Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lista restricțiilor din țările preferate de români pentru concediu: documente necesare, reguli și restricții

smartradio.ro
grecia

Chiar dacă apariția vaccinului a însemnat un pas înainte în bătălia cu pandemia, virusul Sars-Cov-2 pare că nu pleacă atât de rapid din viețile noastre. Noile tulpini - și aici vorbim în special de Delta - reușesc să dea peste cap turismul și să pună presiune pe țările în care în mod normal românii își fac concediile. Uniunea Europeană folosește deja certificatul digital COVID, dar cu toate acestea restricțiile au fost puse din nou în practică de anumite țări.

Turcia

Măsuri aplicate în Turcia din 1 iulie și documente necesare:

  1. un document emis de autorităţile statelor de domiciliu care atestă faptul că ați fost vaccinați împotriva COVID-19 şi că au trecut 14 zile de la efectuarea schemei complete a vaccinării;
  2. rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR efectuat cu maximum 72 de ore înainte sau al unui test rapid antigen efectuat cu maximum 48 de ore înainte. Se aplică tuturor cetățenilor peste 6 ani. Testele rapide antigen acceptate sunt cele emise în limba engleză de o unitate medicală certificată în statul de domiciliu. Testele efectuate la domiciliu/reședință şi care nu sunt însoţite de o certificare medicală NU sunt acceptate.
  3. un document oficial care atestă că persoanele în cauză au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni.
  4. trebuie să vă înregistrați online, cu maxim 72 ore înainte, orice fel de cale de transport alegeți. Formularul trebuie să-l prezentați la îmbarcare sau la graniță tipărit sau în format electronic, pe telefon.
  5. Persoanele care intră în Turcia prin toate punctele de trecere a frontierei pot fi supuse în mod aleatoriu unei testări tip PCR. În situația în care rezultatul testului va fi pozitiv, se va acorda tratamentul necesar și impune măsura carantinei pentru 14 zile, atât persoanei infectate, cât si contactilor direcți. Măsura carantinei va fi ridicată dacă rezultatul testului PCR efectuat la finalul celei de-a 10 zile este negativ. Pentru persoanele infectate cu varianta DELTA a virusului, măsura carantinei va fi ridicată dacă rezultatul testului PCR efectuat la finalul celei de-a 14-a zile este negativ.
  6. Deși autoritățile turce au transmis că persoanele aflate în tranzit nu au obligația de a prezenta un test COVID negativ, operatorii locali de check-in/handling solicită tuturor călătorilor care se îmbarcă de pe aeroportul Istanbul sau de pe alte aeroporturi naţionale, inclusiv celor aflați în tranzit, respectiv îmbarcați de pe alte aeroporturi din Turcia, prezentarea testului molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, pentru a li se permite îmbarcarea către România.
  7. Restricții în vigoare: Începând cu data de 1 iulie 2021 carantina de noapte și din weekend a fost anulată.
  8. Restaurantele, cafenelele, barurile sunt deschise cu program normal și cu respectarea normelor de siguranță impuse de pandemie.
  9. Rămân închise cafenelele pentru narghilea.

Olanda

  1. România a fost plasată pe lista țărilor ”verzi” de către autoritățile olandeze, ceea ce înseamnă că românii nu mai trebuie să prezinte un test molecular tip PCR/antigen înainte de îmbarcare și nici nu vor mai intra în carantină.
  2. Trebuie să completați obligatoriu o declarație de sănătate. Documentul trebuie completat pentru orice persoană peste 13 ani.
  3. Restricții în vigoare: Din 26 iunie, toate activitățile au fost reluate în Olanda cu respectarea distanței de 1,5 metri. Acolo unde acest lucru nu este posibil (ex. transportul public, evenimente sau festivaluri), se aplică obligația de purtare a măștii sau accesul se efectuează în baza prezentării unei adeverințe de vaccinare, a unui test covid sau dovada infectării anterioare cu coronavirus.

