Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kremlinul salută prudent gesturile de bunăvoință făcute de administrația Biden față de Iran

Cristi Șelaru
Moscova Kremlin

Kremlinul a salutat prudent, vineri, primele gesturi ale noii administraţii americane faţă de Iran cu privire la relansarea acordului nuclear internaţional din 2015, din care SUA s-au retras în mandatul preşedintelui Donald Trump, transmite AFP potrivit Agerpres.

''A nu mai face apel la sancţiuni este un lucru bun, un eveniment pozitiv'', a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu referire la anularea de administraţia Joe Biden a unei proclamaţii unilaterale a predecesorului său privind revenirea la sancţiunile internaţionale contra Teheranului.

''Presiunea sancţiunilor nu a favorizat realizarea acordului şi a condus situaţia într-un impas'', a adăugat Peskov.

Separat, reprezentantul permanent al Rusiei la organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, Mihail Ulianov, a salutat vineri ''un semnal pozitiv ce confirmă că SUA sunt dispuse la o reluare a funcţionării normale'' a acordului.

În afară de anularea proclamaţiei unilaterale, Washingtonul a acceptat o invitaţie din partea Uniunii Europene la discuţii în prezenţa Teheranului şi a anunţat ridicarea restricţiilor impuse deplasărilor diplomaţilor iranieni acreditaţi la sediul ONU de la New York.

În ceea ce-l priveşte, Iranul şi-a reluat vineri apelul adresat Statelor Unite pentru ridicarea tuturor sancţiunilor impuse de fostul preşedinte american Donald Trump.

La jumătatea săptămânii trecute, AIEA a anunţat că Iranul a început să producă uraniu metalic cu scopul de a-l folosi drept combustibil pentru unul dintre reactoarele sale, aceasta fiind o nouă încălcare a angajamentelor sale asumate de Teheran în acordul din 2015, semnat de Iran şi şase mari puteri - SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia, China şi Germania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.