Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis a decorat-o pe Georgeta Filitti, directoarea Muzeului Naţional al Satului

Inquam Photos/ Octav Ganea
Iohannis Klaus

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, vineri, decretele de decorare pentru istoricul Georgeta Filitti, Paulina Popoiu, directoarea Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din București, și Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca potrivit mediafax.

"Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru prestigioasa activitate de cercetător şi istoric, pentru dăruirea şi abnegaţia cu care a promovat cercetarea istorică autentică, președintele României a conferit Ordinul Naţional «Serviciul Credincios» în grad de Cavaler doamnei Georgeta Mariana Filitti, istoric", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul președinției.

Totodată, "pentru contribuţia deosebită avută la punerea în valoare a patrimoniului cultural naţional mobil şi imobil, pentru conservarea şi valorificarea acestuia prin organizarea de expoziţii şi târguri naţionale şi internaţionale, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional «Serviciul Credincios» în grad de Cavaler doamnei Paulina Popoiu, director general al Muzeului Naţional al Satului «Dimitrie Gusti»".

De asemenea, Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor, Categoria E -"Patrimoniul cultural naţional" i-a fost acordat Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, "pentru dăruirea şi profesionalismul de care au dat dovadă generaţiile de specialişti ai muzeului, contribuind la conservarea, dezvoltarea şi valorificarea unui patrimoniu cultural de o importanţă deosebită pentru istoria naţională".

În vârstă de 80 de ani, Georgeta Filitti este istoric și autoare a numeroase studii făcute asupra unor personalități istorice românești. Absolventă a Facultății de Istorie din București în 1961, a lucrat, în perioada 1961 - 1998, a lucrat ca editor și cercetător la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Române. În 1983, a obținut premiul Nicolae Bălcescu al Academiei Române pentru editarea "Oratoriei" lui Mihail Kogălniceanu. A publicat numeroase cărți, ediții critice, peste 400 de articole în reviste de specialitate din țară și străinătate.

Paulina Popoiu, în vârstă de 64 de ani, este, din luna mai 2005, director general al Muzeului Național al Satului din București. Absolventă a Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din București, a făcut stagii de pregătire în Franța, având specializare pe probleme de evidență a patrimoniului cultural, mangement cultural, etnologie urbană și ecomuzee. Între 2013 - 2015 a fost președintele secțiunii Evidența monumentelor Istorice din cadrul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, vicepreședinte al CNMI, membru în Biroul CNMI. Între anii 2008 - 2014 a fost membru al Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Potrivit site-ului oficial, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, păstrătorul unor valori deosebite ale civilizaţiei transilvănene, se conduce după aceleaşi principii formulate de fandatorii săi, acum 150 de ani: cunoaşterea şi promovarea culturii transilvănene şi sprijinirea şi dezvoltarea materială a patrimoniului muzeal dar se află în mijlocul unui proces de regândire a modului prin care putem să aducem cultura mai aproape de un public mereu în schimbare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.