Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii de peste Prut REACŢIONEAZĂ la ultimul recensământ din R. Moldova

Partidul Liberal (PL) din Republica Moldova considera că datele recensământului din 2014, prezentate vineri de Biroul Naţional de Statistică (BNS) din Chişinău sunt viciate şi nu reflectă realitatea, relatează Agora. md, potrivit agerpres.

Potrivit liberalilor, peste 85% dintre cetăţenii Republicii Moldova sunt români moldoveni şi vorbesc limba română. Liberalii consideră acest recensământ drept nul, solicitând anularea lui şi organizarea unui nou recensământ.

Stare de Urgenţă în SUA. Un incendiu puternic a provocat PRĂBUŞIREA unei autostrăzi - FOTO/VIDEO

Conform PL, "trucarea acestui adevăr de nezdruncinat este premisă pentru speculaţii politice şi foloseşte unor forţe de la Kremlin şi instrumentelor lor fidele din Republica Moldova".

Republica Moldova are aproape 3 milioane de locuitori, arată datele recensământului din mai 2014, care au fost prezentate abia vineri opiniei publice, potrivit Radio Chişinău.

Potrivit acestora, 75% dintre cei recenzaţi s-au declarat moldoveni şi numai 7% - români.

Deşi numărul celor care se declară români este cu 4% mai mare decât la recensământul din 2004, datele sunt contestate de organizaţiile unioniste, în condiţiile în care au fost semnalate cazuri în care recenzorii completau formularele cu creionul şi care ulterior ar fi putut fi schimbate, conform postului de radio citat.

De asemenea, aproape jumătate din populaţia municipiului Chişinău nu a reuşit să fie recenzată în cadrul recensământului, fapt ce pune la îndoială veridicitatea datelor, mai spun reprezentanţii societăţii civile.

SCANDAL imens de corupţie în Canada. Fostul primar din Montreal, CONDAMNAT la închisoare

Conform acestor date, numărul actual al populaţiei estimate este de 2.998.235 de persoane, în scădere cu aproximativ 400.000 faţă de 2004. În opinia experţilor, cifrele ridică mai multe semne de întrebare, întrucât, de exemplu, în registrul alegătorilor la scrutinul prezidenţial din noiembrie 2016 erau înscrise oficial peste 3,2 milioane de persoane.

Alte grupuri etnice din Republica Moldova sunt ucrainenii (aproape 7%); găgăuzii (4,6%); ruşii (4%); bulgarii (2%); iar restul se situează sub un procent.

Din numărul total al celor recenzaţi, aproape 53% au spus că vorbesc limba "moldovenească", 23% - limba română şi peste 13% - limba rusă, iar restul - alte limbi, cum ar fi găgăuza sau bulgara.

Baie de sânge în Pakistan. Zeci de victime după un nou atentat terorist - UPDATE

Datele recensământului mai arată un număr de numai 209.000 de persoane care ar fi plecate peste hotare, pe când datele Ministerului de Externe indicau un număr de 800.000, iar cele prezentate anterior de BNS - aproximativ 600.000.

Modul în care a fost organizat recensământul populaţiei şi al locuinţelor, dar şi faptul că datele acestuia au întârziat atât de mult au fost criticate în repetate rânduri de reprezentanţii societăţii civile. Cu toate acestea, directorul BNS a declarat vineri că datele sunt veridice şi actuale, fiind valabile timp de 10 ani de la organizarea recensământului. Procuratura Chişinău a deschis în 2016 un dosar penal pentru faptul că banii alocaţi pentru recensământ ar fi fost cheltuiţi în alte scopuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.