Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Le Figaro: România se afundă în instabilitate /Opinia publică îl consideră responsabil pe Iohannis

presidency.ro
Klaus Iohannis

România se afundă în instabilitate, în contextul demiterii Guvernului Florin Cîţu şi al crizei sanitare şi sociale, comentează jurnalistul Paul Cozighian, într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro, notând că opinia publică pare să îl considere responsabil pe preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.

"Impetuosul prim-ministru român a fost aruncat brusc din fotoliul de şef al Guvernului al unei ţări care se afundă în criză. De mai mult de o lună, scena politică românească era afectată de dispute fără sfârşit între liberali şi politicienii de centru, care împărţeau puterea executivă de la sfârşitul anului 2020. Marţi, impetuosul prim-ministru român Florin Cîţu (49 de ani) a fost aruncat brusc din fotoliul de şef al Guvernului, după un vot asupra unei moţiuni de cenzură, ceea ce aruncă ţara în instabilitate, în contextul în care era deja afectată de o dublă criză, sanitară şi socială, legată de preţurile la energie", comentează editorialistul, notând că rezultatul votului este considerat "istoric" la Bucureşti, dat fiind că, până acum, nicio moţiune de cenzură nu mai înregistrase un scor atât de clar.

"Un lucru rar în încă tânăra democraţie românească - unul dintre partidele coaliţiei aflate la putere, USR Plus (...), a trântit în faţă uşa Guvernului şi s-a asociat cu socialiştii de la PSD şi cu partidul de extrema-dreaptă AUR, pentru a-l demite pe premier în Parlament. USR Plus acuză PNL că face totul pentru a încetini sau chiar a bloca aplicarea reformelor promise şi introduse în programul coaliţiei. Acestea vizează în principal independenţa justiţiei, incluzând desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor în domeniul judiciar (SIIJ)", explică editorialistul.

"Un alt element al discordiei: lentoarea cronică în aplicarea unui mecanism de recuperare sistematică şi bine-controlată a enormelor sume de bani datorate statului de politicieni şi oameni de afaceri corupţi, condamnaţi pentru deturnare de fonduri", subliniază editorialistul.

"La rândul lor, socialiştii au alte motive de a scăpa de actualul premier. Ei cer plafonarea preţurilor la energie, aplicarea unei legi pentru protejarea consumatorilor vulnerabili, dar şi majorarea alocaţiilor familiale, a salariului minim şi a pensiilor. PSD deţine un număr suficient de voturi în cele două Camere parlamentare (157) pentru a arbitra confortabil asupra acţiunilor şi gesturilor Executivului", notează jurnalistul de la cotidianul Le Figaro, precizând că Partidul Social-Democrat (PSD) nu vrea să susţină un guvern minoritar, ci ar prefera un guvern tehnocrat până la eventuala organizare a alegerilor legislative anticipate în primăvară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.