Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul PSD, baie de mulțime la Forumul agricultorilor - Dăncilă, așteptată ca un star de Petre Daea / FOTO

dancila forum agriculturi

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat miercuri la ”Forumul agricultorilor – bilanț și perspective”, organizat cu prilejul Zilei naționale a produselor agroalimentare românești. Premierul Dăncilă a avut parte de o baie de mulțime atent pregătită de ministrul Daea.

"Forumul Agricultorilor", evenimentul organizat de Ministerul Agriculturii împreună cu Casa de Comerţ Unirea şi Confederaţia Meridian, a debutat miercuri, într-o manieră festivistă, în Cupola centrală de la Romexpo, unde potrivit organizatorilor au venit în jur de 11.000 de fermieri din toate colţurile ţării, circa 300 din fiecare judeţ.

După mesajul bine cunoscut al ministrului Agriculturii "Vă salut dragi fermieri, făuritori de hrană ai ţării" şi intonarea Imnului Naţional, de către un ansamblu folcloric, a rulat pe ecranul imens suspendat în Cupolă mesajul comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan. Acesta a mulţumit premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Petre Daea pentru Preşedinţia reuşită a României la Consiliul UE, anunţând succint şi principalele modificări ale noii Politici Agricole Comune.

Discursul ministrului Daea s-a axat pe reuşitele ultimilor ani din sectorul agricol: producţii record, reabilitarea sistemului de irigaţii, tehnologizarea fermelor şi informaţii despre noua Politică Agricolă Comună.

"De la anul integrării până astăzi, producţiile de cereale, grâu, orz, porumb, plante oleaginoase au crescut semnificativ, de la simplu la dublu şi mai mult de atât. Am intrat în UE cu 3 milioane de tone de grâu, astăzi avem constant în cei trei ani peste 10 milioane de tone. (...) În zootehnie producţia nu a avut o creştere dinamică, efectivele de bovine şi porcine au scăzut, în schimb efectivele de bovine şi familiile de albine au înregistrat creşteri semnificative. Toate aceste cifre la un loc dau o concluzie, agricultura României în anul 2019: salt uriaş de la integrarea în UE şi stabilitatea producţiei agricole în ultimii trei ani. Pe podium în Uniunea Europeană astăzi se află şi România. Producţia de cereale a sărit de la 7,81 milioane tone în 2007 (...) la 16,8 milioane de tone în 2016. Prin munca dumneavoastră şi prin respectul dat de guvern, prin subvenţiile date la timp, am putut atinge spre cinstea noastră şi bucuria tuturor, producţie de 27 milioane de tone în 2017, de 31 milioane tone anul trecut, iar anul aceste estimăm în jur de 30 de milioane de tone", a spus ministrul Agriculturii, conform agerpres.ro.

El a precizat că producţiile agricole obţinute în anii 2017, 2018 şi 2019 s-au datorat acordării la timp a subvenţiilor dar şi a sumelor necesare investiţiilor din fonduri europene şi de la bugetul naţional.

"Cred că sunteţi de acord cu mine?", a întrebat Daea aştepând un răspuns din partea sălii, care l-a răsplătit cu un ropot de aplauze. "Păi, vă rog", a comentat ministrul.

"Mărirea suprafeţelor irigate. Este aici un coleg foarte bun, un mare profesionist şi un fermier care, cu forţa faptelor, poate să demonstreze acest lucru. Se numeşte Nica (Viorel Nica n.r.) Felicitaţi-l că este al nostru. Şi să îl luăm ca exemplu şi ca un indicator uman şi mărturie vie pentru ceea ce facem în ţara românească. Mărirea suprafeţelor irigate şi protejare antigrindină, tehnologii moderne aplicate sunt activităţi pentru care vă felicit şi trebuie să va felicite toţi pentru ce faceţi în agricultura ţării româneşti indiferent în ce perioada a zilei, indiferent în ce perioadă a lunii, indiferent de condiţiile naturale. Faceţi ceea ce trebuie pentru ţara românească, în timpul necesar cerut de biologia plantei", a mai transmis Daea fermierilor.

La eveniment a participat şi premierul Viorica Dăncilă, dar şi alţi membri ai Guvernului.

„Îmi face o deosebită plăcere să vă fiu astăzi alături la acest eveniment dedicat performanțelor dumneavoastră de care aveam toate motivele să fim mândri. Agricultura are un rol vital pentru societate, contribuie substanțial la creșterea economică și oferă locuri de muncă pentru un sfert din populația activă a României. Munca dvs asigură românilor alimente sănătoase și în același timp contribuie la echilibrarea balanței comerciale. Actualul Guvern a înțeles pe deplin rolul esențial al agriculturii și importanța dezvoltării satului românesc. De la preluarea guvernării, am pus agricultura între prioritățile noastre și am susținut acest sector prin toate pârghiile avute la dispoziție”, a spus premierul Dăncilă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.