Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea privind privatizarea companiilor de stat, atacată la CCR. Ministrul Economiei: 'E menit să împiedice Guvernul'

Guvernul Romaniei
Virgil Popescu

Proeictul de lege care interzice privatizarea companiilor de stat este menit să împiedice Guvernul să obțină, în urma listării unor companii, fonduri pentru investiții, a declarat joi ministrul Economiei Virgil Popescu, care susține că proiectul nu va trece de filtrul Curții Constituționale.

Virgil Popescu a declarat la Digi 24 că Grupul Parlaamentar PNL va contesta legea, pe care a caracterizat-o drept „un populism ieftin”.

Ministrul a adăugat că proiectul nu doar împiedică listarea Hidroelectrica la bursă, un demers care ar fi putea impulsiona piața de capital locală, dar va accentua situația dificilă a unor companii de stat care nu se pot finanța și la care statul nu va putea interveni.

Statul, din 1999, nu poate cumpăra participații la companii, situație la remedierea căreia lucrează în prezent Ministerul Economiei, a adăugat Popescu.

Citește și: God galben de ploi torențiale. Inundații în mai multe județe

Inițiativa parlamentarilor PSD a fost constestată și de Bursa de Valori București și de Fondul Proprietatea. Bursa de Valori București a constatat „cu regret”, într-un comunicat, aprobarea de către Parlament a propunerii legislative privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică. BVB consideră că o astfel de inițiativă legislativă nu aduce beneficii statului român ci, dimpotrivă, restricționează capacitatea acestuia de a utiliza optim piețele de capital pentru finanțarea cheltuielilor și investițiilor și, de asemenea, întârzie procesul de modernizare și eficientizare a portofoliului de dețineri al statului. Listarea companiilor de stat la bursă și creșterea procentelor listate ale companiilor de stat, în tandem cu încurajarea și stimularea accesului populației prin măsuri fiscale va contribui pe termen lung la creșterea bunăstării românilor, îmbunătățirea gradului de economisire și dezvoltarea unei clase medii reprezentative, educate și cu o situație financiară solidă. Considerăm că decidenții politici trebuie să aibă în vedere toate aspectele (sociale, economice, financiare etc) atunci când sunt inițiate proiecte legislative al căror impact poate afecta activitatea economică și proiectele de dezvoltare ale tuturor agenților economici, arată Bursa.

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect legislativ inițiat de social-democratul Șerban Nicolae, are interzice timp de doi ani orice vânzare de acțiuni sau privatizare totală a firmelor de stat. Proiectul a fost adoptat de Senat la data de 19 mai.

”La data intrării în vigoare a prezentei legi, se interzice, pentru o perioadă de doi ani, înstrăinarea participațiunilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută”, se arată în legea votată. De asemenea, se suspendă, pentru o perioadă de doi ani, orice operațiuni privind înstrăinarea participațiilor statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.