Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La mai puțin de șase luni de la interdicția chineză, minerii de criptomonede și-au găsit o casă nouă

latimes.com
bitcoin farm minat criptomonede

Cu câteva luni în urmă, industria criptografică a fost zdruncinată de știrile despre exodul în masă al minerilor din China. La sfârșitul lunii mai 2021, a devenit cunoscut faptul că autoritățile chineze aveau să interzică exploatarea minieră bitcoin ( BTC ), aducând presiunea de reglementare deja existentă asupra minerilor la un moment de rupere .

Lista operațiunilor interzise include achiziționarea de criptomonede, precum și orice activități de investiții conexe, tranzacționarea și schimbul de cripto. Banca Populară Chineză a avut consultări de fond cu băncile și sistemele de plăți, iar apoi celor mai mari instituții financiare chineze li s-a spus să înceteze tranzacționarea speculativă - în special cu BTC.

Drept urmare, rata de hash a Bitcoin a arătat una dintre cele mai mari scăderi din istoria sa. Ponderea Chinei în mineritul BTC a scăzut cu 55% de la începutul anului, deoarece mulți participanți la rețeaua Bitcoin și-au oprit echipamentele.

Acest lucru a fost confirmat ca piața secundară a Chinei plină de plăci grafice GPU. Minerii vindeau în mod activ plăcile grafice, inclusiv performantele GeForce RTX 3090 și Radeon RX 6900 XT la prețuri inferioare pieței, conform cointelegraph.com

Desigur, nu toți minerii au capitulat, în special bazinele mari. Modul logic de ieșire din situație a fost „migrația minieră” către alte țări. Dar unde s-au mutat minerii chinezi și în ce țări pot deveni noua meca a mineritului?

Mineritul este cu adevărat rău pentru China?

Înainte de a încerca să aflăm de unde pleacă minerii, merită să înțelegem de ce guvernul chinez a interzis mineritul și ce consecințe va avea o astfel de decizie asupra industriei criptografice și chiar asupra unor sectoare ale economiei țării.

După introducerea interdicției, cele mai mari bazine miniere au fost primele care au reacționat. Huobi, BTC.TOP și HashCow și-au încetat activitățile în totalitate sau parțial. Unul dintre cele mai mari schimburi de criptare din țară, Huobi, a suspendat atât exploatarea criptografică, cât și unele servicii de tranzacționare pentru noii clienți din China continentală.

Compania minieră BTC.TOP a anunțat că își suspendă activitatea în China, invocând riscuri, în timp ce HashCow a spus că va înceta să cumpere noi stații miniere BTC.

Cel mai mare producător de echipamente miniere Bitcoin din lume, Bitmain, a suspendat temporar vânzările la sfârșitul lunii iunie 2021 . Compania a luat această decizie după ce prețurile au scăzut cu 75%. Suspendarea a afectat numai minerii BTC, în timp ce Bitmain continuă să vândă echipamentul pentru extracția altcoin.

Potrivit guvernului chinez, problema în minerit a fost consumul ridicat de energie electrică. China, care găzduia majoritatea bazinelor miniere BTC, se bazează în principal pe energia cărbunelui, care produce mult poluare.

Însă, potrivit unor comentatori din industria criptografică, motivul real al autorităților chineze nu a fost să păstreze ecologia țării, ci să își promoveze propria criptomonedă, yuanul digital - adică, prin interzicerea mineritului BTC, guvernul chinez „curăță” spațiul pentru propria monedă digitală a băncii centrale (CBDC).

Acum, dezvoltarea yuanului digital este în plină desfășurare. La sfârșitul lunii iunie 2021, pasagerii metroului din Beijing au putut cumpăra bilete folosind yuanul digital. Și cu două săptămâni mai devreme, Banca Agricolă din China a fost prima din țară care a permis clienților săi să convertească yuanul digital în numerar și invers.

În același timp, guvernul pare să suprime activ concurenții la CBDC. În 2020, oferta publică inițială a Ant Financial - afacerea fintech a Alibaba - a fost contracarată în mare parte din temerile autorităților chineze că sistemul de plăți Alipay ar concura cu yuanul digital.

Deci, este posibil ca minerii să fi fost pur și simplu daune colaterale pe drumul către obiectivul țării de a sprijini moneda națională digitală implementată pe scară largă? La urma urmei, cea mai recentă interdicție criptografică nu a interzis nimic nou, deoarece restricțiile existente au fost deja precizate în 2017.

Noi centre miniere

China, unde se extrageau trei sferturi din totalul BTC, a început să își reducă ponderea în mineritul global cu mult înainte de introducerea măsurilor prohibitive în luna mai.

