Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La ce ar trebui să se aștepte cu adevărat lumea de la COVID în 2023 - experți în sănătate globală

aa.com.tr
covid-19 coronavirus sars-cov-2

2023 ar putea fi anul în care lumea ar putea în sfârșit să înțeleagă cum să trăiască cu COVID. Ei bine, cea mai mare parte a lumii. În mod ironic, va trebui să mulțumim variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2 pentru asta, anunță The Daily Beast.

Valurile succesive de infecții cu Omicron și subvariantele sale, începând cu sfârșitul anului 2021, au produs atât de multă imunitate naturală în rândul populației umane încât majoritatea țărilor sunt acum într-o poziție bună pentru a face față noilor subvariante. "Văd Statele Unite și cea mai mare parte a lumii ieșind treptat din faza acută a pandemiei", a declarat Lawrence Gostin, expert în sănătate globală de la Universitatea Georgetown, pentru The Daily Beast.

Da, oamenii se vor îmbolnăvi atunci când o nouă formă a virusului va deveni dominantă. Dar, datorită imunității lor naturale, probabil că nu se vor îmbolnăvi foarte tare. Iar noile infecții vor semăna anticorpi noi care vor prelungi apoi imunitatea naturală a populației până la următorul val de cazuri.

"Cu toate acestea, valurile vor fi din ce în ce mai puțin adânci și mai îndepărtate, ca niște valuri într-un iaz", a declarat Jeffrey Klausner, epidemiolog la University of Southern California, pentru The Daily Beast.

Excepția de la această protecție naturală dobândită cu greu este, desigur, China. Singura țară majoră care a impus închideri stricte în cea mai mare parte a anului trecut și, ca urmare, nu are o imunitate naturală răspândită. China ar putea petrece 2023 recuperând decalajul față de restul lumii, în ceea ce privește anticorpii COVID.

Problema, pentru cei 1,4 miliarde de chinezi, este că recuperarea decalajului înseamnă că o mulțime de oameni vor fi infectați cu COVID fără protecția puternică pe care o oferă imunitatea naturală. Dacă 2023 este primul an din ultimii patru ani în care cea mai mare parte a lumii poate răsufla ușurată, în ciuda faptului că SARS-CoV-2 este prezent peste tot în permanență, ar putea fi, de asemenea, anul în care China se îmbolnăvește cu adevărat pentru prima dată.

Lumea, mai puțin China, și-a câștigat imunitatea naturală pe calea cea mai grea - prin prinderea de COVID. Vaccinurile au ușurat durerea, desigur, dar anticorpii induși de vaccinuri nu durează o veșnicie. Până la sfârșitul anului 2021, miliardele de vaccinuri se epuizau, iar rapelurile abia deveniseră disponibile pentru majoritatea oamenilor. În același timp, multe țări ridicau ultimele restricții majore privind afacerile, școlile și călătoriile. Atunci a apărut Omicron.

Mai transmisibil decât variantele mai vechi, dar mai puțin grav, Omicron a determinat cazuri record la sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022 - și a generat subvariante precum BA.2, BA.5 și BQ.1 care au determinat propriile lor creșteri mai mici de cazuri de-a lungul anului.

Dar tendința generală în 2022 a fost spre tot mai puține spitalizări și decese. În țările în care oamenii reveneau la o versiune de normalitate și în care circula virusul, toți acei anticorpi naturali care se acumulau își făceau treaba.

Este un ciclu virtuos, care se autoîntărește. "Imunitatea naturală va fi reîmprospătată continuu pe măsură ce virusul va circula pe scară largă, ceea ce va însemna o populație care, în timp, va avea niveluri considerabile de imunitate", a explicat Gostin.

"Ne aflăm de mult timp în faza Omicron sau sub-Omicron a variantelor. Acest lucru ar trebui să continue".

Această protecție ne oferă o licărire de speranță pentru 2023 - și chiar mai departe. "În cele din urmă, ciclurile de valuri repetate vor scădea progresiv până la o stare endemică de transmitere scăzută la nivel constant", a declarat pentru The Daily Beast Edwin Michael, epidemiolog la Centrul de Cercetare a Bolilor Infecțioase pentru Sănătate Globală de la Universitatea din Florida de Sud. "Noile variante vor provoca crize, dar mă aștept ca, având în vedere cât de robustă este imunitatea naturală, astfel de vârfuri de cazuri vor fi mici în raport cu Omicron, de exemplu - și deci ușor de gestionat".

Doar că nu și în China, care până acum câteva săptămâni încă mai aplica măsuri stricte de izolare. Protestele publice de amploare, extrem de rare în acest stat autoritar, au exercitat o presiune intensă asupra Partidului Comunist Chinez aflat la putere începând cu sfârșitul lunii noiembrie. La 7 decembrie, partidul a redus multe dintre restricții.

Epidemiologii au avertizat că ridicarea bruscă a închiderii într-o țară care nu a acumulat prea multă imunitate naturală - și în care ratele de vaccinare sunt scăzute pentru cea mai vulnerabilă parte a populației, vârstnicii - ar putea aduce un dezastru pe măsură ce infecțiile grave copleșesc spitalele.

La doar câteva săptămâni mai târziu, li s-a dat deja dreptate. O epidemie majoră în Beijing a obligat autoritățile locale să restabilească unele dintre restricțiile pe care tocmai le ridicaseră. Dar revenirea la închiderile nepopulare nu face decât să întârzie inevitabilul.

Chinezii vor să se întoarcă la normalitatea lor. Vor avea nevoie de anticorpi naturali pentru a ajunge acolo. Dar anticorpii naturali provin doar din infecții. Iar aceste infecții - potențial zeci de milioane - ar putea defini anul 2023 al Chinei.

Restul lumii, însă, ar putea avea cel mai normal an din 2020 încoace. Răsplata sa pentru că a suferit prin Omicron și urmașii săi. Dacă există un posibil spoiler, acesta este faptul că SARS-CoV-2 poate fi imprevizibil.

Atâta timp cât virusul circulă, acesta suferă mutații. De mai bine de un an, mutațiile au produs subvariante ale Omicron care diminuează eficacitatea vaccinurilor și, în cazul ultimelor subvariante BQ, fac ca terapiile cu anticorpi monoclonali să fie total ineficiente. Dar nu au reușit să eludeze anticorpii noștri naturali.

Klausner, în primul rând, nu se așteaptă ca acest lucru să se schimbe. "Este posibil să existe multe tipuri diferite de subvariante și să nu se producă schimbări dramatice. Ne aflăm de mult timp în faza Omicron sau sub-Omicron a variantelor. Acest lucru ar trebui să continue".

Dacă nu se întâmplă așa și apare o nouă variantă sau subvariantă care se ferește de anticorpii noștri naturali, întreaga lume - și nu doar China - va trebui să îndure valuri de infecții fără protecția imunității naturale. Iată cum visul unui 2023 mai degrabă normal s-ar putea transforma într-un coșmar

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.