Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La noi nu se negociaza sau tranzactioneaza functii!

Sunteti presedintele unei organizatii importante, PNL Sibiu, cum apreciati campania care urmeaza sa se incheie la sfarsitul zilei?

A fost cea mai muncita campanie, cea mai transparenta si la costurile cele mai reduse. Ceea ce inseamna ca, din perspectiva nevoii de a ne indrepta spre o politica de tip european, este un castig. Chiar daca nu s-a vazut foarte mult pe ecrane, cine a dorit sa ajunga la oameni a putut sa o faca, in mod direct, cu informatii, fara pomeni si cadouri. Din perspectiva banilor cheltuiti, este prima campanie in care candidatii nu au mai simtit presiunea costurilor enorme ca in trecut. A fost o campanie in care s-a pus foarte mult accentul pe comunicarea la firul ierbii, adica exact acolo unde sunt problemele oamenilor. Pentru unii probabil ca a fost o noutate. Pentru mine a fost o normalitate. Toata activitatea mea politica e construita cu multa munca, cu oamenii aproape, cu proiecte concrete. A fost asadar doar o prelungire a unei munci constante. Am avut aproape si echipa PNL Sibiu care s-a mobilizat si care a raspuns unita la acest mod de a face politica.

Noul "format" al alegerilor locale, cu un buget transparent, a venit de sus in jos, sau de jos in sus? Este o lege pentru partide sau pentru alegatori? Cum vedeti aceasta noua forma de bugetare a campaniilor electorale?

Asteptarile de la clasa politica au crescut, exigentele oamenilor sunt mai ridicate si de aceea partidele care reusesc sa raspunda corect si nedisimulat pot face performanta. Aceste alegeri au fost un test pentru partidele politice si cred ca noi, la Sibiu, l-am trecut cu brio. Am fost prea concentrata pe munca din judet, pentru a sti foarte exact ce s-a petrecut in alte zone ale tarii, dar va pot spune cu mana pe inima ca noi, liberalii din judetul Sibiu, am inteles sa facem o campanie transparenta, echilibrata, aproape de oameni.

Sibiu este judetul care l-a dat pe presedintele Romaniei. Cum se vede de acolo lupta electorala?

Organizatia PNL Sibiu este una puternica. Atunci cand societatea a dat jos guvernul Ponta, a respins de fapt un anumit comportament politic. La Sibiu am inteles perfect mesajul. Am avut oameni care au facut un pas inapoi, dar si multi oameni noi care au venit alaturi de noi. Echipa care a rezultat este una integra, responsabila si spun fara modestie ca este apropiata de cetateni, aflata permanent in slujba interesului public. Cred cu tarie ca diferenta intre partide, aici, la Sibiu, va fi data de calitatea si integritatea oamenilor: nu se negociaza sau tranzactioneaza functii, nu se arvunesc functii pe ochi frumosi. Cine este acum in PNL aici, la Sibiu, a inteles acest lucru si si-l asuma.

Cum?

Sunt cateva teme care ne pot diferentia in competitia cu adversarii nostri. Prima este cea a integritatii. Unui comportament de tip feuda personala dorim sa contrapunem, prin oameni, un comportament deschis si onest. O alta tema care ne diferentiaza net de competitori este cea legata de oamenii potriviti in locuri potrivite. Avem exemplul Danielei Campean, care este propunerea noastra, a liberalilor, pentru conducerea Consiliului Judetean Sibiu. Avem exemplul lui Razvan Pop, candidatul nostru la Primaria Sibiu. Avem exemplul lui Gheorghe Roman la Medias. Colegii nostri primari in functie sau care aspira acum la un mandat de primar, cu totii sunt foarte potriviti pentru pozitia la care candideaza. Sau consilierii nostri locali si judeteni. In plus, un fapt extrem, extrem de important. Nu ne-am jucat cu legile, cu statutul si cu cuvantul nostru dat in fata cetatenilor. Am spus ca aplicam niste criterii severe de integritate si le-am aplicat. Au fost situatii in care am taiat in carne vie, dar nu poti aplica o lege, nu te poti tine de cuvant cu jumatati de masura. Fiecare liberal care participa in judetul Sibiu la alegerile locale respecta criteriile noastre interne, dar raspunde si exigentelor oamenilor. Sunt oameni verificati in sondaje si care au in spate proiecte. Asa ne-am propus sa castigam alegerile: prin munca si cu o campanie electorala onesta! Noi credem ca modelul campaniei negative impus de PSD va fi sanctionat de oameni.
content-image

