Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea lui Florin Iordache schimbă regulile jocului în Parlament: contestațiile la CCR se fac cu viteza luminii

Stoica Ionel / Facebook
florin iordache semn obscen

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, propunerea legislativă iniţiată de Florin Iordache privind instituirea unui termen de cel mult 15 zile în care hotărârile Parlamentului pot fi contestate la Curtea Constituţională.

Citește și: Cine sunt reprezentanții societății civile pe care i-a chemat Iohannis la Cotroceni pentru consultări/ LISTA COMPLETĂ

Propunerea legislativă completează art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. 

"Sesizarea Curţii Constituţionale asupra hotărârilor plenului Senatului, plenului Camerei Deputaţilor şi al celor două Camere ale Parlamentului se formulează în maximum 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial", prevede proiectul aprobat de Comisia juridică. 

În prezent, în legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, "în procedura jurisdicţională a controlului constituţionalităţii actelor Parlamentului nu este stabilit un termen în care cei îndrituiţi să sesizeze Curtea Constituţională să-şi poată exercita acest drept", se arată în expunerea de motive a proiectului. 

În şedinţa comisiei, deputaţii Gabriel Andronache (PNL) şi Stelian Ion (USR) au afirmat că procedura instituită prin acest proiect este "evident neconstituţională". 

"S-a invocat argumentul potrivit căruia dacă s-ar ataca oricând hotărârile Parlamentului, ar exista o instabilitate juridică cu privire la toate actele derulate în baza acelor hotărâri, ceea ce este absolut fals. Deciziile CCR produc efecte numai pentru viitor. Argumentul principal nu poate fi acceptat", a spus Stelian Ion. 

În replică, iniţiatorul proiectului, deputatul PSD Florin Iordache, a susţinut că trebuie instituit un termen până la care hotărârile Parlamentului să poată fi contestate. 

"Am simţit nevoia să facem această precizare în legea Curţii pentru că, aşa cum ştiţi, Parlamentul adoptă o serie de hotărâri care vizează persoane, diverse autorităţi în diverse funcţii. În aceste condiţii, dacă cineva consideră că acea hotărâre a Parlamentului este nelegală sau neconstituţională, să-i dăm o perioadă ca la lege de 10 - 15 - 20 - 30 zile în care să atace. Nu să ne trezim după trei ani... când într-o autoritate este o anumită persoană şi ne trezim după trei ani că este atacată la Curte, între timp s-a schimbat şi Parlamentul. Deci, chiar o să aştept atacul dumneavoastră la Curte după ce legea trece de Senat", a spus Iordache. 

Raportul comisiei urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, prima sesizată, Senatul fiind decizional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.