Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul deputaţilor ALDE răstoarnă calculele: 'De ce în România NU se poate legifera vaccinarea obligatorie'

vaccin

Varujan Vosganian, liderul grupului ALDE din Camera Deputaţilor, afirmă că în România nu se poate legifera vaccinarea obligatorie, pentru că ţara noastră a ratificat un tratat internaţional care prevede că "o intervenție în domeniul sănătății poate fi făcută numai după ce persoana respectivă și-a dat consimțământul în mod liber și în cunoștință de cauză".

Vezi şi: Asociaţia Procurorilor, demers la CSM împotriva proiectului de modificare a legilor justiţiei

"Constituția României

„Art. 11:

(1) Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte.

(2) Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern.”

Tratatul internaţional, ca instrument al relaţiilor dintre state, se concretizează în practică printr-o foarte mare diversitate de forme, fiecare cu denumirea sa specific. Printre cele mai utilizate dintre acestea sunt: tratatul, convenţia, acordul, pactul, carta, statutul.

Așadar, Convenția pentru protecția drepturilor omului și a demnității ființei umane față de aplicările biologiei și medicinei și care a fost semnată la Oviedo în 4 aprilie 1997 este un tratat. Convenția de la Oviedo a fost ratificată de Parlamentul României prin Legea nr. 17/2001. Respectiva lege are doar un articol unic, cu următorul conținut: „Se ratifică Convenția europeană pentru protecția drepturilor omului și a demnității ființei umane față de aplicațiile biologiei și medicinei, Convenția privind drepturile omului și biomedicina, semnată la Oviedo la 4 aprilie 1997, și Protocolul adițional la Convenția europeană pentru protecția drepturilor omului și a demnității ființei umane față de aplicațiile biologiei și medicinei, referitor la interzicerea clonării ființelor umane, semnat la Paris la 12 ianuarie 1998.”

Iată ce spune Convenția de la Oviedo în art 5 și, în consecință, Legea nr. 17/2001:

„O intervenție în domeniul sănătății poate fi făcută numai după ce persoana respectivă și-a dat consimțământul în mod liber și în cunoștință de cauză.

Acestei persoane trebuie mai întâi să i se furnizeze informația corespunzătoare referitoare la scopul și natura intervenției, cât și la consecințele și riscurile acesteia.

Persoana în cauză își poate retrage liber, în orice moment, consimțământul. ”

Cum tratatele internaționale prevalează asupra dreptului intern, vaccinarea obligatorie a copiilor și (în unele cazuri) a adulților , așa cum prevede proiectul aflat în dezbatere parlamentară, nu poate fi legiferată fără ca România să denunțe Convenția de la Oviedo", scrie Vosganian pe Facebook.

Vezi și: ȘOC european pentru abuzul în serviciu din România: VERDICTUL dat de șeful Curţii de Justiţie a Uniunii Europene

Opinia deputatului ALDE este susţinută şi de avocatul Gheorghe Piperea, consilier onorific al premierului Tudose, care invocă necesitatea consultării Curţii Europene pentru Drepturile Omului.

"Senatorul Varujan Vosganian observa, in mod corect, ca Romania nu poate impune vaccinarea obligatorie, intrucat Conventia de la Oviedo, la care Romania este parte inca din 2001, impune consimtamantul informat al pacientului pentru orice interventie medicala. Personal, am atras inca din vara atentia asupra acestui "mic" impediment fata de proiectul legii vaccinarii obligatorii, deja votata in Senat, sugerand Guvernului sa ceara o interpretare oficiala a Curtii Europene a Drepturilor Omului asupra modului in care trebuie aplicata aceasta conventie, mai ales ca atat CJUE, cat si CEDO, au sau au avut pe rol cauze delicate in care s-a pus problema consimtamantului informat, dar mai ales problema riscurilor si efectelor secundare ale vaccinarii obligatorii. Nu stiu daca pozitia exprimata de dl Vosganian va putea schimba ceva in fata tavalugului declansat de Big Pharma intru impunerea acestei legi, dar macar omul a atras atentia, in mod onest. Este un inceput, care poate determina o minima dezbatere (ceea ce s-a intamplat la MS in cele cateva randuri de intalniri cu pacientii a fost o serie de dialoguri ale surzilor)", scrie Piperea pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.