Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul Eurogrupului dă un avertisment Italiei: 'Sper că guvernul va fi capabil să îşi revizuiască proiectul de buget'

steag UE uniunea europeana U.E.

Liderul Eurogrupului, ministrul de finanţe portughez Mario Centeno, şi-a exprimat speranţa că guvernul italian va putea să-i prezinte Uniunii Europene un proiect de buget revizuit şi a atras atenţia că Italia trebuie să fie tratată ca orice altă ţară, relatează luni Reuters, informează Agerpres.

''Regulile Pactului de Creştere şi Stabilitate se aplică tuturor. Sper că guvernul italian va fi capabil să îşi revizuiască proiectul de buget'', a spus Mario Centeno într-o declaraţie pentru cotidianul german Suddeutsche Zeitung.

O sursă din executivul italian a afirmat vineri că actuala coaliţie guvernamentală de la Roma intenţionează să trimită miercuri (12 decembrie) Comisiei Europene o variantă revizuită a proiectului bugetului său.

La 21 noiembrie, Comisia Europeană a respins proiectul de buget al Italiei, o decizie care deschide calea către un proces de sancţiuni din partea UE - cunoscut drept procedura de deficit excesiv - contra Romei.

Citește și: Preşedintele SUA Donald Trump susţine solicitarea sumei de 750 miliarde de dolari pentru cheltuielile de apărare pentru anul viitor

Disputa dintre Comisie şi Italia datează de mai multe luni. Guvernul populist italian susţine un buget care include cheltuieli masive şi despre care susţine că va avea un deficit de 2,4% din PIB în 2019.

În cazul lansării unei proceduri de sancţionare, situaţia financiară a Italiei ar face obiectul unei monitorizări mai stricte din partea UE. Dacă şi în acel caz nu se va conforma, Italia ar putea fi nevoită să plătească amenzi substanţiale.

Italia are deja a doua cea mai mare datorie publică din UE, 131% din PIB, iar alte state din zona euro se tem că noi împrumuturi ar putea declanşa o criză a datoriilor similară cu cea care a izbucnit în Grecia în 2010. Premierul italian Giuseppe Conte a respins însă această posibilitate, subliniind că fundamentele economiei Italiei sunt solide şi nu se compară cu cele ale Greciei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.