Franța

Măsuri din 9 iunie:

  1. Românii nu mai trebuie să mai prezinte un test negativ pentru Covid-19 dacă sunt vaccinați. Aveți nevoie de unul din următoarele:
  2. Certificatul european COVID sau dovada vaccinării complete, care să ateste că au trecut cel puțin 2 săptămâni de la a doua injecție cu vaccinurile care se fac cu doză dublă (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), 4 săptămâni de la injecția pentru vaccinul cu doză unică (Johnson & Johnson) și 2 săptămâni de la injecția făcută în cazul persoanelor care au fost infectate cu Covid-19 și pentru care, în Franța, este necesară o singură injecție.
  3. Dacă nu sunteți vaccinat, un test PCR cu rezultat negativ efectuat în ultimele 72 de ore. Măsura se aplică pentru orice persoană peste 11 ani, indiferent dacă se intră în Franța pe cale aeriană, rutieră, maritimă sau feroviară.
  4. Pentru copiii care au sub 11 ani trebuie completată o declarația pe proprie răspundere care trebuie prezentată companiei de transport sau la trecerea frontierei, prin care se atestă că minorul nu prezintă simptome de Covid-19 și nu are cunoștință să fi fost caz contact în ultimele 14 zile de dinaintea călătoriei.
  5. Restricții în vigoare: Sunt deschise barurile, restaurantele și cafenelele, atât în exterior, cât și în interior.
  6. Teatrele, cinematografele și sălile de spectacol pot primi spectatori, dar cu anumite restricții. În muzee, la fel ca în magazine, este permis accesul unui vizitator pentru fiecare 8 m2, iar festivalurile în aer liber pot avea loc cu cel mult 1.000 de persoane, în funcție de cât de mare e locația. S-au deschis și grădinile zoologice (50% din capacitate) și cazinourile (35% din capacitate).

Croația

Măsuri până la 15 iulie pentru a intra în țară. E nevoie de unul din următoarele documente:

  1. un test PCR cu rezultat negativ sau un test antigen negativ. Dacă nu aveți testul făcut, aveți obligația fie să-l faceți pe cheltuială proprie cât mai repede, iar până la rezultat să vă autoizolați, fie să stați în izolare 10 zile, dacă nu puteți face test. Prețul unui test în Croația variază între 70 și 200 de euro.
  2. Certificatul european COVID sau un document care să ateste că au trecut cel puțin 14 zile de la completarea schemei de vaccinare. Persoanele care au fost vaccinate cu vaccinurile Pfizer, Moderna sau Gamaleya pot intra în Croația în perioada începând de la a 22-a până la cel mai târziu a 42-a zi de la data efectuării primei doze de vaccin Pfizer, Moderna sau Gamaleya, respectiv în perioada de la a 22-a până la cel mai târziu a 84-a zi de la data efectuării primei doze de vaccin AstraZeneca
  3. un test PCR cu rezultat pozitiv care să ateste că au trecut minim 11 zile și maxim 180 de când ați trecut prin boală.
  4. Copiii cu vârsta de până la 12 ani care călătoresc însoţiţi de părinte/tutore sunt exceptați de la obligaţia de a prezenta un test negativ dacă părintele/tutorele prezintă un test PCR negativ, test rapid antigen negativ, un certificat de vindecare COVID-19 sau un certificat de vaccinare împotriva COVID-19.
  5. Frontierele terestre ale Croației cu Slovenia, Serbia, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina sunt deschise atât transporturilor de mărfuri, cât și traficului de pasageri. Punctele deschise de trecere a frontierei cu Ungaria sunt Dubosevica – Udvar și Gorican – Leteneye. Pe la Terezino Polye – Barcs trec doar cetățenii ungari și croați.
  6. Dacă sunteți doar în tranzit prin Croația, durata nu poate depăși 12 ore, sunteți obligați să aveți documente care dovedesc destinația finală, să mergeți doar pe autostradă și să nu faceți opriri intermediare care nu sunt strict necesare. Tranzitul coridorului Neum (Croația - Bosnia și Herțegovina - Croația) în scop turistic este permis fără oprire.
  7. Restricții în vigoare: La acest moment în Croația sunt deschise mall-urile, terasele restaurantelor și cafenelelor, parcurile, muzeele, galeriile de artă și cazinourile. Restaurantele pot servi clienții și în interior, cafenelele și barurile doar în aer liber.
  8. Magazinele, brutăriile, localurile, cluburile, barurile de noapte, cazinourile și sălile de pariuri pot rămâne deschise până la ora 24:00, dar ]n interior participanții trebuie să prezinte certificatul COVID. Este interzisă vânzarea de băuturi alcoolice între orele 24:00 și 06:00.
  9. Amenzile în Croația pentru încălcarea măsurilor COVID sunt între 70 de euro, dacă nu purtați mască acolo unde e nevoie, și până la 16.000 de euro dacă nu respectați autoizolarea.

