Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laurențiu Țăranu, CEO Port Shipping & Engineering: 'Criza se amplifică pe piața muncii. Principala resursă în obținerea profitului este cea umană'

Radu Pop
qmagazine.ro
Laurențiu Țăranu

„Criza de pe piața forței de muncă se va amplifica în următoarea perioadă, iar firmele vor duce un adevărat război pentru racolarea de angajați experimentați”, este de părere Laurențiu Țăranu, CEO PSE, într-un comentariu pentru Q Magazine.

„Problemele de recrutare au trecut de mult de nivelul de management și s-au accentuat inclusivîn zona de entry level. Singura soluție viabilă pe care mediul de afaceri o are la îndemână este investiția în profesionalizarea tinerilor. Prin traininguri, specializări, prin programe de pregătire profesională, studii de practică încă din licee. Doar astfel vom reuși să maximizăm șansele de a avea specialiști într-un mediu în care să fie apreciați și să devină piese esențiale în angrenajul economic’’, afirmă acesta.

„Cred că mediul de afaceri a înțeles că este nevoie de a investi în tineri pentru ca aceștia să își dezvolte mai mult abilitățile profesionale, capacitatea de a te adapta schimbării, pentru a-și spori șansele de a progresa în carieră și nu numai. Noi ne-am propus să schimbăm mentalități! Fiecare tânăr trebuie să își descopere vocația, iar părinții trebuie să-I susțină să-și urmeze calea profesională” a explicat Laurențiu Țăranu. El a punctat nevoia de a gândi dincolo de prezent și de a anticipa evoluțiile viitoare. „Riscăm ca peste 10 ani să nu mai avem în România forță de muncă. Vom fi nevoiți să importăm muncitori care nu vor corespunde din punct de vedere al profesionalismului, nu vor reuși să se adapteze societății noastre, iar cel mai mult vor avea de suferit companiile, cele care contribuie la bunăstarea economică. Școlile profesionale, cele de meserii și învățământul dual trebuie să reprezinte o prioritate națională pentru a anticipa evoluțiile viitoare. Trebuie să pregătim astăzi tinerii care să lucreze în companiile din România viitorului”, a concluzionat acesta.

Este nevoie de o formare continuă a tinerilor în vederea adaptării acestora la dinamica pieței muncii, rolul major revenind agenților economici prin susținerea de stagii de practică care să vină în ajutorul tinerei generații. Un astfel de exemplu este cel al Liceului Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu” Medgidia, unde firma PSE Electric Prest, parte a Grupului Port Shipping & Engineering (PSE) a încheiat o colaborare cu liceul, prin care 15 elevi din clasa a XI a pot să efectueze stagiul de practică în cadrul companiei, ca parte integrată din echipă, unde pot desfășura activități practice sub stricta supraveghere a profesioniștilor.

Laurențiu Țăranu, CEO PSE, spune că „încurajează și susține derularea unui astfel de proiect în licee și în școlile profesionale pentru că, doar astfel, putem să oferim o șansă tinerilor care doresc să învețe o meserie.” „De asemenea, pentru elevii interesați de activitatea Grupului Port Shipping &Engineering, oferim oportunitatea de a rămâne, după terminarea școlii, angajați. În acest mod, ei pot avea un loc de muncă bine remunerat, un mediu de lucru profesionist și pot să se profesionalizeze în sfera lor de activitate”, a mai spus Țăranu.

La rândul său, directorul Liceului „Dragomir Hurmuzescu” Medgidia, Camelia Deșliu, a declarat  pentru sursa citată că susține cooperarea dintre mediul privat și unitatea de învățământ pe care o conduce pentru a le oferi elevilor posibilitatea de a vedea, din interior, într-un mod practic cum se desfășoară activitatea unei companii.

„Inițiativa PSE Electric Prest a fost binevenită și salutară. Sunt mulți copii care își doresc să învețe și să rămână să lucreze, după absolvirea școlii, într-o companie care să le ofere un confort social adecvat. Parteneriatul dintre liceu și agentul economic reprezintă un model de bune practici ce poate fi replicat pentru a susține tinerii să își perfecționeze abilitățile practice și pentru a-și găsi cu ușurință un loc de muncă”, a declarat Camelia Deșliu.

