Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lipsa medicamentelor esentiale din Romania: vinovati sau solutii?

medicamente

Lipsa medicamentelor de pe piata, in special a medicamentelor esentiale, ramane un subiect   de dezbatere europeana, datorita impactului major asupra sanatatii pacientilor, dar si a complexitatii cauzelor ce provoaca aceste deficite. Doua aspecte trebuie subliniate. In primul rand, nu se poate gasi o solutie unitara, viabila in toate statele membre. In al doilea rand, este esential ca analiza cauzelor lipsei de medicamente sa fie obiectiva si sa vina cu solutii - a cauta dusmani publici care sa fie aratati vinovati de lipsa medicamentelor , cum a fost situatia anul trecut cu distribuitorii paraleli, poate doar distrage atentia de la cauzele reale ale deficitului si de la ce poate fi concret făcut pentru nevoile pacientilor.

In Romania, doua crize majore, de lipsa a unor medicamente esentiale, au marcat anul 2017: criza vaccinurilor si cea a imunoglobulinelor. In timp ce criza vaccinurilor pare a se fi rezolvat, cea a imunoglobulinelor continua si in 2018.

Dacă pe tot parcursul anului 2017, exportul paralel a fost incriminat ca si a cauza lipsei de medicamente, in timp ce distribuitorii paraleli au răspuns public că problema reală este prețul de pe piața românească, care determină retragerile producătorilor; anul acesta, criza imunoglobulinei confirmă argumentul acestora: lipsa de medicamente este generată de politica de preț a statului și de retragerile comerciale operate de producători.

Companiile producatoare/distribuitoare de imunoglobuline, desi scutite de catre guvern de taxa claw-back pentru doi ani, incepand din Decembrie 2017 (taxa invocata de acestea ca fiind cauza principala pentru lipsa alocarilor de produse derivate din plasma Romaniei), nu au reluat livrarile.

Motivarea acestora,  ulterioara scutirii de taxa, se bazeaza pe existenta unui dezechilibru intre cerere si oferta de derivate din plasma la nivel global, care face ca producatorii sa isi orienteze vanzarile catre pietele care ofera preturi mai mari, Romania continuand a oferi preturi mai mici decat in alte state.

Desi interesul comercial al operatorilor din piata farmaceuticelor este unul justificat, acest interes nu ar trebui sa fie pus inaintea asigurarii sanatatii publice si al dreptului la viata al tuturor pacientilor. Accesul neingradit la terapiile esentiale trebuie sa fe unul echitabil pentru toti pacientii, indiferent de considerentele economice ale statelor membre.

Nevoia acuta de imunglobuline a pacientilor romani a fost adresata in perioada ianuare-februarie 2018, de catre firme distribuitoare paralel, prin donarea catre unele spitale cu solicitari de urgenta, a unor cantitati de imunglobuline, achizitionate de la distribuitorii paraleli din Germania, Austria, Cehia, Bulgaria. Ministerul Sanatatii si ANMDM au colaborat si sprijinit acest demers.

Rolul distributiei paralele, respectiv al exportului si importului paralel, este, dupa cum rezulta si din aceasta situatie (prin exportul paralel din tarile anterior mentionate catre Romania), de re-distribuire de stocuri in Europa, in situatii de deficit, avand alte cauze decat unele de calitate sau siguranta la nivel European.

Exportul paralel a fost considerat,  in mod artificial  pe parcursul ultimilor ani,  inamicul Nr. 1 al sanatatii publice in Romania, fiind acuzat a fi generatorul lipsei de disponibilitate a medicamentelor esentiale.  Cu toate acestea, în condițiile alertarii la nivel national a unor situatii de criza,  distribuitorii angro nu au exportat si nu exporta acele medicamente.

Firmele distribuitoare angro ce opereaza si in piata intracomunitara intracomunitara au un cod de bune practici de distributie paralela pe care le respecta , asumandu-si in mod responsabil dezideratul asigurarii sanatatii publice. Autoritatile din Romania au oricand posibilitatea de a opri temporar livrarile intracomunitare, avand la dispozitie raportarile zilnice ale distribuitorilor si notificarile de export cu 10 zile lucratoare inainte de livrarea propriu-zisa.

In plus, in Romania exista un sistem de sanctiuni ce se aplica tuturor operatorilor din piata farmaceutica pentru nerespectarea reglementarilor nationale si Europene in vigoare, privind asigurarea pietelor nationale cu medicamente.

Conform declaratiilor purtatoarei de cuvand a CE pe sanatate, doamna Anca Paduraru, din Decembrie 2017: „ Pana in prezent, nu exista date conform carora exportul paralel reprezinta o cauza majora a lipsei de disponibilitate a medicamentelor in Romania. O situatie mult mai critica decat incercarea de restrictionare/stopare a exportului paralel, este aceea ca, in conditiile actuale, Romania nu beneficiaza de medicamentele prescriptibile importate paralel, care pot reprezenta o alternativa de aprovizionare a pietei, in special pentru medicamentele esentiale fara alternativa generica, retrase temporar sau definitiv de pe piata”.

Este nevoie in Romania ca obiectivul de asigurare a disponibilitatii si accesibilitatii medicamentelor sa uneasca toti jucatorii din piata farmaceutica (producatori, distribuitori, inclusiv distribuitorii paraleli, farmacisti – fie ei concurenti sau nu), autoritatile, specialistii din domeniul medicinei, prescriptorii si pacientii. Problemele cu care se confruntă pacienții europeni in general, dar cei romani in special, sunt majore și așteptarea acestora este pentru soluții rapide, tocmai de aceea analiza cauzelor deficitului de medicamente trebuie sa fie obiectiva si centrata pe gasirea unor solutii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.