Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul UDMR, apel la calm pentru cetățenii din Ditrău: 'Nu poți merge pe vină colectivă, din cauza unui preot exaltat'

kelemen hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis, luni, un mesaj locuitorilor comunei Ditrău, cărora le cere să rămână calmi, să nu se lase manipulați și să nu accepte nicio formă de extremism. El susține că trebuie exclusă categoric vina colectivă în acest caz.

„Noi am avut încă de miercurea trecută o reacție corectă în ceea ce privește situația din Ditrău, și parlamentarii noștri din zonă și organizația națională, prin care am respins orice formă de propagare a urii și am spus că trebuie să ne calmăm, să păstrăm normalitatea și să nu permitem nicio formă de extermism. Mă surprinde că o parte a presei și anumiți politicieni amplifică această poveste, fiindcă în momentul în care sunt 150 de oameni nu poți pune eticheta pe o întreagă comunitate și nu poți merge pe direcția vinei colective la Ditrău, din cauza unui preot exaltat și a unor persoane care au o poziție care nu poate fi acceptată și susținută. Le transmit locuitorilor din Ditrău să rămână calmi, să nu accepte manipularea și nicio formă de extremism”, a spus Kelemen, pentru Mediafax.ro.

Liderul UDMR a susținut că nu trebuie învinovățită întreaga comunitate din Ditrău, avertizând că dacă cineva merge pe varianta că maghiarii sunt extremiști, că UDMR este extremist, greșește fundamental.

„Nu va găsi nimeni în programul nostru și nici în declarațiile noastre că am susține așa ceva. Fenomenul este mult mai complex și trebuie excluse din start aceste forme de excludere și resping categoric vina colectivă, care nu duce nicăieri. Poate avem de-a face cu un patron mai lacom, mai dur, pe de-o parte, iar de cealaltă parte avem niște oameni lezați, dar nu este caracteristic ceea ce s-a întâmplat pentru întreaga comunitate și deloc pentru UDMR. Cei doi muncitori din Sri Lanka nu sunt migranți ilegali, ei au venit cu acte în regulă să muncească, e nevoie de forță de muncă și sunt bineveniți”, a menționat președintele Uniunii.

Citește și: Autoritățile medicale din SUA sunt în alertă! Al nouălea caz de infecție cu noul coronavirus a fost confirmat în California

În ceea ce privește declarațiile fostului președintele Traian Băsescu, despre situația din Ditrău și despre UDMR, Kelemen Hunor le respinge categoric.

„Dacă fostul președinte consideră UDMR ca fiind extremistă, înseamnă că a rămas același Petrov care, în toată cariera lui politică, a dezbinat societatea și a propagat ură, a mințit o țară întreagă și cred că Traian Băsescu ar trebui să se oprească. După ce ai fost turnător al Securității, după ce ai fost un om care ai ascuns adevărul și așa ai câștigat două mandate de președinte, ar trebui să taci și să începi să îmbătrânești frumos, deși nu este ușor. Cine este acest Petrov să vorbească despre maghiari spunând că sunt complexați, să vorbească despre UDMR în acești termeni? Este o altă formă de extremism, de a propaga ură, ceea ce face Băsescu”, a mai spus Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii a subliniat că ar fi așteptat de la Traian Băsescu și de la alții o poziție categorică privind declarațiile primarului din Târgu Mureș, Dorin Florea, sau cu ocazia altor manifestări de acest gen, dar aceștia au tăcut.

Peste 300 de persoane au participat, sâmbătă, la Căminul Cultural din Ditrău, la o adunare populară unde s-a discutat situația angajării celor doi cetățeni din Sri Lanka la brutăria din comună. Oamenii au insistat că nu vor emigranți în satul lor.

Citește și: Care sunt cetățenii cu cel mai mare risc în fața coronavirusului

Firma are peste 90 de angajați, din care 18 sunt localnici, din Ditrău, iar restul din zonă, iar pentru că mai aveau nevoie de personal și nu găseau au adus doi oameni din Sri Lanka, cu acte, însă oamenii s-au arătat nemulțumiți deoarece i-au confundat pe cei doi cu migranți ilegali și s-au temut că vor crea probleme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.