Potrivit cercetărilor efectuate de Cambridge Centre for Alternative Finance privind mineritul global Bitcoin din septembrie 2019 până în aprilie 2021, China a devenit treptat mai puțin atractivă pentru entuziaștii cripto. Aceasta poate fi considerată o confirmare a politicii dure a guvernului statului. Cu toate acestea, ponderea țării în mineritul Bitcoin a rămas ridicată și a ajuns la aproximativ 46%. Cu toate acestea, așa cum a spus Fei Cao, CEO Huobi Pool, pentru Cointelegraph:

„Anul acesta, tendințele cheie pentru mineritul digital sunt creșterea conformității și a cerințelor de capital, iar aceste două tendințe par mai promițătoare în regiunea nord-americană, unde mineritul este legal conform reglementărilor locale.”

Cuvintele lui Cao sunt confirmate de statistici, întrucât Statele Unite au în prezent peste patru ori cota lor în BTC minier mondial - de la 4,1% la 16,8%.

De-a lungul anilor, SUA și-a consolidat capacitatea de găzduire, cu mult înainte de interdicția chineză, chiar și atunci când piața criptografică se confrunta cu un declin grav. Companiile miniere americane erau active în special atunci când fermele mari BTC nu aveau o mare cerere, de exemplu, în 2017.

În plus, SUA are și unele dintre cele mai ieftine surse de energie de pe planetă, dintre care multe sunt regenerabile. Mai mult, investitorii americani înșiși sunt interesați să coopereze cu minerii. La o reuniune recentă din Texas, directorii americani de petrol și gaze au sugerat că minerii folosesc surplusul de gaze naturale pentru a genera electricitate.

Electricitatea ieftină este, de asemenea, foarte atractivă pentru producătorii mari de echipamente miniere. De exemplu, în 2020, Bitmain a încheiat un acord de parteneriat cu subsidiarul Digital Currency Group, Foundry, care oferă finanțare clienților Bitmain din America de Nord și furnizează un lot mare de dispozitive pentru mineritul BTC.

Kazahstanul a demonstrat, de asemenea, o creștere puternică a ponderii sale în lumea mineritului Bitcoin în acest an - crescând de la 1,4% la 8,6%.

Această țară se învecinează cu China, deci costul transportului de echipamente este mai ieftin decât transportul acestuia peste ocean în America de Nord. Mai mult, parlamentarii din Kazahstan fac țara mai atractivă pentru mineri, permițând băncilor locale să deschidă conturi pentru tranzacții cu criptomonede. În plus, o companie minieră poate fi înregistrată oficial în țară, deoarece moneda digitală a fost legalizată oficial în 2020.

Companiile chineze au profitat deja de acest lucru. Marele furnizor de mineri criptomonede Canaan a anunțat în iunie că a început să exploateze BTC în Kazahstan . Compania minieră criptografică BIT Mining, care a anunțat recent că se va extinde de pe piața chineză, intenționează să achiziționeze 2.500 de mineri BTC pentru desfășurare în Kazahstan. Potrivit experților, minerii chinezi au trimis aproximativ 4.000 de dispozitive miniere în Kazahstan.

Un alt factor important pentru popularitatea Kazahstanului ca destinație pentru mineri este prețurile destul de mici pentru energia electrică, unde 1 kilowatt costă 0,03 USD. Cu toate acestea, sistemul energetic al țării nu este la fel de mare ca cel al Statelor Unite.

Rusia și-a mărit, de asemenea, cota în exploatarea minieră globală la 6,5%. Ca și în cazul Kazahstanului, Rusia are o graniță cu China, ceea ce este convenabil atunci când transportă echipamente miniere. Asociația Rusă a Industriei Criptografice și Blockchain (RACIB) din iulie 2021 a subliniat avantajele mineritului din țară, evidențiind un surplus de energie electrică ieftină.

Având în vedere climatul divers al țării, fermele miniere pot fi instalate în regiuni cu climă rece, ceea ce va reduce costurile de răcire, maximizând în același timp profiturile așteptate.

În plus, RACIB a încheiat un acord de parteneriat cu un consorțiu al celor mai mari companii miniere din China, care până de curând controla 25% din rata de hash a Bitcoin.

Minerii se vor muta, mineritul va rămâne

La mai puțin de șase luni de la interdicția chineză, minerii au găsit o casă nouă, poate chiar mai bună decât cea precedentă, iar rata hash a Bitcoin se recuperează în mod previzibil.

Deci, minerii chinezi nu vor dispărea, ci își vor schimba doar locația. „Datorită impactului schimbării politicilor și reglementărilor din întreaga lume, industria minieră BTC se află în prezent într-o fază de transformare”, a spus Cao, adăugând:

„Mașinile miniere învechite din industrie au fost retrase, dar, în același timp, vor fi introduse pe piață mașini noi mai avansate pentru a compensa aprovizionarea pierdută.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.