Austria

  1. Dacă vreți să mergeți în Austria, în primul rând trebuie să vă înregistrați online cu cel mult 72 de ore în avans.
  2. Pentru a intra în Austria aveți nevoie de unul din următoarele: Un test COVID cu rezultat negativ tip PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte, sau un test antigen cu rezultat negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte.
  3. Certificatul european COVID sau un document care să ateste că: au trecut cel puțin 22 de zile de la administrarea primei doze de vaccin, dar nu mai mult de 3 luni;  aveți schema de vaccin completă, dar nu au trecut mai mult de 9 luni de la administrarea primei doze; în cazul imunizării cu un vaccin administrat într-o singură doză, aceasta să nu fi fost efectuată cu mai mult de 9 luni în urmă; vaccinarea a avut loc după cel puţin 21 de zile de la emiterea unui test biologic-molecular pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau a dovezii prezenței anticorpilor, cu condiția ca vaccinul să nu fi fost administrat cu mai mult de 9 luni în urmă.
  4. Un certificat medical care să atete recuperarea după boală în ultimele 6 luni sau o dovadă a prezenței anticorpilor, care să nu fie mai veche de 3 luni.
  5. Documentul care atestă efectuarea testului.
  6. Dacă mergeți cu mașina, trebuie să știți că trebuie respectată distanțarea (un scaun liber între călători) și purtarea măștii de protecție dacă persoanele nu fac parte din aceeași gospodărie.
  7. Restricții în vigoare: Accesul în restaurante, la evenimente, congrese, expoziții, în hoteluri, în magazine și în sălile de sport se face cu aplicarea Reguloo ”3G” (fie test covid negativ, fie dovada vaccinării, fie vindecarea după boală - în germană toate încep cu litera g, de aici numele).
  8. Restaurantele sunt deschise până la miezul nopții, însă când nu vă aflați la masă trebuie să purtați mască de protecție FFP2. În interior sunt permise doar grupuri de 4 persoane, plus copii. În intervalul 24:00 - 05:00 e restricționată circulația.
  9. În toată țara distanțarea socială e obligatorie la 2 metri, atât în spații închise, cât și deschise. Masca e obligatorie pentru toate persoanele peste 14 ani și trebuie să fie tip FF2 sau cu standard echivalent sau superior (tip FFP3, N95 sau KN 95).
  10. Sunt permise evenimentele în aer liber în limita a maxim 3.000 de persoane, iar în interior limita este de 1.500 de persoane, dar nu pot ține mai mult de ora 22:00.
  11. Nu mai există carantină de noapte, dar în intervalul orar 05:00 – 22:00, în spațiile deschise se pot întâlni maxim 10 persoane și în spațiile interioare maxim 4 adulți (plus copiii care îi însoțesc, 10 în exterior și 6 în interior).

Grecia

  1. Începând din 3 iulie, se poate intra prin punctele de frontieră Promachonas, Ormenio, Evzonoi, Nymfaia, Niki, Doirani, Kristallopigi, Kipi, Kakavia, Kastanies și Exohi 24 de ore din 24. Cu avionul se poate ajunge pe orice aeroport din Grecia.
  2. Este obligatoriu ca la intrare să prezentați unul din următoarele documente.
  3. Certificat de vaccinare emis de o autoritate competentă din țara de origine a călătorului.
  4. Un test COVID PCR cu rezultat negativ care să fi fost efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen.
  5. Formularul PLF, cu cel puțin 24 de ore înaintea călătoriei. Amenda în caz de necompletare este de 500 de euro.
  6. Dovadă că a fost testat pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 2 până la 9 luni.
  7. De menționat că e în vigoare măsura ca la graniță să fie efectuate aleatoriu teste rapide. Rezultatul se eliberează pe loc și e permis doar accesul persoanelor cu rezultat negativ.
  8. Aceleași reguli se aplică și la călătoria cu feribotul.
  9. Măsurile se aplică pentru copiii de peste 12 ani și adulți. Pentru tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani se acceptă și un test rapid făcut cu cel mult 24 de ore înaintea călătoriei.
  10. Restricții în vigoare: E obligatorie purtarea măștii în spațiile publice închise, aeroporturi și în mijloacele de transport în comun. Muzeele și siturile arheologice sunt deschise, dar trebuie respectate măsurile sanitare și de distanțare.
  11. Restaurantele, tavernele, cafenelele și barurile sunt deschise și în interior și în exterior. Însă începând din 8 iulie, au voie să primească doar atâți clienți cât pot sta la mese.
  12. Autoritățile elene atrag atenția că pot decide instituirea de noi restricții de circulație în orice moment dacă evoluția situației pandemice o impune.

