Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kovesi, încolțită de un jurnalist BBC: 'România, a doua cea mai coruptă țără din UE. Nu pare că ați făcut mare diferență'. Explicațiile fostei șefe DNA

European Parliament
kovesi audieri

Laura Codruța Kovesi, procuror-șef european, a declarat recent, într-un interviu pentru BBC, că lupta cu flagelul corupției nu poate fi dusă eficient doar de procurori, ci este nevoie de un efort conjugat. Aceasta a ținut să sublinieze că inclusiv mentalitatea societății poate contribui la reducerea nivelului de coruție dintr-o țară. A mai precizat, de asemenea, că e nevoie de campanii de conștientizare și de prevenire, dar este necesar și ca procurorii să aibă asigurate, prin legi, instrumente pentru a desfășura anchetele. Kovesi a încercat astfel să-i explice lui Stephen Sackur de ce atunci când a fost demisă din funcția de procuror-șef DNA, România stătea chiar mai prost în statisticile internaționale privind fenomenul corupției. Jurnalistul a  remarcat faptul că, în ciuda eforturilor depuse, Kovesi nu a reușit să schimbe mare lucru în România, potrivit B1 Tv.

Ședință importantă la Guvern - Vești bune pentru cei care au lucrat la negru: își pot plăti stagiul de cotizare

Stephen Sackur, jurnalist BBC: „Să ne concetrăm deocamdată pe România și să vedem dacă într-adevăr ați făcut vreo diferență. Sunteți o figură controversată acolo. Ați reușit să îi puneți sub acuzare pe unii dintre cei mai puternici oameni, dar când ne uităm la cum a ajuns România când ați plecat din funcție, ați fost concediată de Guvern, Transparency International spunea că România stătea chiar mai rău, fiind pe locul 70 în topul corupției 2019, regresase deci. România era a doua cea mai coruptă țară din Europa, fiind întrecută doar de Bulgaria. Să fiu sincer, mi se pare că, în ciuda eforturilor dumneavoastră, nu ați reușit să faceți vreo diferență...”

Laura Codruța Kovesi: „Păi, atunci când vorbim despre eradicarea corupției, despre reducerea acestui fenomen într-o țară, cred că asta nu e doar responsabilitatea procurorilor. E nevoie de un efort comun în lupta cu acest fenomen. E vorba aici despre activitatea procurorilor, dar și despre acțiunile de prevenire, despre legile care să ofere suficiente instrumente procurorilor pentru a putea investiga aceste fapte. E important de menționat că și  mentalitatea întregii societăți poate contribui la reducerea nivelului corupției. Deci nu doar investigând și arestând oamenii putem rezolva problema corupției într-un stat membru...”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.