Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Limnos - Atât de aproape și atât de uimitor

Organizatia Elena de Turism
Limnos Grecia mare

Plutind în nordul Mării Egee, Limnos (de asemenea, scris Lemnos) este o destinație pentru o vacanță pașnică, în contact strâns cu natura. Golfuri adăpostite, plaje extinse și peisaje cu roci vulcanice, alternează cu mici dealuri și sate tradiționale cu case din piatră. Insula vulcanică a lui Hefaistos, zeul focului, are câmpii fertile, de care localnicii profită din plin făcînd produse cu un gust unic și de o calitate excelentă. Printre ele, renumitul Muscat de Limnos, un un vin alb dulce de calitate superioară, cu o culoare aurie, aromă bogată și gust complet, brânza „kalathaki” (= coș mic), un fel de brânză albă care este lăsată să se usuce și se maturizează în coșuri mici de paie, precum și delicioasa variantă gălbuie numită „melíchloro” (adică brânză moale de culoarea mierii). miere cu gust de cimbru și peștele proaspăt, sunt doar câteva dintre darurile naturii insulei norocoase.

Capitala insulei este Mýrina, un oraș frumos pentru aleile tradiționale asfaltate, vechile sale conacuri de piatră, promenada și nu în ultimul rând pentru Castelul său bizantin. Impresionantul castel care veghează orașul se află pe o peninsulă stâncoasă și abruptă, pe dealul căreia căprioarele se plimbă libere.

content-image

Turul în jurul insulei este o experiență. Totuși, o vizită la Limnos nu este completă fără a vizita:

• Pădurea pietrificată din apropierea orașului Moudros, unde aveţi șansa de a vedea trunchiuri, frunze, fructe și rădăcini de palmieri pietrificate, cu vârste cuprinse între 20 și 22 de milioane de ani.
• Așezarea preistorică  Poliochni, despre care se crede că este cel mai vechi oraș neolitic din Europa. De fapt, o clădire dreptunghiulară cu un rând dublu de scaune în trepte care au fost găsite pe șantier, seamănă cu o structură arhitecturală parlamentară; de aceea se presupune că este cel mai vechi parlament descoperit în lume!
• Situl arheologic Hefestia, capitala preistorică a Pelasgienilor, ale cărei zile de glorie au durat cu mult peste 2000 de ani (1000 ÎH până în 1200DH). Admirați ruinele complexului  unui oraș construit și reconstruit pe 10 nivele, inclusiv palate, băi, biserici creștine, un teatru elenistic-roman, o necropolă și un sanctuar dedicat marii zeițe Lemnos.
• Cele două lacuri mici Alyki și Chortarolimni care constituie habitate de zone umede, sunt locuri de refugiu și de reproducrtr pentru specii de păsări rare și pe cale de dispariție.
• izvoarele termale  Hephaestus,  sunt la doar 4 km de Mýrina si sunt ideale pentru afecțiuni ale pielii și probleme ale sistemului urinar,.
• Cascadele din apropierea satului Káspakas, unde apele cad de  la o înălțime de 15 m pentru a crea un loc natural atrăgător, punctat cu mici platouri și iazuri mici.
• Satul Kontiás, unul dintre cele mai mari și mai frumoase, care este construit pe un deal acoperit de pin și este decorat de case tradiționale din piatră, morile de vânt părăsite și biserica pitorească Ághios Dimitrios cu clopotnița din piatră.
• Lemnos este o insulă frumoasă, cu plaje superbe sălbatice. Există numeroase plaje de nisip, neaglomerate, care sunt printre cele mai bune din Marea Egee, răspândite pe întreaga insulă. Plajele din Lemnos au apă limpede si nisip fin. Cele mai populare și organizate plaje din Lemnos sunt situate în partea de vest a insulei și includ Plati, Romaikos Gialos, Riha Nera și Agios Ioannis. Plajele din partea de est sunt mai retrase și oferă cele mai bune locuri pentru windsurfing, în special plajele Keros și Zematas.

content-image

Călătorie culinară în insula Limnos

„Limnos este cel mai iubit dintre toate tărâmurile”: potrivit lui Homer, acestea sunt cuvintele zeului Hefaistos care și-a găsit adăpost pe insulă când a fost dat afară din Mt. Olympus, locuința zeilor. Localnicii l-au salutat cu căldură și ospitalitate, așa că și-a exprimat recunoștința și satisfacția pentru patria sa recent găsită cu cuvintele de mai sus. Este un ținut de o imensă frumusețe naturală și o gastronomie veche care te va impresiona cu siguranță.

content-image

Bucătăria locală din Limnos menține tradiția și folosește produse locale. Această insulă vă uimi cu resursele sale în combinarea aromelor locale. Mâncărurile cu pește și fructe de mare (mai ales homar) sunt renumite și domină bucătăria din Marea Egee. Nu uitați să încercați mâncarea de cocoș în sos de roșii cu un tip local de paste (flomaria), katmeria (clătite), zucchinis fierte cu ouă, pește, bochtsadelia (aluat umplut cu brânză) și clicia (plăcintă cu brânză locală).

content-image

Dulciurile

Loukoumia este o gusrare dulce pentru toate vârstele, iar ingredientele sunt zahărul, glucoza, amidonul și aromele naturale adăugate. Halvaua locală gustoasă este făcută din semințe de susan zdrobit (tachini) și vine în diverse arome, de exemplu vanilie, cacao, fistic, miere, migdale etc.

Încercați venizelika, o gustare dulce delicioasă locală care a fost oferită în 1912 premierului de atunci Eleftherios Venizelos de către femeile locale, când a vizitat insula după obţinerea independenței. În patiserii și cafenele puteți încerca samsade (produs dulce tradițional de Crăciun cu susan), amigdalota (pastă de migdale cu apă de trandafir) și dulciuri cu linguriță (smochine, roșii, dovlecel etc.)

Băuturile

În vremuri străvechi, vinul din Mithymna se credea a fi ambrozia băută doar de zeii olimpici. Astăzi, soiurile locale de struguri produc vinuri excelente, cu arome fine, fiind cunoscute pe plan mondial. Vinurile albe de calitate superioară și vinurile dulci sunt făcute din Moschato Alexandrias, o varietate albă de struguri aromatici, cultivaţi pe partea vulcanică a insulei.

Această varietate produce vinuri de Origine Protejate, premiate în concursuri și expoziții internaționale de vin. Soiul de struguri roșii Limnio (Kalampaki este numele local) este cultivat în estul Limnos.

Alături de vinificație, spirtul tsipouro și ouzo sunt, de asemenea, produse în distileriile locale cunoscute sub numele de lakaria. Beţi ouzo când mâncaţi caracatiță la grătar, fructe de mare și alte delicatese locale sau încercați cu gheaţă.

Limnos este accesibilă cu feribotul din  Kavala (3 ore si jumătate) și cu avionul din Atena și Salonic.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.