Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lituania, Letonia şi Estonia se tem că tensiunile Occidentului cu Belarus pot genera un conflict militar

Blue Swan Daily
Belarus Polonia, Lituania Letonia Estonia Ucraina

Lituania, Letonia şi Estonia au avertizat, joi, asupra riscurilor unui conflict militar din cauza tensiunilor dintre Uniunea Europeană şi Belarus, iar Ucraina a mobilizat efective militare suplimentare la frontieră, informează agenţia Reuters.

Lituania, Letonia şi Estonia atrag atenţia, într-un comunicat comun, că Belarusul exercită ameninţări grave pentru securitatea Europei prin facilitarea tranzitului imigranţilor ca reacţie la sancţiunile Uniunii Europene, o acţiune pe care o cataloghează drept "atac hibrid".

"Acest lucru amplifică posibilitatea provocărilor şi incidentelor grave care pot degenera şi pot intra în sfera militară", afirmă miniştrii Apărării din Lituania, Letonia şi Estonia.

În contextul crizei, Ucraina a lansat exerciţii militare şi a trimis încă 8.500 de militari şi agenţi de poliţie la frontiera cu Belarus.

Ambasadorii ţărilor UE au stabilit, miercuri, că acţiunile regimului de la Minsk, acuzat că facilitează tranzitul imigranţilor clandestini spre frontierele Uniunii Europene, pot fi considerate o formă de "atac hibrid", conform unor diplomaţi de la Bruxelles.

Administraţia Aleksandr Lukaşenko respinge acuzaţiile, afirmând că de fapt Belarusul este victima unui "atac hibrid".

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat regimul din Belarus, condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, de practicarea "terorismului de stat" prin transferul a mii de imigranţi clandestini la frontierele Uniunii Europene. "Este clar că în acest caz ne confruntăm cu o manifestare a terorismului de stat", a declarat Mateusz Morawiecki, într-o conferinţă de presă organizată alături de Charles Michel, preşedintele Consiliului European. "Este vorba de o răzbunare discretă" a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko din cauza susţinerii acordate de Polonia opoziţiei belaruse, a subliniat Mateusz Morawiecki.

Anterior, Mateusz Morawiecki a acuzat că operaţiunile regimului din Belarus de facilitare a tranzitului imigranţilor sunt coordonate de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. "Liderul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, este executorul celui mai recent asalt, dar acest asalt are un susţinător care poate fi găsit la Moscova, iar acel susţinător este preşedintele Putin", a declarat Mateusz Morawiecki.

Cancelarul în funcţie al Germaniei, Angela Merkel, l-a sunat, miercuri pe Vladimir Putin, şi l-a rugat să intervină "pentru a exercita influenţă asupra regimului de la Minsk" în criza imigranţilor, conform site-ul Tagesschau.de.

Uniunea Europeană şi Polonia au exprimat temeri că serviciile secrete din Belarus ar putea provoca un incident militar în zona de frontieră, unde sunt mii de imigranţi extracomunitari, iar preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a vorbit marţi despre criză cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin. În contextul tensiunilor, Rusia a trimis bombardiere strategice de tip Tupolev Tu-22M3 în Belarus, pentru misiuni de coordonare a sistemelor de apărare, potrivit Mediafax.ro.

Alianţa Nord-Atlantică a exprimat preocupare privind afluxul de imigranţi de la frontiera Belarusului cu Polonia şi a cerut Administraţiei de la Minsk să respecte legislaţia internaţională, denunţând utilizarea tacticilor "hibride" în conflictul cu Uniunea Europeană. Liderii de la Bruxelles acuză regimul Aleksandr Lukaşenko de facilitarea tranzitului imigranţilor clandestini spre spaţiul comunitar ca ripostă la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană din cauza acţiunilor de reprimare împotriva opoziţiei belaruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.