Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cui folosește linșajul ANM?

pressone.ro

Furtunos weekend și început de săptămână am avut. Din toate punctele de vedere. Meteorologic, am fost martorii unor fenomene atât de violente și neașteptate încât, pe bună dreptate, bătrânii și-au scuipat în sân și au zis că vine Apocalipsa.

Nu a fost chiar apocalipsă, dar în mod cert a fost o furtună supercelulară. Nu vom sta să dezbatem aici în detaliu despre ea, dar, ca o victimă a ei, vom detalia un pic situația ANM și linșajul total la adresa acestei instituții din ultimele 48 de ore. Să începem, metodic, cu niște răspunsuri la câteva întrebări:

Ce a făcut ANM pentru a informa populația în legătură cu furtuna care a măturat vestul, centrul și nord-vestul țării?

ANM a făcut exact ceea ce orice institut meteo ar fi făcut. Cu câteva zile înainte a anunțat despre schimbarea vremii, despre faptul că vom avea parte de ploi, de vânt ce poate lua aspect de vijelie, inclusiv de grindină. Fenomene mai degrabă de vară, dar asta este cu totul altă discuție, încălzirea globală nu există. Apoi, în momentul în care severitatea  fenomenelor meteo a devenit certă și până la momentul ieșirii frontului de precipitații și vânt din țară, s-au emis 47 de avertizări meteo, din care 12 cod portocaliu. 4 dintre acestea numai pentru județul Timiș.

Putea ANM face mai mult?

Aici controversele pot fi susținute. Ca o părere personală, de pasionat meteo, cred că ANM putea să dea o informare meteorologică pentru perioada zilei de duminică, care poate i-ar fi făcut pe oameni să fie mai atenți la prognozele meteo și eventual și la avertizările date de instituție. Probabil că s-a considerat destul de probabil scenariul ca frontul din Bosnia să se descarce până la intrarea în țara noastră.  Dar nu, ANM nu avea cum să iasă să bage oameniii înapoi în case, sau să îi sfătuiască să nu se pună sub copaci, panouri publicitare, șamd.

Cum a funcționat linșajul la adresa ANM?

Extrem de interesant, aproape de manual, modul cum s-a propagat în spațiul online linșajul la adresa celor de la institul meteo. Au venit, la început, imaginile dezastrului din Timișoara. Logic, nu aveai cum să nu te arăți șocat. Lumea începe să vorbească. Se aruncă pe piață informația că cei de la ANM nu au dat nici măcar un cod pentru aceste fenomene.

Ca să crească cât mai mult furia publică se folosesc și informații adiacente: țările vecine au dat cod roșu, la noi la ANM duminica nu lucrează nimeni, lumea nu mai crede în informațiile de la ei în condițiile în care ei dau cod roșu la caniculă, pe care o poți stinge cu bere (citare aproximativă din Lucian Mîndruță). Politicienii s-au raliat și eu curentului și au început să vină cu aceleași mesaje dure la adresa meteorologilor.

Liviu Dragnea, secolul vitezei și prognozele meteo

Iar din tot acest scenariu, nu avea cum să lipsească Liviu Dragnea. Care a cerut ANM să vadă dacă se poate, dacă doresc ei, să vadă cum fac să dea informări din acestea mai rapide, că altfel ne supărăm. Iar de aici, discuția poate merge și către un alt scenariu. Cel al subordonării politice a unei instituții de siguranță națională. Pentru că asta este ANM. Care a mai avut parte de un asalt asupra ei la finalul anului trecut, când s-a încercat introducerea unui management privat și chiar externalizarea serviciilor meteo. Adică să ne facă alții prognozele. Acest lucru a dus și la demisia directorului de atunci, Ion Sandu.

Ce înseamnă subordonarea politică a ANM? Înseamnă în primul rând acces la informații extrem de importante, de utile. Vă propun un scenariu, cel mai fantasmagoric posibil: să zicem că la ANM se trece pe numiri politice. Se aduce un reprezentant al puterii actuale, oricare ar fi ea. Iar omul trebuie să aibă grijă să furnizeze către partid, folosindu-se de expertiza excelenților specialiști în meteorologie, date ce pot fi folosite la licitații. Cum? Firma X află că iarna 2017 – 2018 nu va fi atât de grea ca în alți ani, că se așteaptă doar 10 zile cu ninsori pe tot intervalul de 3 luni. Și atunci se bagă la licitația de deszăpezire  cu un preț cât mai bun. Și ce mai profit. Este doar un exemplu. Putem merge și pe agricultură, dar să nu se supere domnul Daea.

Concluzie

ANM este o instituție perfectibilă, sunt multe lucruri de îmbunătățit, mai ales în zona comunicării. Dar același ANM este o instituție în care se regăsesc meteorologi de excepție, climatologi apreciați la nivel internațional. O astfel de instituție merită ajutorul statului, susținere pentru dezvoltare, altfel riscăm să vorbim despre ea ca despre institutul Cantacuzino. Și să ne luăm prognozele de la ruși. Și știm deja că rușii manipulează vremea. Și vremurile.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.