Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laserul de la Măgurele, cel mai important proiect de cercetare, blocat de Apele Române

laser

Însă, e pus in pericol de lipsa unui aviz de la Apele Romane. Proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) se dezvolta la Magurele, cu finantare de la Comisia Europeana, si reprezinta cel mai mare proiect stiintific din Romania si cea mai mare cladire din Europa alimentata cu energie din surse neconventionale.

Proiectul laserului de la Magurele prevede ca energia centrului de cercetare va fi asigurata de peste 1.000 de pompe geotermale. Apele Romane nu au acordat insa, de 8 luni, avizul pentru inceperea forajelor necesare pompelor geotermale.

Constructia cladirii a inceput in mai 2013 si trebuie sa se finalizeze in iunie 2015, insa de 8 luni Apele Romane nu si-a dat avizul pentru inceperea forajelor, ceea ce face ca termenul de 2015 - asumat de Romania in fata Comisiei Europene - sa fie in pericol.

Apele Romane sustine ca a dat un aviz proiectului in 2011, insa prin acesta a reglementat "doar solutiile de alimentare cu apa, canalizare si epurare ape uzate".

Administratia Nationala Apele Romane informeaza ca abia dupa 2 ani, in 2013, constructorul Strabag a cerut informatii despre procedura de avizare a unor "lucrari de forare in sistem geotermal". Institutia sustine, de asemenea, ca exista riscul poluarii unor surse de apa din cauza sistemului geotermal care va fi folosit.

"Avizul de gospodarire a apelor pentru realizarea celor 1080 de de foraje de schimb geotermic va fi emis atunci cand IFIN-HH va depune o documentatie tehnica in care se vor prezenta toate datele solicitate, inclusiv cele referitoare la impactul asupra stratelor freatice traversate", anunta Apele Romane.

Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN-HH) si managerul proiectului Extreme Ligh Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), a declarat ca a luat in calcul inclusiv sa dea in judecata Apele Romane pentru studiile ulterioare cerute si pentru amanarea unei decizii, insa a explicat ca in momentul in care ar fi mers in instanta ar fi blocat intreg proiectul.

"Cerem sprijin de la Guvern. Ni se cere ceva dincolo de lege si eu nu stiu care sunt pasii urmatori. Toate celelalte 3 mari componente ale ELI-NP, adica realizarea Laserului de mare putere, realizarea Sistemului de Fascicul Gamma de mare intensitate si Aranjamentele Experimentale sunt in grafic. Asta este si partea de cercetare, deci ce este cel mai important. Dar fara cladire...

Realizarea echipamentelor la partea romana este in avans cu foarte mult fata de ceilalti piloni din Cehia si Ungaria. Si rusii au avut pe lista un proiect similar, dar nu a fost aprobat de Putin. Deci in acest moment cei mai puternici laseri din lume sunt de 1 petawatt si unul este la Magurele - CETAL. Probabil ca pentru ani buni ELI-NP - cu laser de 10 Petawatti - va domina acest domeniu", ", a declarat directorul Nicolae Zamfir. Comisia Europeana a aprobat in urma cu doi ani finantarea unuia dintre cele mai importante proiecte stiintifice internationale, care va avea o componenta semnificativa in Romania. Proiectul paneuropean de cercetare stiintifica se numeste Extreme Light Infrastructure (ELI), iar Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere.

Pilonul din Cehia se numeste ELI-Beamlines, pilonul din Ungaria este ELI Attosecond Light Pulse Source (ELI-ALPS). Dintre cei trei piloni ai proiectului, Romaniei i-a revenit partea cea mai complexa. La Magurele, la Institutul de Fizica Nucleara, se va dezvolta cel mai puternic laser din lume, aceasta fiind componenta din Romania a proiectului - Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP).

In 2012, Comisia Europeana a aprobat finantarea de 180 de milioane euro a proiectului din Romania pe perioada 2011-2015, urmand ca finantarea totala a proiectului din tara sa se ridice la 356,2 milioane EUR.

sursa: hotnews.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.