Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea pensiilor: Trocul propus de UDMR Guvernului Dăncilă

kelemen-hunor

UDMR a transmis coaliției de guvernare în frunte cu PSD că votul maghiarilor la legea pensiilor depinde de acceptarea unor drepturi sporite pentru persoanele cu dizabilități. Printre altele, UDMR propune majorarea pensiilor pentru aproape 300.000 de persoane. ȘTIRIPESURSE.RO vă prezintă lista propunerilor UDMR în contextul în care coaliția de guvernare PSD-ALDE nu are, singură, majoritatea necesară adoptării legii pensiilor.

Legea pensiilor este programată să intre săptămâna viitoare la votul final din Parlament și reprezintă primul test important pentru coaliția de guvernare de când aceasta nu mai are, singură, majoritate în Camera Deputaților. Pentru adoptarea legii pensiilor este nevoie de 165 de voturi, iar PSD și ALDE dispun de 163 de voturi.

În comisiile de specialitate, PSD a respins pe bandă rulantă o serie de amendamente UDMR care vizează drepturile persoanelor cu dizabilități.

Din documentele parlamentare consultate de ȘTIRIPESURSE.RO rezultă că Executivul nu a fost dispus, într-o primă fază, să accepte propunerile UDMR pentru că ar da o gaură în buget.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a spus, miercuri, despre votul maghiarilor la legea pensiilor, că „se discută” și a prezis că „probabil că se va găsi o soluţie” până săptămâna viitoare.

Propunerile pentru care UDMR așteaptă „soluții” de la Guvern sunt:

1. În definiția pensionarului să intre și „persoanele încadrate în grad de handicap grav” care au realizat 1/3 din stagiul complet de cotizare. PSD a respins amendamentul și a lăsat doar „nevăzătorii” în lege.

2. Persoanele cu handicap grav și accentuat să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat cel puțin 1/3 din stagiul complet de cotizare. PSD a lăsat acest drept doar pentru „nevăzători”.

3. Reducerea stagiului minim de cotizare de la 15 ani la 5 ani pentru persoanele care solicită pensia de invaliditate.

4. Să aibă dreptul la pensie de invaliditate și „elevii, ucenicii şi studenții care şi-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale”.

5. Persoanele cu handicap grav și accentuat să beneficieze de majorarea punctajelor lunare cu 25 % pentru perioadele în care au desfășurat activitate ca persoană cu handicap grav sau accentuat. PSD a lăsat majorarea punctajelor doar în cazul nevăzătorilor.

Guvernanții spun că Executivul nu are banii necesari pentru o asemenea majorare:

Nevăzătorii au avut un regim de pensionare diferențiat încă din anii 1970, motivat de faptul că deficiența vizuală prin cecitate absolută limitează defășurarea unor activități profesionale. Propunerea creează aceleași condiții de pensionare pentru persoanele cu handicap grav. Dacă în prezent în plată avem 22.360 de persoane care beneficiază de pensie în acest sens, extinderea acestei facilități pentru toți cei care au un handicap grav, adică 310.385 persoane aflate în plată la DGASPC, ar fi echitabilă şi ar duce la o lege perfectă pe această zonă, dar nu poate fi susţinută din punct de vedere financiar datorită impactului foarte mare. Pe de altă parte, Curtea Constituțională consideră ca discriminarea pozitivă poate fi agreată atunci când legiuitorul apreciază”.

6. În sistemul public de pensii să fie considerate perioade asimilate și acele perioade în care asiguratul a beneficiat, începând cu luna august 2016, de „concediu de acomodare” care a cuprins și perioada încredințării copilului în vederea adopției, pe lângă acele perioade în care asiguratul a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 7 ani.

7. UDMR nu este de acord ca baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale pentru cei asigurați în baza contractului de asigurări facultative să crească până la salariul mediu brut, ci dorește să rămână la salariul minim brut. „Nivelul propus în proiectul de lege este prea ridicat pentru foarte mulți români, peste posibilitățile de plată ale celor care doresc să se asigure voluntar”, susțin maghiarii.

8. Majorarea punctajelor lunare cu 10% pentru persoanele care s-au îmbolnăvit de boli profesionale cu cel puțin 5 ani înaintea dobândirii calității de pensionar de limită de vârstă, regula fiind propusă pentru persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, precum și celor care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite sau condiţii speciale.

UDMR a spus că motivul este compensarea cheltuielilor aferente bolilor profesionale. Propunerea a fost respinsă pentru că „generează impact financiar care nu a fost inclus la fundamentarea proiectului”.

9. Soțul supraviețuitor, pensionar pentru limită de vârstă, să poată beneficia, pe lângă pensia proprie, de un ajutor lunar, dacă, la data solicitării acestuia, a realizat stagiul minim (în loc de stagiul maxim, așa cum a votat PSD - n.red.) de cotizare.

„Modificarea condițiilor de acordare ar genera creșterea numărului de beneficiari și implicit a impactului financiar, care nu a fost inclus la fundamentarea proiectului”, a fost respingerii propunerii UDMR.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Muncii atuncă BOMBA în plin blocaj: La nevoie, OUG pe Legea Pensiilor pentru reglaje

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.