Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liga Studenților cere Universității Cuza din Iași să elimine probele orale online la susținerea examenelor de licență și să amâne plata taxelor de școlarizare

facebook.com
studenti

Liga Studenților (LS IAȘI) cere conducerii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași să elimine probele orale online la susținerea examenelor de licență și de disertație și să amâne plata taxelor de școlarizare, anunță MEDIAFAX.

Liga Studenților arată că există un număr considerabil de studenți care nu pot participa la activitățile didactice online din lipsă de tehnologie sau acces la Internet, care nu mai pot continua studiile din motive financiare și care nu le pot finaliza corespunzător în lipsa accesului la resurse de învățare, respectiv de cercetare pentru finalizarea lucrărilor de licență și de disertație.

„Studenții sunt supuși unei imense presiuni psihologice și financiare pe fondul stării generate de situația curentă (depresie, anxietate, obligația de a sta în izolare, lipsa tuturor bunurilor necesare, lipsa de înțelegere/colaborare din partea unor cadre didactice, incertitudinea cu privire la parcursul academic etc.). Mulți studenți s-au întors în localitățile de domiciliu, unde pentru a face față situației, au fost nevoiți să renunțe măcar parțial la activitățile didactice pentru a fi alături de familie, pentru a-și asigura existența sau pentru a-și putea proteja sănătatea”, se arată într-un comunicat al studenților.

Citește și: Gabriela Firea, atrage atenția: ‘Anunțul lui Iohannis a crescut traficul în Capitală’ .

Conform acestora, deciziile luate joi de Consiliul de Administrație și Senatul Universității au stârnit nemulțumirea și indignarea studenților: transformarea probelor scrise de la examenul de licență în probe orale, introducerea admiterii pe bază de dosar etc.

Studenții cer:

- Eliminarea probelor orale susținute online la examenele de finalizare a studiilor și rezumarea acestora strict la susținerea tezei de licență, respectiv de disertație.

- Organizarea unei sesiuni suplimentare de toamnă pentru examene, restanțe și finalizarea studiilor (concomitent cu sesiunea pentru studenții Erasmus), la care să poată participa orice student sau cursant, în mod liber, indiferent de motiv, fără a fi condiționat de așa-zisele „motive obiective”, care nu au fost definite.

- Amânarea plății taxelor de școlarizare cu cel puțin 2 (două) luni, deoarece termenele de plată a taxei de școlarizare sunt în sinea lor termene de decădere, beneficiul termenului de plată curgând în favoarea studentului.

- Suspendarea termenelor pentru îndeplinirea obligaţiilor de cercetare ale doctoranzilor (susţineri de proiecte, referate etc.) şi amânarea susţinerii publice a tezelor de doctorat, având în vedere faptul că toate instituţiile necesare continuării activităţii de cercetare sunt închise (biblioteci, arhive, institute, laboratoare etc.).

- Susținerea redeschiderii Bibliotecii Central Universitare „Mihai Eminescu”, a bibliotecilor de filială și a bibliotecilor facultăților.

- Reintroducerea interviului și a scrisorii de intenție ca probe de admitere la masterat, după ce aceste probe au fost eliminate în mod „inexplicabil și ilogic” de către conducerea universității.

- Cursurile, seminarele şi laboratoarele trebuie să fie înregistrate şi publicate pe platforme online, fie cu acces deschis (public), fie cu acces limitat, doar pentru studenţii care le urmează (de exemplu, grupuri private Facebook dedicate studenților); prin utilizarea de aplicaţii care permit urmărirea cursurilor sau a seminarelor exclusiv în timp real (live), fără ca acestea să fie înregistrare, se aduce o gravă atingere dreptului la educaţie al studenţilor care fie nu au tehnologia necesară sau o conexiune stabilă la internet pentru a participa live, fie sunt angrenaţi în alte activităţi (serviciu, voluntariat, munci agricole etc.) sau sunt în izolare.

- Să nu se mai abuzeze de examene de tip grilă, întrucât sunt limitate din punct de vedere al cunoștințelor și capacităților care pot fi evaluate, iar dacă se mențin să aibă o singură variantă corectă de răspuns.

- Limitarea tematicii pentru examen și a bibliografiei pentru referate / lucrări științifice la sursele puse la dispoziție de către cadrele didactice sau la cele care sunt disponibile on-line. Constrângerea studenților la achiziționarea de cărți sau alte materiale reprezintă un abuz și o încălcare a drepturilor lor educaționale.

- Garantarea studenților etnici români a dreptului de a cumula bursa de etnic cu bursele de merit/studiu și cu bursele de performanță. Nu există nicio normă care să le interzică acestora cumularea bursei de etnic cu alt tip de bursă. Cele două burse au surse de finanțare diferite, pentru criterii diferite.

Citește și: Lovitură dată de Ludovic Orban! A numit un apropiat de al lui Donald Trump în funcția de consilier de stat

„Nimeni nu recunoaște imensa presiune psihologică și financiară la care sunt supuși studenții prin incertitudinea factorilor decizionali, lipsa consultărilor reale cu organizațiile studențești și introducerea metodelor de evaluare on-line. În această perioadă, asigurarea veniturilor personale și ale familiei, siguranța celor dragi și ocrotirea sănătății au fost mai importante decât continuarea activității didactice. Conducerea executivă a universității ar fi trebuit să realizeze o amplă consultare cu studenții și cu organizațiile studențești pentru a putea identifica în mod real toate problemele cu care aceștia se confruntă și să formuleze împreună cu aceștia soluții pertinente. Ne solidarizăm cu pozițiile luate de către reprezentanții studenților de la Facultatea de Drept, Asociația Studenților la Drept – UAIC Iași (ASD Iași) și The European Law Students’ Association Iași (ELSA Iași) și îi vom susține pe aceștia prin toate mijloacele posibile pentru a ne asigura că promoția curentă a Facultății de Drept, dar și studenții de la alte facultăți, vor finaliza ciclul de studii, respectiv anul universitar, în condiții cât mai favorabile”, a declarat Diana-Alexandra Cristea, președinte Liga Studenților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.