Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis a făcut SENZAȚIE la Paris - VIDEO

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă, 10 noiembrie a.c., la sediul Ambasadei României din Paris, o alocuțiune în cadrul evenimentului dedicat contribuției românești la dezvoltarea științei și tehnicii în Anul Centenar 2018. Iohannis a făcut senzație în fața auditoriului, format din Gérard Albert Mourou, câștigător al premiului Nobel pentru fizică, ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, ambasadorul României la UNESCO, și alți profesori, studenți și doctoranzi români în Franța.

Iohannis i-a fermecat cu un prim discurs în limba franceză, fiind primit cu apaluze.

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

„Monsieur le professeur Mourou,

Monsieur l’Ambassadeur Niculescu,

Monsieur l’Ambassadeur Cioroianu,

Chers étudiants et professeurs,

Chers invités,

Mesdames et messieurs,

Citește și: Ministrul Apărării trage un semnal de alarmă în privința Rusiei. Ce se va întâmpla după

Domnule profesor Mourou,

Domnule Ambasador Niculescu,

Dragi studenți și profesori,

Dragi invitați,

Doamnelor și domnilor,

Citește și: Un fotbalist important dezvăluie culisele neștiute ale fotbalului românesc

Le 1er décembre 2018 la Roumanie célèbre le Centenaire de sa Grande Union. Par son immense contribution à la victoire de l’Entente et par les efforts de la mission du général Berthelot pendant la Grande Guerre, ainsi que par son soutien au cadre de la Conférence de Paix de Paris, la France a été un allié-clé de la Roumanie et du peuple roumain dans sa lutte pour l’unité nationale.

Pe 1 Decembrie 2018, România celebrează Centenarul Marii Uniri. Prin contribuția imensă la victoria Antantei și prin eforturile misiunii Generalului Berthelot în timpul Primului Război Mondial, precum și prin susținerea sa în cadrul Conferinței de la Paris, Franța a reprezentat un aliat cheie al României și al poporului român în lupta pentru unitate națională.

Citește și: Halep nu va continua cu omul care i-a adus 7 milioane de dolari în cont. Care este motivul

Je suis fier de représenter la Roumanie demain lors des évènements qui marquent la fin de cette guerre catastrophique dans laquelle la Roumanie et la France ont beaucoup souffert.

Sunt mândru să reprezint România în cadrul evenimentelor de mâine care marchează finalul acestui război catastrofal, în urma căruia România și Franța au avut mult de suferit.

Les liens étroits entre la Roumanie et la France se sont toujours étendus dans de nombreux autres domaines.

Legăturile strânse dintre România și Franța au continuat să se extindă în numeroase alte domenii.

Citește și: Ce pretenții are un miliard indian de la Guvernul României. Câți bani sunt puși în joc

Les années qui ont précédé la Grande Union de 1918 ont été une période fructueuse pour la science et la technologie roumaine.

Anii care au precedat Marea Unire din 1918 au reprezentat o perioadă fructuoasă pentru știința și tehnologia românească.

Après cette introduction en français, permettez-moi, mesdames et messieurs, de continuer en roumain.

Citește și: Mutare de ultimă oră pentru creșterea salariului minim – Ce a decis Guvernul

După această introducere în franceză, permiteți-mi, doamnelor și domnilor, să continui în limba română.

Mulți dintre inventatorii și inginerii români de frunte au activat la Paris. Am să ofer două dintre cele mai cunoscute exemple, din domeniul aviației.

În martie 1906, Traian Vuia zbura la Paris cu primul avion de concepţie românească, realizând astfel primul zbor cu un vehicul zburător cu motor propriu, care s-a ridicat în aer pe propriile roți.

Citește și: Lovitură la buzunar pentru Cristi Borcea! ‘Troc’ dezastruos pentru a rămâne în libertate

În aceeași perioadă, Henri Coandă, cu sprijin din partea unor ingineri francezi, a reușit să proiecteze și să construiască un prototip al unui avion cu reacție, pe care l-a prezentat la salonul aeronautic de la Paris din 1910. De altfel, mulți dintre inovatorii români ai perioadei considerau Parisul ca fiind o a doua casă.

Cooperarea româno-franceză a continuat atât în cursul perioadei interbelice, cât și ulterior.

O bună parte din elita intelectuală a României a ales calea exilului în Franţa după instalarea regimului comunist. Chiar și în contextul dificil marcat de perioada comunistă, parteneriatul cu Franța în domeniul științei și tehnologiei a continuat, alimentat de un nivel al colaborării științifice neobișnuit de intens pentru două state situate de părți diferite ale Cortinei de Fier.

