Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La ce vârstă intră românii în piața muncii (studiu)

sondaj

Vârsta la care o persoană începe să desfăşoare o activitate economico-socială poate fi un indiciu asupra nivelului de trai al respectivei persoane, spune INS în studiul „Ancheta asupra calităţii vieţii (ACAV)”. Cu cât vârsta de intrare pe piaţa forţei de muncă este mai ridicată, cu atât mai mult se poate presupune că persoana a dobândit un nivel de instruire mai ridicat care îi poate permite realizarea unor venituri superioare, premisa unui nivel de trai decent.

Din distribuţia persoanelor de 16 ani şi peste care au experienţă profesională rezultă că:

  • 79% au început să lucreze la o vârstă cuprinsă între 18-24 ani
  • o persoană din 10 a intrat pe piaţa forţei de muncă înainte de a împlini 18 ani
  • 11% au început să lucreze după vârsta de 24 ani.

Ponderea femeilor care au intrat mai târziu pe piaţa forţei de muncă este superioară ponderii bărbaţilor (12,2% dintre femei au început să lucreze după vârsta de 24 ani, faţă de 10,0% în cazul bărbaţilor aflaţi în aceeaşi situaţie).

Dacă în urban 6,8% dintre persoanele de 16 ani şi peste au început să lucreze la o vârstă cuprinsă între 15 şi 17 ani şi 80,2% în intervalul 18-24 ani, în mediul rural constatăm că debutul activităţii are loc la vârste mai mici: 13,7% dintre persoanele de 16 ani şi peste au început să lucreze în intervalul 15-17 ani şi 77,3% în intervalul 18-24 ani.

Totuşi, diferenţele privind momentul intrării pe piaţa muncii a persoanelor de 16 ani şi peste, în funcţie de mediul de rezidenţă în care acestea domiciliază, s-au atenuat mult în ultimii ani.

Legătura dintre mediul de rezidenţă în care trăiesc şi debutul mai timpuriu al activităţii profesionale se poate observa şi din distribuţia persoanelor de 16 ani şi peste, după vârsta la care au început să lucreze şi statutul ocupaţional:

  • Proporţia cea mai mare a persoanelor care au început să lucreze între 15-17 ani se înregistrează la agricultori (21,7%).
  • Salariaţii ṣi lucrătorii pe cont propriu (inclusiv patroni) sunt categoriile de populaţie care înregistrează ponderile cele mai mari ale persoanelor intrate mai târziu pe piaţa muncii (14,1%, respectiv 15,3% dintre ei au început să lucreze după vârsta de 24 ani).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.