Spania

Dacă mergeți în Spania trebuie să prezentați unul din aceste documente:

  1. fie certificatul european COVID  sau un document care atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19 de cel puțin 14 zile
  2. fie un test negativ PCR
  3. sau un certificat de recuperare post-Covid. Acesta poate fi certificat digital UE sau un document de acreditare a celor indicate mai sus, indiferent dacă provine dintr-un stat membru al UE sau dintr-o țară terță. Toți cetățenii peste 6 ani trebuie să prezinte un astfel de document.
  4. Trebuie în plus să completați un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet www.spth.gob.es. Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație.
  5. Restricții în vigoare: Cum spuneam, fiecare regiune poate avea propriile reguli. În orice caz, la nivel național se menține obligativitatea purtării măștii de protecție de către toate persoanele în vârstă de peste 6 ani, în toate spațiile publice, indiferent dacă este păstrată distanța de siguranță de 1,5 metri, inclusiv la plajă sau piscină.

Cipru

Aveți nevoie de unul din următoarele documente:

  1. o adeverință de vaccinare sau certificatul digital european COVID, fiind acceptate serurile de la Moderna, Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson și Sinopharm. Pentru Johnson & Johnson, care are doză unică, e nevoie să fi trecut 14 zile de la vaccinare. Pentru celelalte, puteți intra în Cipru din ziua în care ați făcut rapelul.
  2. în cazul în care nu sunteți vaccinat, trebuie să prezentați un test COVID cu rezultat negativ efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte. Măsura se aplică pentru toți cetățenii de peste 12 ani.
  3. completarea unui formular online, cu 24 de ore înaintea călătoriei. Acest formular e obligatoriu și pentru cei vaccinați, și pentru cei care intră pe bază de test. Dacă nu ați completat sau nu ați completat corect formularul, veți plăti o amendă de 300 de euro, iar dacă mințiți în formular vor fi și sancțiuni penale.
  4. Toate documentele trebuie să fie prezentate în limba engleză.
  5. Indiferent dacă sunteți vaccinat sau aveți rezultat negativ pentru COVID, în aeroporturile cipriote puteți fi selectat aleatoriu pentru a fi testați. Costurile testării aleatorii sunt suportate de către autoritățile locale.
  6. Restricții în vigoare: Din 10 iunie a fost anulată carantina pe timpul nopții.
  7. Toți cei peste 12 ani trebuie să dețină un Coronapass, ce poate fi obținut dacă aveți un test COVID cu rezultat negativ făcut în ultimele 72 de ore, dovadă că ați trecut prin boală în ultimele 6 luni. Cu acest Coronapass puteți intra în biserici, teatre, cinematografe, săli de spectacol, magazine mari, hoteluri și pensiuni, cazinouri sau conferințe și expoziții.
  8. Sunt deschise restaurantele, tavernele, barurile sau cafenele, atât în interior, cât și în aer liber și trebuie să prezentați Coronapass-ul. Accesul la plaje, zone de picnic sau grădini zoologice e permis fără Coronapass.
  9. Cluburile și localurile cu muzică de dans s-au redeschis din 10 iunie, la fel și zonele de camping.
  10. Din 4 iunie a fost permisă din nou traversarea în partea de nord a insulei.

Germania

Trebuie să prezentați unul dintre următoarele:

  1. un test PCR cu rezultat negativ făcut cu 72 de ore înainte sau un test antigen negativ făcut cu 48 de ore înainte.
  2. Certificatul european COVID sau un document care să ateste că au trecut cel puțin 14 zile de la completarea schemei de vaccinare. Sunt acceptate doar vaccinurile omologate în UE.
  3. un test PCR cu rezultat pozitiv care să ateste că au trecut cel puțin 28 de zile înainte, dar nu mai mult de 6 luni de când ați trecut prin boală.
  4. Este admisă și prezentarea cumulativă a dovezii unei infectări anterioare cu virusul SARS-CoV-2, împreună cu cea a vaccinării cu cel puțin o doză a unui vaccin omologat la nivelul U
  5. Dacă ați fost în zone de risct aveți obligația de înregistrare a intrării în Germania. Veți intra și în izolare.
  6. Aceste dovezi sunt necesare pentru toate persoanele peste 6 ani și pot fi prezentate pe hârtie sau în format electronic și trebuie să fie redactate într-una din limbile germană, engleză, franceză, italiană sau spaniolă.
  7. Dacă începeți să dezvoltați simptome specifice COVID-19 (dificultăți de respirație, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) în decurs de 10 zile de la momentul intrării în Germania, trebuie să vă izolați obligatoriu, chiar dacă aveți un test COVID negativ, și să contactați autoritatea locală de sănătate.
  8. Amenzile pentru încălcarea regulilor în Germania sunt de până la 25.000 de euro.
  9. Masca este obligatorie în mijloacele de transport în comun și în magazine, precum și în spațiile deschise unde nu este posibilă distanțarea de 1,5 metri între persoane. Amenda pentru nepurtarea măștii este de cel puțin 50 de euro.

