Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii a 4 state din Balcanii de Vest discută din nou despre libera circulaţie a bunurilor şi persoanelor în regiune pentru a stimula comerţul şi investiţiile

UE Uniunea europeana

Liderii a patru state din Balcanii de Vest s-au întâlnit din nou sâmbătă pentru a discuta despre planurile lor privind libera circulaţie a bunurilor şi persoanelor în regiune pentru a stimula comerţul şi investiţiile, o iniţiativă sprijinită de UE, relatează Reuters, potrivit AGERPRES.

Liderii din Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord şi Albania s-au întâlnit în capitala albaneză Tirana pentru a treia oară pentru a discuta despre această iniţiativă.

Toate ţările din Balcanii de Vest, afectate de războaiele din anii '90, aspiră să intre în Uniunea Europeană, dar aderarea lor a fost încetinită de Brexit şi de lipsa de reforme interne.

Citeşte şi: MARTOR CHEIE în dosarul Vlădescu audiat în SUA - Unul dintre cei la care ajungeau banii 'datoraţi' de austrieci avea sarcina de a nu lăsa nicio dovadă scrisă

Serbia şi Muntenegru negociază deja aderarea la UE, în timp ce procesul a fost amânat în octombrie pentru Albania şi Macedonia de Nord.

"Nu putem supravieţui fără asta, pentru că suntem mici şi insignifianţi dacă nu ne mărim piaţa muncii şi pe cea economică", a declarat presei preşedintele sârb Aleksandar Vucic după discuţii.

"Vom încerca să creăm o piaţă a muncii comună care înseamnă, comparativ, un nivel mai mare de atracţie pentru investitorii străini", a adăugat el.

Sârbii, muntenegrenii, macedonenii şi albanezii ar putea lucra în fiecare dintre celelalte ţări dată fiind criza de locuri de muncă, iar acestea ar putea să-şi alinieze regulile pentru a crea o piaţă de până la 12 milioane de persoane, a mai spus el.

Prim-ministrul albanez Edi Rama a spus că Uniunea Europeană susţine acest plan.

"Comisia Europeană pregăteşte granturi de 1,2 miliarde de euro pentru ţările noastre pentru a ne ajuta să implementăm acordurile", a spus Rama.

Ridicarea barierelor şi a punctelor de control la frontieră ar înlesni comerţul transfrontalier şi le-ar permite turiştilor străini să se deplaseze în regiune fără a aştepta la frontiere, au apreciat cei patru lideri.

"Dacă turiştii chinezi aterizează pe aeroportul din Belgrad, ei ar trebui să se poată deplasa liber în toate ţările din regiune", a spus premierul nord-macedonean Zoran Zaev.

Citeşte şi: EXCLUSIV! CE miniştri cu greutate SE LĂUDA Sebastian Vlădescu că are la degetul mic - A încasat milioane de euro spunând că bani vor ajunge și la unul dintre ei

Regiunea Balcanilor de Vest face parte din acordul CEFTA şi din Procesul de la Berlin susţinut de economiile mari ale UE.

"Orice decizie regională ar trebui să contribuie la crearea unui progres dinamic care să aducă ţările noastre în UE cât de curând posibil", a adăugat preşedintele muntenegrean Milo Djukanovic.

Celelalte ţări din Balcanii de Vest, Bosnia-Herţegovina şi Kosovo nu au participat la convorbiri, notează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.