Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legătura dintre Nicolae Ceaușescu și evoluția industriei IT din zilele noastre

kathimerini.gr

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză a jurnalistului Cristian Hostiuc din Ziarul Financiar pe tema industriei IT din România, dar și a factorilor care au contribuit la dezvoltarea sa din ultimii ani.

Ziarul Financiar:

Industria de IT din România a ajuns la 5% din PIB, adică produce aproape 20 de miliarde de euro dintr-un PIB de peste 190 de miliarde de euro. De la 1% din PIB, dar dintr-un PIB de 40 de miliarde de euro/dolari acum două decenii, industria IT a reuşit să fie înaintea economiei şi chiar să o tragă după ea. Cei 110.000 de IT-şti aduc aceeaşi valoare adăugată sau chiar mai mare decât industria de construcţii şi este la acelaşi nivel cu agricultura.
Industria de IT reuşeşte să plătească un salariu mediu net de 6.200 de lei pe lună, de 2,5 ori mai mare decât media pe economie, de 2.500 de lei. În 2000, salariul mediu net în IT era de 266 de lei (140 de dolari la vremea respectivă), faţă de un salariu mediu net pe economie de 173 de lei. Atunci, salariul în bănci era de 441 de lei (232 de dolari).
Industria de servicii IT realizează exporturi de aproape 3 miliarde de euro, cu un excedent de 1,5 miliarde de euro.Acestea sunt datele statistice. Dar cui trebuie să-i mulţumiţi pentru această evoluţie şi pentru aceste salarii?
Bineînţeles, lui Ceauşescu, pentru ICI, celebrul institut de pe 1 Mai din Capitală, care a dat după revoluţie primii antreprenori români din IT - Florin Talpeş, Irina Socol, Nicolae Badea etc.
Dintre toţi, familia Talpeş – Florin şi Măriuca – au creat cea mai valoroasă companie românească din IT până în acest moment, Bitdefender. De la o firmă de apartament, Bitdefender a ajuns să fie evaluată la „peste 600 de milioane de euro”, iar familia Talpeş continuă să deţină pachetul majoritar. Prin Bitdefender sau Siveco sau Romsys sau ComputerLand au trecut sute şi mii de IT-şti.
Dar, ironic, cei care astăzi reprezintă noua generaţie din IT ar trebui să le mulţumească celor care, începând cu mijlocul anilor ’90 şi mijlocul anilor 2000, au vândut calculatoare şi programe informatice în România în cantităţi industriale, prin celebrele programe de informatizare. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Românii nu sunt foarte fericiţi şi nici foarte optimişti comparativ cu alţi europeni. Fac cu greu faţă problemelor financiare, nu îşi achită la timp facturile, amână consultaţiile la medic şi renunţă la carne şi fructe pentru a economisi.
Datele se desprind din cel mai recent raport European Quality of Life Survey. Aceleaşi probleme le au şi croaţii, ciprioţii şi grecii, arată documentul care evidenţiază modul în care schimbările sociale şi economice au influenţat în bine sau în rău calitatea vieţii cetăţenilor europeni.
Concret, media europeană privind fericirea este 7.4 din 10.00, în timp ce media europeană privind calitatea vieţii este 7.1 din 10.00, România fiind în ambele situaţii sub media europeană. Dacă în alte state europene, nivelul de satisfacţie privind calitatea vieţii este constant pe parcursul vieţii, la români scade odată cu înaintarea în viaţă.
„Satisfacţia vieţii şi fericirea românilor are explicaţii multiple. Pe de o parte, e legată de satisfacţia locului de muncă, o sănătate bună şi a avea finalizate studiile universitare. Persoanele cu scoruri ridicate pe aceste trei dimensiuni au şi o satisfacţie a vieţii ridicată. Pe de altă parte, românii sunt persoane fără încredere de sine, negativişti şi care se lamentează într-un mod exagerat. Deci, deşi vorbim de un nivel de trai scăzut, insatisfacţia faţă de resursele financiare şi oportunităţi sau planuri de viitor, caracteristicile noastre culturale ca popor ne influenţează răspunsurile”, a explicat, pentru „Adevărul”, Mihai Copăceanu, psiholog. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

“ America first” nu înseamnă America singură – spune de la tribuna Forumului Economic Mondial din Davos preşedintele Donald Trump într-un discurs în care a încercat să reasigure partenerii comerciali şi diplomatici ai Statelor Unite. A fost un discurs economic şi nu politic, aplaudat politicos la început dar nu şi la sfârşit.
Preşedintele Donald Trump spune că a venit la Forumul de la Davos pentru a afirma prietenia şi cooperarea Statelor Unite pentru a construi o lume mai bună. În plus, fostul magnat imobiliar, spune că este pentru liberul-schimb dar că el trebuie să fie just şi reciproc şi a atenţionat că Statele Unite nu vor mai tolera « practici comerciale inechitabile ».
De altfel, el s-a văzut cu patroni europeni prezenţi la Davos. Nu a fost o întâlnire într-un mare format – 15 şefi de societăţi dintre care 5 germani şi 3 elveţieni, în loc de 140 câţi au venit la întâlnirea cu preşedintele Emmanuel Macron de la Château de Versailles, la începutul săptămânii.
Și totuşi « Emmanuel Macron is a good guy » a opinat Donald Trump.
Preşedintele-director general al Total, Patrick Pouyanné, singurul francez care a fost prezent la întâlnirea de afaceri a preşedintelui Donald Trump a postat pe Twitter o poză alături de Donald Trump precizând că « a fost interesant şi informal. Pentru asta este Davos: să schimbăm idei şi puncte de vedere, să rezolvăm probleme şi să facem lucrurile să avanseze”. (Mai multe detalii AICI)

Agerpres:

În 5 august 2017, Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a interzis exporturile de cărbune din Coreea de Nord, în cadrul sancţiunilor menite să întrerupă veniturile în valută forte folosite de Phenian pentru înarmarea nucleară şi cu rachete. Cu toate acestea, de cel puţin trei ori, nord-coreenii au livrat cărbune în porturile ruse Nahodka şi Holmsk. Cărbunele a fost descărcat în docuri, apoi reîncărcat pe nave cu destinaţia Coreea de Sud sau Japonia, arată sursele agenţiei Reuters.
Independent de acestea, o sursă occidentală din sectorul transportului maritim a declarat că unele din încărcăturile respective au ajuns în Japonia şi Coreea de Sud în octombrie anul trecut. O sursă din domeniul securităţii din cadrul ONU a confirmat derularea comerţului cu cărbune nord-coreean prin Rusia şi a afirmat că operaţiunile continuă.
Una din sursele europene ale Reuters, care a solicitat să nu i se dezvăluie identitatea, a susţinut că "portul rusesc Nahodka devine un centru de transbordare pentru cărbunele nord-coreean". Doi avocaţi specializaţi în sancţiuni au declarat că tranzacţiile par să încalce interdicţia ONU. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.