Mă bucur să constat că această cooperare istorică se dezvoltă și astăzi, Parisul găzduind numeroși tineri români care sunt la începutul unor cariere care, sper, vor avea un impact chiar mai puternic decât cel al generației Marii Uniri.

Voi, dragi cercetători și studenți, sunteți printre cei mai buni ambasadori ai României în afara graniţelor, reflectând astfel potențialul creativ al poporului nostru. Vă mulțumesc pentru ce faceți în numele României!

Sper, de asemenea, că cei mai mulți dintre voi veți avea ocazia de a lucra și în România.

Trebuie să recunosc că mult timp România nu a oferit condiții adecvate de muncă pentru tinerii cercetători. Trebuie, cu adevărat, să depunem eforturi mai consistente pentru dezvoltarea de centre naționale și proiecte de cercetare naționale.

Un foarte bun exemplu este polul de cercetare care se dezvoltă în jurul proiectului Extreme Light Infrastructure din Măgurele, proiectul ELI. Reunind mai multe institute de cercetare, precum și infrastructură modernă, acest centru atrage deja cercetători din Uniunea Europeană și din state terțe.

Doresc să folosesc acest prilej pentru a mulțumi domnului profesor Mourou pentru sprijinul său în transformarea ELI într-o poveste de succes pentru comunitatea științifică românească.

De asemenea, am plăcerea să-i adresez domnului profesor cele mai călduroase felicitări pentru recenta primire a Premiului Nobel pentru Fizică pentru descoperirile sale excepţionale, privind metoda de generare a unor impulsuri optice ultrascurte de intensitate ridicată, cu valoare aplicativă în domeniul medical.

Alte exemple sunt proiectele inițiate de către cercetătorii români prin participarea la activitățile Agenției Spațiale Europene. Nu pot să nu remarc, de asemenea, creșterea numărului de colaborări internaționale, adesea cu ajutorul fondurilor oferite de către Uniunea Europeană pentru cercetare și inovare.

Îmi exprim astăzi dorința ca parteneriatul româno-francez din domeniul științei, tehnologiei și industriei să continue să fie unul cu caracter strategic. Avem nevoie ca ambiția Uniunii Europene de a fi lider mondial în domeniul științei și al tehnologiei să beneficieze de o bază organică, reală. Această bază nu poate fi oferită decât de extinderea colaborării între universitățile tehnice și institutele de cercetare din toate statele membre.

În baza propunerilor recente înaintate în cadrul Consiliului Uniunii Europene, ne așteptăm la un nivel mai mare de integrare în domeniul învățământului superior, dar și al cercetării.

Dezvoltarea de universități europene reprezintă o oportunitate unică de a facilita descătușarea potențialului creativ al continentului într-o epocă în care marile proiecte de cercetare sunt adesea de natură să implice cooperarea internațională. De asemenea, creșterea finanțării pentru programele de mobilitate din cadrul Erasmus+ vor contribui la dezvoltarea de rețele de colaborare profesională între tineri pe întregul continentul.

În contextul creșterii inechității inter-generaționale în defavoarea tinerilor, noi, politicienii, avem datoria de a crea astfel de instrumente, pentru a facilita dezvoltarea personală și profesională a unei generații cu adevărat europene.

Cooperarea dintre țările Europei este mai importantă ca niciodată. Vizita mea în Franța, așa cum am precizat la început, este prilejuită de centenarul sfârșitului Primului Război Mondial, cel mai sângeros război din istoria de până atunci a umanității. A fost un conflict în care realizările tehnologice remarcabile ale începutului de secol XX au fost utilizate pentru a distruge și a ucide.

Un parteneriat aprofundat româno-francez în domeniile cercetării și inovației, în cadrul oferit de procesul integrării europene, orientat spre asigurarea păcii și prosperității, reprezintă garanția pe termen lung că inovarea va fi folosită doar în sprijinul păcii și pentru rezolvarea problemelor cruciale ale planetei, fiind orientată spre atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite.

Sunt însă sigur că domnul profesor Mourou ne poate spune mai multe despre modul în care ideile și munca unei echipe transnaționale pot contribui activ la depăşirea limitelor cunoașterii umane.

Vă mulțumesc, vă doresc mult, mult succes și aștept cu mare interes întrebările dumneavoastră!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.