Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, contrazis de Constituţie: Preşedintele trebuia să numeasă miniştri interimari

Administrația Prezidențială
iohannis dancila iohannis guvern

Klaus Iohannis a anunţat joi seara că refuză propunerile de miniştri interimari înaintate de premierul Dăncilă, în locul miniştrilor ALDE demisionari. Preşedintele invocă prevederile constituţionale care vorbesc despre schimbarea structurii politice a Guvernului, însă aceste prevederi nu înlătură posibilitatea numiri unor miniştri interimari.

"Să fie clar: Guvernul actual și-a schimbat componența politică! În aceste condiții, Constituția indică, fără echivoc, ce trebuie să facă prim-ministrul. Este datoria și obligația doamnei premier să meargă de urgență în Parlament pentru a obține votul de validare", a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele face trimitere la articolul 85, alin. (3) din Cosntituţie:

"(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru."

Restructurarea unui guvern presupune însă anumite operaţiuni politice, motiv pentru care şi Constituţia prevede un termen de 45 de zile în care funcţiile de ministru pot fi exercitate interimar. Articolul 107, alin. (3) şi (4):

"(1) Primul-ministru conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, respectând atribuţiile ce le revin. De asemenea, prezintă Camerei Deputaţilor sau Senatului rapoarte şi declaraţii cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate.

(2) Preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru.

(3) Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106 (inclusiv demisie, n.r.), cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.

(4) Prevederile alineatului (3) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile."

Astfel, potrivit Constituţiei, prim-ministrul are dreptul să propună miniştri interimari în locul miniştrilor demisionari, însă pentru o perioadă de cel mult 45 de zile. După cele 45 de zile, votul în Parlament pentru restructurarea Guvernului devine obligatoriu în sensul art. 85 din Constituţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.