Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lecții de HOȚIE: Cum își taxa un europarlamentar german propriii invitați, deși deconta vizitele lor la Parlamentul European

parlamentul european

Veteranul eurodeputat german Elmar Brok, membru al grupului PPE, şi-a taxat cu câte 150 de euro vizitatorii la Parlamentul European (PE), plăţi pentru care avansa ca justificare acoperirea costurilor acestor vizite, deşi el deconta de la Parlamentul European mare parte din aceste costuri, scrie publicaţia Politico în urma consultării unor documente financiare ale biroului creştin-democraţilor germani, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Jens Stoltenberg, AVERTISMENT pentru România, la întâlnirea cu Viorica Dăncilă: 'Lumea e din ce în ce mai periculoasă și imprevizibilă'

Prin acest sistem s-a obţinut o sumă de circa 18.000 de euro colectată de la patru grupuri de vizitatori în anii 2016 şi 2017. Taxa de 150 de euro era încă cerută de Elmar Brok vizitatorilor săi şi în anul 2018.

În vârstă de 72 de ani, Brok este cel mai vechi membru al PE şi mulţi îl consideră ca fiind şi cel mai influent europarlamentar german. El a anunţat luni că nu va candida pentru încă un mandat în PE, aceasta după ce membrii partidului său din Germania, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), au votat la începutul lunii împotriva punerii sale din nou pe lista cu candidaţi pentru alegerile europene din luna mai.

Potrivit Politico, Elmar Brok a încercat totuşi să răstoarne această decizie în timpul unei reuniuni a CDU desfăşurată sămbătă şi a primit sprijin din partea mai multor importanţi politicieni germani şi europeni, inclusiv preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Chiar şi fără un nou mandat de europarlamentar, Elmar Brok doreşte să rămână mai departe o figură influentă. După cum a menţionat în declaraţia dată luni, el a fost deja ales în forurile de conducere ale CDU şi Partidului Popular European (PPE).

Eurodeputatul german a fost investigat în trecut pentru alte aranjamente financiare. Pentru un post deţinut în cadrul grupului media german Bertelsmann el a câştigat timp de mai mulţi ani peste 5.000 de euro pe lună, în timp ce încasa şi salariul de eurodeputat de 8.757 de euro pe lună.

Schema sa de taxare a vizitatorilor este de natură să ridice mai multe semne de întrebare, mai ales că un purtător de cuvânt al Parlamentului European a declarat că în nicio circumstanţă un grup de vizitatori nu trebuie să dea bani eurodeputatului pe care-l vizitează.

Elmar Brok îşi avertizează pe website-ul său potenţialii vizitatori că ''există posibilitatea unei mici subvenţii (din partea PE n.red) pentru acoperirea costurilor'' vizitei, dar adaugă că nu orice grup poate beneficia de un asemenea sprijin, întrucât el primeşte un număr mare de vizitatori. ''Sumele primite de la PE sunt insuficiente pentru a ne putea ocupa corespunzător de grupuri'', argumentează el într-o declaraţie dată pentru Politico.

Însă documentele cu rapoarte financiare consultate de această publicaţie sugerează că sumele colectate de Brok de la vizitatorii săi sunt semnificativ mai mari decât cheltuielile ocazionate de aceste vizite şi nici nu există indicii că acestor vizitatori le-ar fi fost rambursate fonduri excedentare.

De pildă, în cazul unui grup de 47 de persoane invitate de Elmar Brok la PE, această instituţie i-a decontat europarlamentarului german 8.760 de euro, dar el a colectat alţi 6.150 de euro de la acest grup de vizitatori, deşi în final totalul cheltuielilor (transport, caza, masă etc) a fost de puţin sub 8.600 de euro.

Mai mult, documentele consultate de Politico arată că în fiecare grup unele persoane erau desemnate drept ''câştigători'' (winners), adică nu li se cerea să achite contribuţia de 150 de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.