Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lider de sindicat, anunț trist după scorul rușinos obținut de România: 'Elevii noștri nu sunt pregătiți în conformitate cu cerințele testelor PISA'

Inquam Photos/ Octav Ganea
scoala clasa elevi

Președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a precizat, pentru MEDIAFAX, în urma rezultatelor PISA 2018, că elevii din țara noastră nu sunt pregătiți în conformitate cu cerințele PISA, prin urmare nu era posibil să avem rezultate superioare ultimilor ani.

“Cred că în momentul de față nu se înțelege următorul lucru: elevii noștri nu sunt pregătiți în conformitate cu cerintele testelor PISA și lucrul acesta s-a spus de atâția ani. Atâta vreme cât te informezi într-un anume fel, iar cerințele PISA sunt cu totul și cu totul altele, este clar că rezultatele nu sunt cele scontate", a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”.

Marius Nistor arată însă că rezultatele sunt mai bune decât cele din 2000, 2012.

"Oricum stăm mai bine decât la rezultatele din 2000, 2012, perioada de vârf, dacă nu mă înșel, a fost 2015. Repet, atâta vreme cât elevii nu sunt pregătiți conform cerințelor testelor PISA, categoric nu poți să ai rezultate net superioare raportat la ceea ce s-a obținut pànă în momentul de față. Este vorba de o schimbare majoră care trebuie operată în regim de maximă urgență. În situația în care s-au schimbat prea mulți miniștri ai Educatiei, cel puțin în guvernarea trecută, iar în momentul acesta avem un Guvern de tranziție pe un an de zile până când momentul în care vor trece alegerile parlamentare, se va contura o altă majoritate, categoric, nu putem să ne așteptam la modificări de substanță. Dar putem începe”, a conchis Nistor.

Anunț de INTERES pentru milioane de români - Ludovic Orban, despre înghețarea pensiilor

Reacția președintelui Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” vine după ce marți au fost publicate rezultatele PISA, care arată cât de pregătiți sunt elevii de 15 ani din toată lumea. România are cel mai slab punctaj din ultimii ani în acest clasament, țara noastră clasându-se pe locul 47 din 79 de țări.

Cea mai mare scădere în clasamentul PISA este înregistrată la matematică, unde elevii români de 15 ani au obținut un scor de 430 de puncte, față de 444 în 2015, în scădere cu 14 puncte.

La științe, România are 426 de puncte, față de 435, câte avea în 2015.

La citire, România a obținut 428 de puncte, față de 434, câte avea în 2015. La acest capitol, suntem aproape de nivelul din 2009, când țara noastră obținea 424 de puncte.

În urma acestor rezultate, se apreciază că gradul de analfabetism funcțional este mare: 44% dintre elevi nu înțeleg ce citesc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.