Ungaria

  1. Dacă vreți să călătoriți în țara vecină aveți nevoie de certificatul european COVID sau o adeverință de vaccinare prin care să demonstrați că aveți schema completă de imunizare. Acest document trebuie să fie prezentat în limba română și în limba engleză.
  2. Dacă nu sunteți vaccinat, vă supuneți regimului aplicat de Ungaria cetățenilor străini. Așadar, trebuie să prezentați un test PCR sau antigen cu rezultat negativ.
  3. Restricţiile de intrare în Ungaria au fost ridicate şi pentru minorii nevaccinaţi în vârstă de până la 18 ani, fără a mai fi necesară îndeplinirea altei formalităţi, dacă sunt însoţiţi la trecerea frontierei de părintele/părinții care deţine/dețin un certificat de vaccinare împotriva COVID-19, eliberat de autoritățile competente din România, care atestă efectuarea schemei complete de vaccinare.
  4. Pentru a tranzita Ungaria în drumul spre altă destinație, trebuie să nu aveți simptome specifice COVID-19, să prezentați documente care să ateste destinația finală și că vă va fi permis accesul acolo și părăsiți teritoriul ungar în 24 de ore. Totodată, tranzitul se va face doar pe rute stabilite și nu veți putea opri decât în locurile indicate.
  5. Restricții în vigoare: Din 23 mai Ungaria a eliminat carantina de noapte și purtarea măștii nu mai este obligatorie în spații publice.
  6. Restaurantele și magazinele sunt deschise si pot funcționa după programul stabilit de ele.
  7. Evenimentele în aer liber pot avea loc cu participarea a maximum 500 de persoane. La evenimentele muzicale pot participa doar persoanele care deţin un certificat de vaccinare.

Bulgaria

  1. Bulgaria se afală în „situație de urgență epidemiologică” până pe 31 iulie. Asta le permite autorităților să impună restricții oricând consideră necesar.
  2. Din 27 mai românii care vin din România au liber să intre în Bulgaria prin orice punct de trecere a frontierei, fără să trebuiască să prezinte la graniță absolut niciun document legat de COVID-19: nici test, nici certificat de vaccinare, nici adeverință că au trecut prin boală.
  3. Restricții în vigoare: În Bulgaria este obligatorie purtarea măștii de protecție atât în spațiile publice deschise aglomerate, unde nu e posibilă distanțarea de 1,5 metri. Masca e obligatorie și în toate spațiile publice închise. Sunt exceptați de la purtarea măștii copiii sub 6 ani.
  4. Discotecile și barurile sunt deschise, dar cu 50% din capacitate.
  5. De la 1 iunie, toate plajele de pe litoralul Bulgariei s-au redeschis pentru turiști.

