Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii lumii medicale din România se mobilizează și lansează un parteneriat pentru găsirea de soluții problemelor care afectează practica medicală și pacienții

www.stirileprotv.ro
medici, doctori, neurochirurgi

41 de societăți savante medicale au răspuns miercuri invitației Secției de Științe Medicale a Academiei Române de a dezbate probleme importante pentru practica medicală din România și definirea politicilor publice în sănătate, potrivit 360medical.ro.

Problematica sancționării penale a culpei medicale a fost o temă intens dezbătută. Prima măsură adoptată a fost semnarea unui Memorandum de colaborare pentru problematica sancționării penale a culpei medicale. 41 de societăți medicale au aderat deja, în calitate de parte semnatară, la demersul inițiat de către Secția de Științe Medicale din cadrul Academiei Române și Asociația “În Apărarea Medicilor”.

“Declanșarea procedurilor penale pentru greșeli medicale care produc decesul pacientului sau necesitatea acordării de îngrijiri medicale timp de peste 90 de zile sau un prejudiciu estetic grav și permanent este o practică devenită obișnuită în România”, se menționează în preambulul documentului.

Citeşte şi: BAT CLOPOTELE la ICCJ pentru ÎPS Teodosie în dosarul de corupţie cu fonduri europene - Instanţa ar putea da decizia definitivă în cazul prelatului

Numărul mare de proceduri judiciare penale pentru greșeli medicale a impulsionat organele de cercetare penală să imagineze măsuri pentru eficientizarea activității, cum ar fi centralizarea cazurilor de “malpraxis” din Capitală la un singur birou, unde să fie gestionate de către polițiști care să aibă “cunoștințe de medicină legală aprofundate, uneori chiar și cunoștințe de medicină și traumatologie”, potrivit unor declarații făcute la începutul anului trecut de un oficial din cadrul Poliției Capitalei.

“Reacția reprezentanților asociațiilor de pacienți și percepția generală în spațiul public este de susținere a condamnărilor penale pentru greșeli medicale. Reacțiile corpului profesional medical sunt aproape inexistente, singurele mențiuni referitoare la această problemă fiind în sensul minimalizării importanței temei”, menționează documentul.

PRIMELE CONDAMNĂRI LA ÎNCHISOARE CU EXECUTARE

În unele cazuri, practica judiciară capătă “accente dramatice”. Astfel, semnatarii memorandumului fac referire la cazul a doi medici chirurgi din Slatina, care au fost condamnați penal în 2018 la pedeapsa cu închisoare cu executare pentru greșeli medicale.

Autorii documentului avertizează că astfel de sentințe pot avea consecințe importante asupra actului medical.

Consecințele sancționării penale a greșelii medicale sunt reprezente de forme extreme de medicină defensivă (reticiența cadrelor medicale din România de a mai efectua acte medicale în care culpa simplă poate produce decesul pacienților sau vătămarea corporală a acestora) și de încurajarea practicii medicale în alte state, unde astfel de fenomene nu există sau sunt extrem de rare, se arată în document.

COMPARAȚIE CU PRACTICA JUDICIARĂ DIN ALTE STATE

În cadrul întâlnirii de lucru au fost prezente date privind practica judiciară din alte state europene și din SUA – unde condamnările penale pentru culpe medicale sunt extrem de rare, controversate și aplicate exclusiv în cazuri de neglijență extremă.

Reparația civilă a prejudiciului produs pacientului și sancțiunile disciplinare sunt formele de răspundere juridică a medicului, care garantează respectarea drepturilor pacientului în cazul greșelii medicale.

Citeşte şi: Executorul judecătoresc, oamenii de afaceri şi complicii lor, LĂSAŢI LIBERI de judecător în dosarul de deturnare licitaţii- DIICOT a contestat decizia

LIMITAREA RĂSPUNDERII PENALE PENTRU GREȘELI MEDICALE

În acest context s-a înființat în 2019 Asociația “În Apărarea Medicilor” (AAM), o organizație non-profit care își propune limitarea atragerii răspunderii penale pentru greșeli medicale.

Asociația colaborează cu specialiști cu experiență semnificativă în domeniul legislației medicale și malpraxisului medical pentru corectarea dezechilibrului dintre pedeapsa penală și reparația civilă în cazurile de culpă medicală.

“Asociația este forma de reacție a medicilor în fața vulnerabilităților reprezentate de acest fenomen și  își propune să lanseze în spațiul public discuții pe tema sancționării penale a greșelilor medicale, în vederea dezvoltării de argumente și soluții”, precizează memorandumul.

Obiectivul principal al acestui memorandum este studiul problematicii sancționării penale a culpei medicale, părțile semnatare urmând să militeze inclusiv pentru adoptarea unor modificări legislative considerate necesare.

Obiectivele specifice sunt inițierea de dezbateri publice pe tema atragerii răspunderii penale a medicilor pentru greșeli medicale, promovarea în rândul profesioniștilor în medicină a principalului obiectiv, realizarea de studii, cercetări și analize în scopul definirii problematicii atragerii răspunderii juridice penale în cazuri de culpă medicală, inițierea de propuneri de modificare legislativă și inițierea de colaborări naționale și internaționale cu parteneri interesați de aceste aspecte.

Toate societățile savante medicale din România pot adera la memorandum prin semnarea unui act de adeziune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.