au atribuit condamnatului fapte de corupţie, iar în ultimii ani s-au raportat numeroase epurări şi înlocuiri în rândul forţelor armate care ar putea fi relaţionate cu această problemă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.