Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis nu spune nimic despre cazurile sociale dramatice, dar transmite un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Vieții Sălbatice

digi24.ro
Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 3 martie, un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Vieții Sălbatice.

„Ziua Mondială a Vieții Sălbatice este un bun prilej de a aduce în atenția publică nevoia de a conserva speciile de animale și plante sălbatice. Anul acesta, Națiunile Unite au propus ca temă centrală pădurile și rolul lor esențial în susținerea vieții noastre.

Pădurile fac parte din patrimoniul nostru natural, protejează biodiversitatea și sunt cruciale pentru combaterea schimbărilor climatice. În timp ce omenirea este angajată într-o cursă contracronometru de a găsi soluții pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, natura ne oferă o tehnologie de absorbție a carbonului simplă, sigură și foarte ieftină: copacii.

România ocupă un loc special în Europa în materie de biodiversitate, păduri și viață sălbatică. Aproximativ 35% din suprafața României este acoperită de păduri, un patrimoniu natural cu o valoare ecologică inestimabilă. Sunt păduri care găzduiesc mii de specii de animale și plante sălbatice, multe dintre ele dispărute în Vestul Europei.

Pădurile și speciile de floră și faună pe care le adăpostesc se află, însă, deseori sub amenințare. În ultimele decenii, acțiunile noastre au dus la distrugerea habitatelor unor specii sălbatice, forțându-le să caute hrană în proximitatea așezărilor umane. Torturarea, traficarea sau uciderea animalelor sălbatice sunt acte reprobabile, care trebuie pedepsite conform legii în vigoare fără nicio ezitare.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

Comiterea de abuzuri la adresa animalelor sălbatice, chinuirea și traficarea lor ne expun suplimentar pe noi, oamenii, la diverse virusuri. Astfel de practici cresc riscul apariției unei pandemii precum cea de COVID-19, care ne-a bulversat sănătatea și viața în ultimul an.

Relația de respect cu viața sălbatică și cu mediul înconjurător este esențială pentru sănătatea noastră. Este fundamental să promovăm permanent modele și practici de gestionare a pădurilor și a vieții sălbatice care să susțină atât bunăstarea noastră, a oamenilor, cât și conservarea pe termen lung a ecosistemelor. Implicarea noastră trebuie să meargă dincolo de protejare, pentru că este necesar să ajutăm natura să se regenereze. Plantarea de copaci contribuie la acest proces de regenerare.

Eforturile de împădurire care au avut loc recent în România reprezintă un motiv de optimism. În 2020, am acordat patronajul campaniei naționale de împădurire organizate de Guvern. Împreună am plantat peste 50 de milioane de puieți, o investiție cu beneficii reale pentru mediu, ecosisteme naturale, dar și pentru sănătatea românilor și pentru generațiile viitoare.

În 2021, solicit Guvernului să fie și mai ambițios, să vină cu un plan de plantare mai ales în afara fondului forestier, pe terenuri nisipoase ori degradate. Salut, totodată, inițiativa Executivului de a aloca un miliard de euro pentru păduri în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Protejarea mediului este o prioritate în care vom investi constant în viitor.

Un rol foarte important în combaterea defrișării ilegale a pădurilor și în inițiativele de împădurire și protejare a vieții sălbatice îl au reprezentanții societății civile. Încurajez asociațiile de mediu să-și continue demersurile și să vină în completarea efortului autorităților publice de a ne proteja patrimoniul natural.

Citește și: Europenii pot mânca viermi în siguranță! UE a aprobat utilizarea lor: pot fi puși chiar și în pâine

Este esențial ca societatea civilă, media și cetățenii să rămână vigilenți și implicați activ în protejarea pădurilor și a vieții sălbatice.

Sunt un susținător fără rezerve și mă voi implica activ în promovarea eforturilor de regenerare a pădurilor și a speciilor de animale și plante sălbatice. Îmi doresc ca, în aceste demersuri, să am alături de mine cât mai mulți români”, a spus Klaus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.