Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Les Amoureux', un tablou al pictorului Marc Chagall, vândut cu 28,5 milioane de dolari

licitatie

Tabloul "Les Amoureux" realizat de pictorul Marc Chagall, rămas în colecţia aceleiaşi familii timp de aproape 90 de ani, a fost adjudecat marţi seară la New York cu suma de 28,5 milioane de dolari, stabilind un nou record de preţ pentru o operă creată de acest artist, au anunţat reprezentanţii casei de licitaţii Sotheby's, citaţi de AFP.

Citeşte şi: PREMIERĂ în lume: Remaniere guvernamentală pentru reducerea CHELTUIELILOR

Această pictură, care nu şi-a mai schimbat proprietarul din 1928, corespunde unei etape deosebit de fericite din viaţa pictorului născut în Vitebsk (Belarus), în timpul căreia artistul şi-a exprimat în mai multe lucrări iubirea pentru compatrioata lui Bella Rosenfeld şi pentru oraşul lui de adopţie, Paris, scrie AGERPRES.

Preţul de 28,5 milioane de dolari, atins după o licitaţie ce a durat 10 minute şi care a fost dominată de trei colecţionari, a depăşit cu mult estimările specialiştilor, care considerau că tabloul urma să se vândă cu o sumă cuprinsă între 12 milioane şi 18 milioane de dolari. 

Precedentul record de preţ pentru o operă creată de Marc Chagall aparţinea lucrării "Anniversaire", un tablou din 1923 ce a fost vândut în mai 1990 la New York cu 14,9 milioane de dolari, la o licitaţie organizată de casa Sotheby's. 

Înainte de licitaţia de marţi, un expert al aceleiaşi case a explicat că piaţa operelor lui Chagall "nu a urcat niciodată prea sus", pentru că artistul, care a pictat plafonul Operei Garnier din Paris, a fost deosebit de prolific, dar şi pentru că organizatorii de licitaţii nu au reuşit să intre în ultimele decenii în posesia unor lucrări deosebit de valoroase - "Les Amoureux" fiind, după părerea sa, o excepţie. 

Printre vânzările spectaculoase realizate marţi seară la aceeaşi licitaţie dedicată artei impresioniste şi moderne s-a aflat şi tabloul "Les Glacons, Bennecourt", de Claude Monet (marţi s-au împlinit 177 de ani de la naşterea pictorului francez), ce a fost vândut cu 23,3 milioane de dolari, încadrându-se în estimările specialiştilor (18 milioane - 25 milioane de dolari). 

Recordul pentru un tablou de Claude Monet a fost stabilit în noiembrie 2016, când pictura "Meule" a fost vândută la licitaţie cu 81,4 milioane de dolari. 

Tabloul "Les Glacons, Bennecourt", ce prezintă sloiuri de gheaţă pe Sena, pictat în 1893, marchează debutul unei serii artistice a renumitului pictor francez, care a revenit să picteze în aceleaşi locuri, dar sub luminozităţi diferite şi în perioade diferite ale anului. 

Evenimentul de marţi a făcut parte din licitaţiile de toamnă organizate în fiecare an de casele Sotheby's şi Christie's. 

Luni, un tablou al pictorului francez Fernand Leger, intitulat "Contraste de formes", a fost adjudecat cu 70 de milioane de dolari, stabilind un nou record mondial de preţ pentru acest artist. Tot luni a fost stabilit şi un nou record pentru o operă a pictorului Rene Magritte, "L'empire des lumieres", care a fost vândut cu 20,5 milioane de dolari. 

Marea vedetă a licitaţiilor de toamnă va fi pusă în vânzare miercuri. Este vorba despre "Salvator Mundi", un tablou pictat de Leonardo da Vinci, aflat în centrul unei bătălii judiciare. Această operă de artă a fost estimată la 100 de milioane de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.