Ce asteptari aveti de la acest an electoral?

Imi doresc ca anul 2016, an electoral, sa aduca schimbari cu efect direct in bunastarea romanilor. Avem acum alegeri locale si am vorbit in aceasta campanie electorala foarte mult de proiecte locale, dar am incercat sa le spunem oamenilor adevarul: fara o schimbare, fara o primenire a parlamentului e greu sa se construiasca de jos in sus. Am vorbit la Rasinari de drumuri, la Poplaca de turism, dar oamenii au inteles ca e nevoie de mai mult decat atat. E nevoie de legi pentru proiecte ample de infrastructura, e nevoie de legi pentru dezvoltarea turismului in ansamblu. Sunt foarte multe legi care trebuie modificate pentru ca ele efectiv franeaza dezvoltarea.

In acest an putem demonstra ca politica nu este despre functii, privilegii si discursuri golite de continut. Cetatenii disting intre proiecte fezabile si populism. Au vazut tot ce se putea vedea si simt cand e vorba de un discurs frumos fara substanta. Ne apropiem de un punct de resetare a politicii romanesti. Realitatea forteaza clasa politica sa se adapteze. Usor, usor, toate partidele vor merge in aceasta directie. Oameni noi, practici noi, discurs nou. Solutii de tip european, care sa genereze dezvoltare economica si cresterea nivelului de trai.

L-ati "luat" pe Iohannis de la Primaria Sibiu, ce puneti in loc?

Nu l-am luat noi, l-au trimis cetatenii romani, inclusiv majoritatea covarsitoare a sibienilor a votat asta. Nici nu putem pune noi ceva in schimb. Oamenii trebuie sa il aleaga pe cel mai bun. Dar avem o propunere. Una chiar foarte buna si cu mari sanse sa preia o primaria grea, Primaria Sibiu.

Aici avem nevoie de un primar care sa vina cu idei noi, sa puna in valoare intr-un mod creativ potentialul cultural si turistic al orasului, in scopul de a atrage cat mai multi turisti, nu numai de peste hotare, ci si din Romania. Razvan Pop este un profesionist in ceea ce priveste cultura si istoria acestui oras si poate fi ghidul catre noi proiecte culturale, care sa duca Sibiul la un alt nivel fata de cel actual. Proiectele culturale si cetatenii acestui oras au nevoie de o infrastructura impecabila pentru a se putea prezenta impecabil in raport cu alte orase autohtone sau internationale. Astfel, un primar ca Razvan Pop, care face turul orasului cu piciorul aproape zilnic, stie unde strazile nu sunt astfaltate, unde cetatenii nu au acces la utilitati, unde cladirile au nevoie de consolidare si infrumusetare, unde sarmanii cersesc si unde pot fi adapostiti acestia. Un astfel de primar, care cunoaste problemele cotidiene, stie ce sa faca pentru a-si ajuta concetatenii. Bineinteles, nu va putea niciodata sa reuseasca de unul singur, fara sustinerea unei administratii profesioniste. Este adevarat- sprijinul neconditionat al unei administratii, aleasa dupa criterii de integritate si profesionalism, poate reprezenta asul din maneca al unui primar pentru indeplinirea tuturor promisiunilor. De aceea, atat la Consiliul Judetean Sibiu, cat si la Consiliul Municipal, avem nevoie de oameni integri care sa urmareasca viziunea candidatului nostru liberal.

