Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legătura dintre naționaliști și PSD

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Bogdan Diaconu

În aceeași zi în care s-a format alianța naționalistă BINE, Bogdan Diaconu, PRU, a asigurat PSD de non-combat.

"Cu Liviu Dragnea am discutat fiind în trecere pe la Parlament. Am avut o întâlnire și, într-adevăr, am discutat şi l-am asigurat că nu există niciun fel de colaborare între PRU și Bogdan Diaconu și Victor Ponta sau Daniel Constantin", a spus acesta.

Citiți și: Mesaj pentru Liviu Dragnea: Ce se întâmplă, de fapt, cu Victor Ponta

Dar de unde atâta dragoste? Se știe că PSD are alături o parte din electoratul naționalist. Aparent ar fi în interesul PRU să mențină competitorul într-o stare de incertitudine politică.

Doar că viața unei alianțe noi dar... minuscule este grea. Fără mare efort PSD poate racola mulți dintre liderii cheie. Bogdan Diaconu vrea ca acest lucru să nu se întâmple.

Dar... de ce nu ar distruge PSD noua alianță oricum. Chiar și cele 3% ale PRU nu sunt de aruncat. Răspunsul este că PSD nu mai poate controla tot spectrul naționalist populist. Partidul a ales să își diversifice apelul, ajungând până la micii întreprinzători și tinerii urbani. Această strategie este mai dificilă după fiasco-ul cu OUG 13, dar nu imposibilă. Asta înseamnă că PSD are mai multe mesaje de combinat și mai multe electorate cu care să jongleze. Mai ales la extreme, naționaliștii ar putea fi nemulțumiți de moliciunea PSD.

Ce să facă, deci, social-democrații cu acești naționaliști? Lăsați de capul lor ar putea ajung pe la PMP sau într-o aripă a USR condusă de Clotilde Armand. Și unul și cealaltă, fără să dea în discursul strident al anilor '90, au acel radicalism general care lipsește PSD.

Este mai bine ca ei să fie captați de această alianță BINE, formată din PRU-ul lui Bogdan Diaconu, lider provenit din PSD, din PRM, partid care a mai fost aliat cu PSD, și din PND-ul lui Gigi Becali, care se aliază cu oricine. În mod semnificativ, lipsește Alianța Națională a lui Marian Munteanu care, presupun, captează electoratul naționalist care încă mai luptă cu comunismul.

Nu zic că există o alianță sau susținere a PSD către BINE. Zic doar că, la următoarele alegeri, PSD ar putea căuta aliați în segmentul naționalist. Și este ... bine pentru BINE să aibă atunci oferta cea mai bună.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.