DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Kovesi încearcă marea cu degetul: Cere tratament preferențial pentru a putea rămâne la Parchetul General

libertatea.ro
Laura Codruta Kovesi la CSM

Laura Codruţa Kovesi a înaintat CSM o cerere de recunoaştere a gradului profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Deşi această practică, a dobândirii de grad profesional fără examen, a încetat încă din 2009, fosta şefă a DNA vrea să o ia pe scurtătură şi să-şi asigure astfel prezenţa legală la Parchetul General.

Potrivit legii, procurorii care activează la DNA şi DIICOT capătă temporar grad de PÎCCJ, pe perioada desfăşurării activităţii la parchetul special. Odată întorşi la parchetul de unde provin, aceştia recapără şi gradul profesional dobândit prin examen. După OUG 92/2018, Laura Codruţa Kovesi nu a mai îndeplinit condiţiile legale pentru a fi delegată la Parchetul General, având doar grad de parchet de tribunal. Cu toate acestea, Secţia pentru procurori a CSM a decis păstrarea acesteia la PÎCCJ, unde a fost delegată de Augustin Lazăr imediat după revocarea de la DNA. Astfel, Kovesi nu doar că nu se întoarce la parchetul la care a fost numită (DIICOT Sibiu), ci doreşte şi să sară etapele legale pentru dobândirea gradului profesional.

Începând cu anul 2007, un număr mare de procurori care au activat în cadrul DIICOT și DNA, revenind la posturile ocupate anterior, au solicitat recunoașterea gradelor profesionale specifice DIICOT și DNA, fără să fi parcurs procedurile de concurs în vederea obținerii acestora. Deşi CSM a respins solicitările, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis în mod constant asemenea cereri prin hotărâri irevocabile. Această discriminare a luat sfârşit odată cu adoptarea OUG 56/2009. Potrivit actului normativ, "de la data revenirii la parchetul de unde provin sau la alt parchet unde au dreptul să funcționeze potrivit legii, procurorii care au activat în cadrul DNA şi DIICOT își redobândesc gradul profesional de execuție și salarizarea corespunzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condițiile legii, în timpul desfășurării activității în cadrul acestor direcții".

Împotriva recunoaşterii gradelor profesionale fără concurs se exprima în 2009 şi Forumul Judecătorilor: "O rupere nejustificată a echilibrului în rândul magistraţilor este cauzată de crearea jurisprudenţială a unei căi lăturalnice pentru anumiţi procurori pentru accedere în gradul cel mai înalt şi, posibil, omisso medio, prin eludarea concursurilor la care judecătorii şi ceilalţi procurori sunt supuşi. Această situaţie contravine, totodată, şi dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare."

Surprinzător este faptul că Laura Codruţa Kovesi, deşi îşi doreşte grad de PÎCCJ, nu a participat la concursul de promovare, care s-a încheiat recent, aşa cum a făcut-o, de exemplu, procuroarea Alexandra Carmen Lăncrănjan.

Solicitarea formulată de Laura Codruţa Kovesi urmează să fie discutată în şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM din 6 noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.