Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, susținut la Cotroceni cu sprijinul PSD. Ipoteza lui Ion Cristoiu: 'Alierea cu PSD are drept principală cauză spaima lui Iohannis'

Ion Cristoiu

Publicistul și gazetarul Ion Cristoiu lansează în ultima sa analiză o ipoteză interesantă: PSD îi garantează lui Klaus Iohannis, prin prezența la guvernare, trei ani de mandat liniștit.

Redăm mai jos analiza lui Cristoiu, publicată inițial pe Cristoiublog.ro.

„Duminică, 21 noiembrie 2021, s-au încheiat practice negocierile dintre PNL, PSD și UDMR pentru formarea noului Guvern. Luni, 22 noiembrie 2021, cele trei partide vor merge la consultările de la Cotroceni cu o singură propunere de premier:

Nicolae Ciucă, din partea PNL.

Țin să precizez, cu o singură propunere, deoarece plecînd de la declarația de presă a lui Marcel Ciolacu potrivit căreia sînt deocamdată două propuneri de premier – Nicolae Ciucă din partea PNL și Marcel Ciolacu din partea PSD – aproape întreaga noastră presă a dat buzna să proclame că disputele între cele două partide continuă la capitolul Cine desemnează premierul. Marcel Ciolacu a subliniat însă că decizia privind propunerea de premier n-o poate lua decît organul colectiv de conducere a PSD. Hărmălaia coțofenistă de la conferința de presă ținută de Marcel Ciolacu a făcut ca precizarea să nu fie receptată de opinia publică. De altfel, supusă de la debutul negocierilor uneia dintre cele mai mari manipulări prin presă după decembrie 1989, opinia publică habar n-are că premierul care va fi propus de cele trei partide la consultările de la Cotroceni va avea un mandat de un an și șase luni doar. În mai 2023, el va demisiona pentru a lăsa locul unui alt premier, dat de celălalt partid. Așadar, conducerea PSD va fi convocată luni pentru a decide dacă primul premier din cadrul rotației va fi cel propus de PSD sau de PNL. Tărășenia ține de spectacolul public al relației dintre partide. În realitate, așa cum s-a hotărît mai demult, din clipa cînd Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu au bătut palma, propunerea de premier al celor trei partide va fi Nicolae Ciucă.

Noua combinație politică stîrnește în România de azi patimi devastatoare. De o parte și de alta (dar mai ales din partea chibiților PNL din presă și din societatea civilă) se lansează acuzații de trădare. Ținta tuturor acuzațiilor e Klaus Iohannis. În multe cazuri acuzațiile sînt dublate de anunțul returnării decorațiilor conferite de Klaus Iohannis unor persoane particulare. Martori ai acestui spectacol de demagogie publicitară ne amuzăm înainte de toate de fudulia dovedită de cei care fac anunțurile cutremurătoare. Radu Paraschivescu, Marius Manole sînt personaje mediocre ale vieții noastre culturale. Descoperim cu acest prilej c-au fost decorați de Klaus Iohannis cu Meritul cultural. O astfel de decorație se dă de regulă unor scriitori, actori, oameni de cultură la împlinirea a decenii de prestație pe scena culturală a țării. Nici Radu Paraschivescu, nici Marius Manole n-au operă. Și Radu Paraschivescu și Marius Manole au beneficiat de Meritul cultural nu pentru vreun merit cultural real, ci pentru meritul de a-l fi slujit pe Klaus Iohannis pe vremea cînd Klaus Iohannis se lupta să distrugă PSD. Cei doi, asemenea altora, s-au remarcat în ultimii ani prin agresivitatea antiPSD-istă potrivit ordinelor primite de la Cotroceni. Ne dăm seama acum de transformarea de către Klaus Iohannis a instituției prezidențiale în oficină de răsplătire a slugilor care dau cu bulanul în cei pe care Stăpînul îi arată cu degetul. valorilor culte a slugărniciei. De repetat:

Personajele cu pricina au fost răsplătite pentru activitatea lor anti PSD sub directa îndrumare a pînă mai ieri anti PSD-istului furibund, Klaus Iohannis. Din acest punct de vedere, decorații au tot dreptul să returneze decorația. Așa cum ei îșiși recunosc n-au primit-o pentru merite deosebit în activitatea culturală, ce pentru deosebite în activitatea politică antiPSD.

Trecînd peste spectacolul ridicol oferit de credința unor persoane particulare devenite vedete pentru activitatea lor de chibițăreală politică, se pune întrebarea:

Sînt îndreptățite acuzațiile de trădare lansate împotriva lui Klaus Iohannis, pentru că a inițiat și coordonat din umbră Alianța PNL-PSD?

Răspunsul e Da.

Lucian Mândruță, Oana Pellea, Marius Manole, Radu Paraschivescu, Tudor Chirilă au tot dreptul de a se considera trădați de Klaus Iohannis. Ei și mulți alții au făcut parte din Armata care a luptat sub conducerea Președintelui împotriva Partidului Social Democrat. Încălcînd grav Constituția, Klaus Iohannis a făcut campanie electorală în favoarea unui partid (PNL) și împotriva unui partid (PSD). Prin simplul fapt de a se înscrie la loc de frunte în campania electorală pentru alegerile din 7 decembrie 2020, Klaus Iohannis a încălcat Constituția. Angajarea președintelui împotriva unui partid politic parlamentar a căpătat note de gravă iresponsabilitate politică. În campania pentru alegeri el a lansat împotriva PSD acuzații rar întîlnite în Europa civilizată. Așa cum ne dezvăluie discursul său violent din 24 noiembrie 2020, în viziunea sa PSD era un partid nociv, periculos pentru destinele României, un partid care nu era de ajuns să fie învins în alegeri; Era un partid care trebuia scos în afara Legii. Armata sa de slugi din presă și din societatea civilă l-a luat în serios. Dezamăgiții de azi au cîntat PNL ca un Partid Făt Frumos, ca un Partid care e de partea bună a Istoriei, denunțînd PSD ca un partid de „coșmar” pentru destinul postdecembrist al țării. Cînd acuza PSD ca fiind un partid nociv, a cărei dispariție va face României normală, Klaus Iohannis nu se referea la partidul condus de Liviu Dragnea ci la partidul condus de Marcel Ciolacu:

„PSD a demonstrat că nu este capabil să se schimbe. În ciuda încercărilor de a-și cosmetiza imaginea, rămîne aceeași formațiune retrogradă, a baronilor roșii, tributarii unui mod de a face politică pe care cetățenii nu îl mai tolerează și nu și-l mai doresc”.

Klaus Iohannis era convins că prin astfel de acuzații va scoate pe români la vot împotriva PSD. Românii au fost mult mai înțelepți decît i-a crezut Klaus Iohannis. La alegerile din 7 decembrie 2020 au votat PSD și nu PNL. Prin asta românii l-au salvat pe Klaus Iohannis de la suspendarea din 2022. Alierea cu PSD are drept principală cauză spaima lui Klaus Iohannis de a nu fi suspendat. PSD îi garantează, prin prezența la guvernare, trei ani de mandat liniștit.

Ce s-ar fi întîmplat dacă românii l-ar fi ascultat pe Klaus Iohannis și ar fi votat pentru dispariția PSD?

Klaus Iohannis n-ar mai fi avut cu cine să se alieze pentru a supraviețui la Cotroceni”, a concluzionat Ion Cristoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.