Inițiativa Grupului Port Shipping & Engineering a apărut ca o susținere a nevoii de profesionalizare la locul de muncă a tinerilor. Tot mai mult, mediul de afaceri reclamă lipsa forței de muncă în toate domeniile de activitate și se concentrează pe modalități de a stimula tinerii să rămână să lucreze în companiile autohtone. Mulți susțin învățământul dual, unii dezvoltă programe de pregătire profesională, iar alții cred în parteneriatul cu liceele și cu școlile profesionale în vederea pregătirii tinerilor, prin stagii de practică, pentru a cunoaște tainele unei meserii.

Cu siguranță, contează mult experiența practică în orice domeniu s-ar angaja un tânăr. De aceea se încurajează tinerii să aibă orice fel de experiență, fie că este neplătită, fie că este voluntariat. Este mult mai important să știi să faci lucruri concrete decât să știi teorie pentru că, de multe ori, există această ruptură între mediul academic și piața muncii. Una înveți la școală, dar când ajungi să profesezi îți dai seama că nu știi cu adevărat să faci nimic, că știi doar teoria. De aceea tinerii sunt încurajați să accepte orice fel de experiență de muncă. Chiar dacă nu vor rămâne pe viață în domeniul respectiv pot să dezvolte aptitudinile care țin de relaționarea cu colegii, de munca în echipă, de responsabilitatea unui deadline.

Există un decalaj semnificativ între competențele deținute de elevi și studenți și cele solicitate de angajatori. Angajatorii consideră că absolvenților și tinerilor angajați le lipsesc competențele socio-emoționale, inclusiv competențele de comunicare, de a învăța să învețe, rezolvarea de probleme și lucrul în echipă. De asemenea, angajatorii acordă o importanță deosebită competențelor cognitive, precum comunicarea în limbi străine, în special pentru profesioniști, manageri, lucrători în vânzări și în servicii.

Studiile arata ca mobilitatea forței de muncă în rândul tinerilor, în special a angajaților tineri slab calificați, este percepută de angajatori ca fiind limitată, împiedicând astfel corelarea cererii cu oferta de locuri de muncă la nivel teritorial. Firmele situate în orașele mai mari au probleme legate de cererea de forță de muncă diversă, pe când cele situate în orașele mici au dificultăți în recrutarea unui personal tânăr și calificat. Majoritatea oamenilor nu sunt dispuși să se relocheze în afara localității de domiciliu, din cauza informațiilor limitate despre oportunitățile de angajare, precum și a lipsei de stimulente privind perspectivele locative. Angajatorii susțin faptul că mulți angajați nu sunt dispuși să se relocheze pentru a-și găsi un loc de muncă deoarece percep acest lucru ca fiind foarte riscant. Provocările privind mobilitatea forței de muncă par să reprezinte bariere importante pentru satisfacerea cererii de competențe a angajatorilor, împiedicând deplasarea potențialilor angajații spre alte zone ale țării pentru a răspunde nevoilor.

Cu toate acestea, angajatorii au remarcat, de asemenea, faptul că slaba corelare a ofertei de învățământ profesional și tehnic ar putea contribui la această problemă, alături de efectele nefaste ale politicilor prin care ajutoarele de șomaj sunt un factor descurajator în calea tinerilor, altfel calificați, de a ocupa locuri de muncă de nivel inferior. Angajatorii au descris acest din urmă fenomen ca fiind dovedit de încercări din partea unor candidați tineri de a fi respinși de angajatori pentru ca aceștia să poată beneficia în continuare de asistență socială.

La nivel mondial, automatizarea proceselor de producție determină o cerere de competențe cognitive de nivel mai ridicat. Automatizarea continuă a proceselor de producție va reduce considerabil personalul cu calificări de nivel scăzut a căror muncă implică operații de rutină. Economia românească este deosebit de vulnerabilă la această tendință, având în prezent un procent disproporționat de astfel de locuri de muncă în sectoarele industrie, construcții, IT și agricultură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.