Portugalia

  1. Cel puțin până pe 26 iulie, este decretată stare de Calamitate pe întreg teritoriul național continental și unele restricții au fost reinstaurate.
  2. Pentru a intra în Portugalia, aveți nevoie să prezentați unul din următoarele: certificatul european COVID sau un document care atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19 de cel puțin 14 zile
  3. Un test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte, sau 48 de ore înainte, în cazul testului antigen rapid. Copiii sub 12 ani nu e nevoie să fie testați.
  4. Toți pasagerii trebuie să completeze un formular numit Passenger Locator Card înainte de a se îmbarca spre Portugalia.
  5. Nu va fi permisă îmbarcarea în vreun avion fără unul din aceste documente. Dacă alegeți să mergeți pe cale rutieră, veți fi supuși și unor controale mobile și veți fi informați asupra obligațiilor ce vă revin.
  6. Se menține în continuare interdicția debarcării pasagerilor și echipajelor vaselor de croazieră în porturile naționale, cu excepția cetățenilor portughezi și a rezidenților în Portugalia. Este suspendat transportul fluvial între Portugalia și Spania.
  7. În cazul călătoriilor către arhipelagurile Azore și Madeira, se recomandă consultarea paginilor de internet www.madeira.gov.pt și https://portal.azores.gov.pt/, în condițiile în care măsurile autorităților locale sunt actualizate permanent. Pentru intrarea în arhipelagurile Azore și Madeira, autoritățile solicită testarea moleculară (tip PCR) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (detalii mai jos).
  8. Restricții în vigoare: Din 2 iulie, este reinstaurată carantina pe timpul nopții, din cauza creșterii numărului de cazuri cu tulpina Delta. Măsura e valabilă în intervalul 23:00 - 05:00 și e impusă în 45 de oraşe, inclusiv Lisabona și Porto.
  9. Restaurantele și cafenelele sunt deschise și în interior și în exterior, dar nu pot sta la masă mai mult de 6 persoane. La terasă pot sta grupuri de cel mult 10 persoane. Unde e carantină de noapte, trebuie să închidă la orele 22:30 în timpul săptămânii şi la 15:30 în weekend. În rest, post sta deschise până la 01:00 noaptea.
  10. Sălile de spectacol și concerte pot fi deschise până la miezul nopții, cu ocupare a 50% din capacitate. Magazinele nu mai au impusă ora de închidere. Muzeele, monumentele, palatele și siturile arheologice și similare sunt deschise.
  11. Masca este obligatorie pe întreg teritoriul național (inclusiv în Arhipelagurile Madeira și Azore), în toate spațiile publice pentru toți cetățenii peste 10 ani.
  12. Este interzis consumul de băuturi alcoolice în spațiile în aer liber cu public și pe drumurile publice. Este interzisă comercializarea de băuturi alcoolice în ariile de servicii și stațiile de alimentare cu combustibili.

Italia

Trebuie îndeplinite una din următoarele condiții:

  1. Să prezinte certificatul european COVID sau dovada că au schema completă de vaccin de cel puțin 14 zile.
  2. Să prezinte la intrarea în țară rezultatul negativ al unui test COVID PCR sau antigen, efectuat cu maxim 48 de ore înainte. Nu există un format propus de italieni, așa că MAE recomandă ca documentul să fie redactat în limba italiană sau engleză. Testul e obligatoriu pentru toți copiii de peste 2 ani.
  3. Să prezinte o declarație pe propria răspundere.
  4. Sunt exceptați de la aceste măsuri dacă doar cei care tranzitează Italia cu un mijloc de transport privat pentru cel mult 36 de ore.
  5. Restricții în vigoare: Diferă de la o regiune la alta. Astfel, trebuie întâi să consultați autoritățile italiene pentru a afla în ce categorie de risc epidemiologic este regiunea în care mergeți.
  6. Este permisă circulația între regiuni sau provincii autonome aflate în zonă galbenă sau albă. Dacă regiunile între care circulați sunt în zona roșie sau portocalie, trebuie să prezentați fie adeverința de vaccinare (e recunoscută orice adeverință emisă de un stat UE), dovada vindecării de infecția cu virusul SArS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen efectuat cu maxim 48 de ore anterioare călătoriei.
  7. Sunt deschise restaurantele și barurile din zona galbenă doar în aer liber.
  8. Sunt deschise cinematografele, teatrele, sălile de concert și cluburile live din zona galbenă cu condiția respectării distanței de un metru între persoane, la capacitate maximă permisă de 50%, dar în orice caz care să nu depășească 500 de spectatori în interior și 1.000 în aer liber.
  9. Sunt redeschise muzeele ​​și institutele de cultură din zona galbenă, cu respectarea regulilor de distanțare între vizitatori. Pentru zilele de sâmbătă sau atunci când în Italia sunt sărbători legale trebuie să aveți o rezervare online sau telefonică, făcută cu cel puțin o zi înaintea vizitării.
  10. Pentru zona galbenă, de la data de 15 mai sunt redeschise piscinele în aer liber, de la 1 iunie sunt redeschise sălile de sport, de la 1 iulie sunt permise activitățile în centrele termale, parcurilor tematice și de divertisment.
  11. Este obligatorie în toată Italia purtarea măștii de protecție în spațiile închise. De asemenea, purtarea măștii este obligatorie în toate spațiile închise, cu excepția locuințelor private. Sunt exceptați copiii sub 6 ani.
  12. Amenzile pentru încălcarea restricțiilor COVID variază între 400 și 3.000 de euro. În situația în care încălcarea restricțiilor se realizează de o persoană aflată în autovehicul, cuantumul sancțiunii se mărește cu o treime.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.