Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul opoziţiei din Georgia, pus sub acuzare: Nika Melia este învinuit de organizare a violenţelor în masă din 2019

geworld.ge
georgia proteste

Un tribunal din Georgia a decis miercuri să-l plaseze în detenţie provizorie pe liderul opoziţiei Nika Melia sub acuzaţia de organizare a "violenţelor în masă" din 2019, dar susţinătorii săi denunţă caracterul politic al acestei decizii, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Arestarea liderului partidului Mişcării Naţionale Unite (UNM), fondat de fostul preşedinte aflat în exil Mihail Saakashvili, riscă să înrăutăţească criza politică care zguduie Georgia de la alegerile legislative din octombrie, care ar fi fost afectate de fraude, conform acuzaţiilor opoziţiei.

Nika Melia se afla miercuri seară la sediul partidului din capitala Tbilisi, unde liderii aproape tuturor formaţiunilor politice de opoziţie s-au întâlnit pentru a-şi manifesta susţinerea.

Citește și: EXCLUSIV S-au calmat apele în AUR! George Simion: ‘Nu mai pleacă nimeni!’

Susţinătorii lui Melia au avertizat că vor rezista oricăror încercări ale poliţiei de a-l aresta.

Televiziunile independente au informat despre prezenţa forţelor anti-revolte în jurul sediului partidului de opoziţie.

Nika Melia este acuzată că a organizat "violenţe în masă" în timpul protestelor de amploare care au zguduit Georgia timp de aproape o săptămână în 2019.

Marţi, parlamentul i-a ridicat imunitatea, deschizând astfel calea pentru plasarea sa în detenţie.

Melia, în vârstă de 41 de ani, care riscă până la nouă ani de închisoare în cazul în care este găsit vinovat, respinge toate acuzaţiile, considerându-le motivate politic.

Procuratura a cerut arestarea sa săptămâna trecută după ce, lăsat în libertate pe cauţiune în 2019, acesta a refuzat să plătească o cauţiune suplimentară.

Tot dosarul meu "este o absurditate juridică; a plăti o cauţiune de două ori este o prostie", a declarat Melia pentru AFP, denunţând "represiuni ce vizează opoziţia".

Într-un comunicat dinaintea audierii de miercuri, emisarul UE în Georgia s-a referit la o "traiectorie periculoasă" pentru democraţia din această ţară.

Citește și: Lucian Bode o dă pe față! Și-a adus colegul de liceu la butoanele Ministerului de Interne

Partidele de opoziţie au denunţat ca fiind trucate alegerile legislative din 31 octombrie, câştigate la limită de partidul Visul Georgian fondat de fostul prim-ministru Bidzina Ivanishvili, cel mai bogat om din ţară.

"Nu o îl predăm pe Melia. Dacă poliţia ne va lovi, vom lupta fizic şi vom riposta", a declarat reporterilor Gigi Ugulava din conducerea Partidului Mişcarea pentru Libertate - Georgia Europeană.

Într-un comunicat, filiala georgiană a Transparency International a avertizat că "persecuţiile selective ale liderului celui mai mare partid de opoziţie ar putea afecta grav democraţia din ţară".

Popularitatea partidului Visul Georgian, la putere din 2012, este în scădere pe fondul stagnării economice şi acuzaţiilor de subminare a principiilor democratice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.