Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kremlin: Rusia se angajează să-și protejeze cetățenii și infrastructura de atacurile ucrainene

stiri.md
Rusia steag drapel

Rusia ia toate "măsurile necesare" pentru a-şi apăra cetăţenii şi infrastructura cheie de atacurile ucrainene, a declarat luni Kremlinul, la o zi după ce Moscova a acuzat forţele Kievului de uciderea a 27 de persoane în bombardamentele asupra unui oraş controlat de Rusia în estul Ucrainei şi după ce un terminal al companiei ruse Novatek de la Marea Baltică a fost scos temporar din uz în urma unui presupus atac ucrainean cu dronă, relatează Reuters.

Compania rusă Novatek a fost nevoită să-şi suspende, duminică, unele operaţiuni la imensul terminal de export de combustibil din Marea Baltică după ceea ce presa ucraineană a scris că a fost ultimul dintr-o serie de atacuri cu drone ucrainene asupra instalaţiilor energetice ruseşti, potrivit news.ro.

Tot duminică, 27 de persoane au fost ucise şi 25 rănite după ce forţele ucrainene ar fi bombardat oraşul Doneţk din estul Ucrainei, controlat de Rusia. Oficialii instalaţi de Rusia în Doneţk au declarat că atacul din Doneţk a lovit o zonă aglomerată în care se aflau magazine şi o piaţă.

"Ministerul (rus) al Apărării, mijloacele noastre de apărare aeriană, alte agenţii relevante iau măsurile necesare pentru a se proteja împotriva acestui tip de atac terorist", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul briefingului de presă obişnuit. "Regimul de la Kiev continuă să îşi arate latura sa animalică prin faptul că loveşte infrastructura civilă. Ei lovesc oameni, civili", a spus el, catalogând atacul de duminică asupra oraşului Doneţk drept un "act atroce de terorism".

 

Preşedintele Vladimir Putin a primit rapoartele referitoare la incident şi a dat, de asemenea, instrucţiunile necesare, a spus Peskov, citat de TASS. El a subliniat că autorităţile locale iau măsurile necesare, astfel că nu consideră necesară o declaraţie specială din partea Kremlinului pe această temă. "Bineînţeles, au existat rapoartele relevante, preşedintele a dat instrucţiunile necesare", a subliniat Peskov.

"Condamnăm cu fermitate (atacul - n.r.). Desigur, operaţiunea militară specială va continua pentru a ne proteja poporul de acest pericol", a asigurat Peskov referindu-se la războiul Rusiei din Ucraina.

Forţele ucrainene au declarat că nu poartă responsabilitatea pentru moartea oamenilor din teritoriul ocupat şi au dat vina pe Rusia pentru pierderile grele de vieţi omeneşti.

Mii de civili ucraineni au fost ucişi sau răniţi de atacurile aeriene şi bombardamentele ruseşti de când Vladimir Putin a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani.

Moscova a subliniat că incidentul de duminică a fost al doilea atac grav ucrainean asupra civililor în mai puţin de o lună. În decembrie, Rusia a declarat că 25 de persoane, inclusiv cinci copii, au fost ucise în timpul unui atac ucrainean cu rachete şi drone asupra oraşului Belgorod din vestul Rusiei.

Luni a fost zi oficială de doliu în regiunea Doneţk - una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia susţine că le-a anexat din februarie 2022, o mişcare ilegală condamnată de Kiev şi de aliaţii săi occidentali.

Kievul a acordat prioritate producţiei interne de drone cu rază lungă de acţiune, ceea ce îi permite să lovească ţinte în adâncimea teritoriului Rusiei, indiferent de reticenţele Occidentului cu privire la astfel de atacuri.

Şeful principalului producător din industria militară ucraineană a declarat în noiembrie că Ucraina a stabilit producţia în serie a dronelor "kamikaze" cu o rază de acţiune în luptă de 1.000 de kilometri.

Ucraina şi Occidentul acuză Rusia că duce un război de agresiune neprovocat, care vizează acapararea de teritorii. Moscova afirmă că ceea ce ea numeşte "operaţiunea militară specială" este pur defensivă şi are ca scop consolidarea securităţii ruseşti împotriva unui Occident ostil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.