Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO La Ierusalim s-au comemorat 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau

The Independent
Auschwitz

75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau. La Yad Vashem, în Ierusalim, în prezența unui număr record de șefi de stat și de guverne, a fost comemorat acest moment, potrivit stiri.tvr.ro.

Lagărul, denumit și "fabrica morții", a fost construit de naziști pe teritoriul Poloniei ocupate. În cinci ani, în complexul de lagăre de concentrare de la Auschwitz au murit peste un milion de oameni - majoritatea evrei - fără ca nimeni să poată face nimic.

Numai cine nu a fost acolo nu poate înțelege de ce pentru locuitorii orașului polonez, să duci o viață normală acolo, chiar și astăzi, e aproape imposibil.

Cele 28 de barăci în care își așteptau sfârșitul victimele unui regim scelerat sunt martorii tăcuți ai acestei crime. Puțin mai încolo, viața din orășelul Auschwitz, "Osviecim", în poloneză, merge mai departe.

Citește și: Dușmanul lui Liviu Dragnea revine în PSD! Despre cine este vorba

Dincolo de gard este lagărul. Trăiesc aici de când m-am născut.

Trăiesc aici împreună cu părinţii, dar mă gândesc să mă mut. Nu e un loc prea plăcut.

Traiesc 40 de mii de suflete aici. Agnieska și Marek s-au născut aici și tot aici s-au și căsătorit. Sunt fotografi specializați în nunți.

Citește și: Vești pentru români! Apar noi modificări în Legea Pensiilor

Agnieska Juszczak: "Oamenii fac conexiuni ciudate când văd imagini de fericire aici. Nu ar trebui să fie aşa. Mergem mai departe. Ne amintim, dar vrem să ducem şi o viaţă normală."

Dacă unora le este mai ușor să uite trecutul, pentru alții încă este prea complicat să ignore istoria. Ana Odi este unul dintre puținii oameni care trăiesc chiar în lagăr. Tatăl ei a fost unul dintre deținuții de aici și a supraviețuit.

Ana Odi, arhivistă la Memorialul Holocaustului: "Tata voia să protejeze acest loc, să-l păstreze viu în memoria generaţiilor viitoare."

Ana vorbește despre misiunea pe care o are, mai ales că, de la un an la altul, numărul vizitatorilor crește. Nu și populația orășelului de dincolo de gard, chiar dacă ghizii includ în traseele lor și centrul acestei localități vechi de peste 800 de ani.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.