Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis recunoaște public că deciziile strategice pentru România se iau cu girul SRI

iohannis hellvig

Președintele Klaus Iohannis a apreciat eforturile pe care SRI le-a depus pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate națională: „Sunt convins că SRI va continua să ofere suportul informativ al deciziei strategice cu aceeași promptitudine și la aceleași standarde de performanță”.

Miercuri, la sediul SRI, a avut loc analiza generală a activității instituției pentru anul 2021. La eveniment au participat, alături de conducerea SRI, președintele României, domnul Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și membrii Comisiei de control a activității SRI.

Citește și: Bilanț în spatele ușilor închise la SRI: Hellvig s-a angajat, în fața tandemului Iohannis-Ciucă, să lupte cu știrile false

Piotrivit unui comunicat de presă, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a prezentat principalele linii de evoluție instituțională pentru următoarea perioadă, legate de dinamica amenințărilor cyber, gestionarea valului de migranți, riscurile asociate stabilității sociale, recurența comportamentelor de radicalizare cu perspectivă teroristă și emergența tot mai pregnantă a fenomenului „fake news”.

Referitor la activitatea Serviciului de anul trecut, domnul Eduard Hellvig a amintit și procesul de predare către CNSAS a întregului volum de documente de arhivă preluate de la fosta Securitate și care nu mai fac obiectul securității naționale.

„Privind retrospectiv la activitatea din anul precedent, pot afirma că SRI și-a îndeplinit misiunile în toate zonele de responsabilitate. Datele incluse în Raportul de evaluare, dar, mai ales, faptul că România este un stat sigur – inclusiv unul care poate oferi refugiu și sprijin celor care fug din calea războiului - sunt grăitoare în acest sens. Fără a intra excesiv în detaliile activității, SRI a transmis în 2021 peste 4.700 de informări beneficiarilor din plan central și aproape 1.900 de informări celor din plan local. Au fost derulate, doar în domeniile antiterorist și al amenințărilor transfrontaliere, peste 400 de măsuri de prevenire, iar în domeniul cibernetic, peste 70 de astfel de demersuri. Am obținut succese operaționale în domeniul contraspionajului și al securității economice”, a spus Hellvig.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a apreciat, potrivit sursei citate, eforturile pe care SRI le-a depus pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate națională și a angajamentelor asumate în format aliat și european, în contextul unui mediu de securitate cu grad ridicat de impredictibilitate: pandemia de COVID-19 și războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

„Sunt convins că SRI va continua să ofere suportul informativ al deciziei strategice cu aceeași promptitudine și la aceleași standarde de performanță. Astfel, Serviciul Român de Informații va continua să contribuie la creșterea capacității de reacție a statului român la provocări, amenințări sau crize, indiferent de natura lor. Merită, de asemenea, subliniat modul în care Serviciul a cooperat cu celelalte instituții din Sistemul național de securitate, precum și cu serviciile aliate și partenere”, a spus Iohannis.

Cu același prilej, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că „în acest context complicat, SRI a reprezentat un partener de încredere pentru Guvernul României. Informările transmise de dumneavoastră au adus un plus important de cunoaștere membrilor echipei guvernamentale, oferindu-le suportul atât de necesar pentru fundamentarea unor decizii care adesea nu au fost simple”.

De asemenea, președintele Comisiei de control a activității SRI, Ioan-Cristian Chirteș, a adus în atenție importanța culturii de securitate „la nivel individual, în cadrul companiilor și a instituțiilor publice, inclusiv în rândul clasei politice. O cultură de securitate puternică, dublată de o mai bună comunicare cu societatea civilă și creșterea transparenței la nivelul instituțiilor responsabile cu realizarea securității naționale, sunt premisele găsirii echilibrului necesar realizării apărării statului și a cetățenilor, într-o democrație consolidată”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.