La Consiliul Judetean?

La Sibiu avem o premiera pe tara: pentru prima data in istoria noastra am propus pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean o femeie, o femeie tanara, dar cu o experienta de invidiat. Este vorba despre Daniela Cimpean - avocata de profesie si foarte implicata in rezolvarea problemelor sibienilor.

Daniela Cimpean, prin experienta ca avocat si avand un bagaj net de cunostinte juridice, superior fata de ceilalti competitori poate tine in frau Consiliul Judetean Sibiu si poate sa vegheze la respectarea legalitatii tuturor contractelor si a proiectelor administrate de Consiliul Judetean. Mai mult, candidatul liberal Daniela Cimpean este o persoana careia ii place sa fie printre oameni si sa se asigure ca, asemenea unui avocat de prestigiu, va castiga toate cazurile impotriva abuzurilor, impotriva coruptiei, a defaimarii si va fi in permanenta legatura cu structurile locale.

Romania se poate schimba in bine, daca noi, cei de aici, vom fi onesti cu noi insine si vom munci pentru acelasi scop. Daca vom face lucrurile bine. Cu lucrul bine facut in PNL vom putea da Romaniei parteneriatul Iohannis presedinte - PNL la guvernare, parteneriat necesar pentru dezvoltarea societatii noastre.

Cred ca o femeie la sefia Consiliului Judetean va sti sa rezolve problemele cu care se lupta de ceva vreme barbatii aflati la sefia Consiliului Judetean, dar pe care nu le pot incheia - cum ar fi constructii si reparatii de drumuri, dar si alt tip de proiecte - accesul la educatie si cultura, investitii in spitale si noi locuri de munca pentru categorii de persoane defavorizate.

Doamna Turcan, foarte concret. Cum vedeti dumneavoastra administratia locala. Ce ar trebui sa faca un primar din ziua 0, ziua in care este validat?

Va raspund sincer, asa cum mi-ati cerut. Decat o primarie care planteaza panselute, prefer o primarie care investeste in lucrui de extrema urgenta pentru oameni. Scoala, Strada si Spital. Imi plac florile din orase, dar flori scumpe in ronduri putem planta dupa ce vom rezolva problemele arzatoare ale cetatenilor. Avem nevoie de un invatamant de calitate si egal pentru toti copiii, avem nevoie de strazi sigure si spitale performante.

A fost in cazul Sibiului un lucru putin straniu in urma cu patru ani. Iohannis si FDGR au castigat lejer Primaria Sibiu, dar PSD a obtinut sefia Consiliului Judetean. Cum s-au impacat si cat de folositor a fost acest vot al sibienilor?

In urma cu patru ani a existat USL, iar Sibiul n-a fost ocolit de acel vot masiv. Rolul nostru acum, dupa patru ani, este sa demonstram ca PSD trebuie adus in judetul Sibiu in opozitie. PNL a demonstrat ca se poate inca de acum 14 luni, cand l-a sustinut pe presedintele Klaus Iohannis si va demonstra si in 5 iunie ca poate invinge PSD-ul, ca poate face lucrurile bine. La Sibiu, dar si la nivel national.

Daca fiecare consilier local sau judetean isi vor face treaba profesionist, parlamentarii vor fi obligati sa ridice stacheta, sa creeze un cadru legislativ coerent iar guvernele sa-si respecte angajamentele. Romania se poate schimba in bine, daca noi vom fi onesti cu noi insine si vom munci pentru acelasi scop. Trebuie sa stim ce le cerem candidatilor nostri, dar si ce asteptari avem de la fiecare institutie in parte. Eu cred ca institutiile publice locale trebuie sa fie capabile sa previna accidente precum cel de la Colectiv, sa fie capabile sa ia masurile necesare pentru a salva vieti.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.