Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libération: 'România se protejează, Putin ameninţă, UE tace'/ REACȚIA lui Iohannis: Rusia greșeste!

liberation_logo

Evoluţiile politice şi tehnologice au crescut riscurile ameninţării potenţiale legate de rachetele balistice, a declarat pentru Libération preşedintele Klaus Iohannis, citat într-o amplă corespondenţă de la Bucureşti apărută vineri seara pe site-ul publicaţiei menţionate, a cărei primă pagină a numărului de weekend abordează "noul război rece" între Moscova şi Washington.

Vezi și: Prognoza pentru alegerile locale: Cine câștigă capitalele de județ?/ HARTĂ


"Nu numai statele, ci în egală măsură actorii non-statali pot intra în posesia acestui gen de tehnologie", spune Iohannis. Şi scutul antirachetă de la Deveselu nu este decât o dovadă a adaptării NATO la "acest nou mediu strategic care implică măsuri responsabile şi echilibrate, tocmai pentru a preveni escaladarea tensiunilor", justifică preşedintele român, care consideră, potrivit Libération, că Rusia greşeşte ţinta. 

Mai înainte de a prezenta poziţia exprimată de Iohannis, publicaţia franceză aminteşte de discursul liderului de la Kremlin din urmă cu o săptămână, în timpul vizitei sale la Atena, în care acesta "ameninţă direct România cu represalii" după inaugurarea scutului antirachetă. 

Articolul, intitulat "România se protejează, Putin ameninţă, UE tace", notează din start că Bucureştiul este în colimatorul Moscovei după instalarea scutului antirachetă al NATO, de la Deveselu, în mai, şi remarcă în context tensiunile care "relevă mai ales absenţa unei voci europene asupra problemelor de securitate". 

"România este de acum în colimatorul Moscovei şi propaganda rusă a intrat în acţiune. Un documentar, 'Capcana europeană', a fost difuzat chiar în această săptămână pe canalul public rus", arată Libération. 

Publicaţia prezintă totodată punctele de vedere exprimate de foştii miniştrii de externe, Teodor Baconschi şi Cristian Diaconescu, de fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Iulian Fota, şi de directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române, Dan Dungaciu. 

"Aşa cum relevă recenta vizită a lui Vladimir Putin la Alexis Tsipras, diferenţele de statut şi tratament între actorii europeni sunt tot atâtea lacune exploatate de adversarii Uniunii Europene pentru a încerca, estimează analiştii români, să pună capăt visului european", conchide Libération. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.