Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Israel: Hamas respinge oferta israeliană de armistițiu de 7 zile pentru eliberarea a 40 de ostatici

linkedin.com
razboi israel

STIRIPESURSE.RO vă prezintă, în format „live text”, principalele știri legate de război, pe parcursul zilei de 19 decembrie:

 

UPDATE 20 decembrie, ora 23.40: Hamas respinge oferta israeliană de armistițiu de 7 zile pentru eliberarea a 40 de ostatici

Hamas a respins o propunere israeliană de un armistițiu de o săptămână în Gaza în schimbul eliberării a aproximativ 40 de ostatici, inclusiv toate femeile și copiii pe care grupul terorist îi deține încă, relatează The Wall Street Journal.

Organizațiile le-au spus mediatorilor egipteni că Israelul trebuie să-și oprească ofensiva în Fâșie înainte de a discuta orice potențial înțelegere. Chiar și atunci, a spus, Israelul va trebui să elibereze toți prizonierii palestinieni pentru eliberarea tuturor ostaticilor rămași – estimați la aproximativ 100.

Israelul a spus că nu își va opri campania militară și că această condiție nu este un început pentru discuții.

 

UPDATE 20 decembrie, ora 21.27: Peste 20.000 de palestinieni au murit în Fâşia Gaza de la începutul războiului (biroul de presă al Hamas)

Biroul de presă al guvernului Hamas din Fâşia Gaza a comunicat că peste 20.000 de palestinieni au fost ucişi până acum în acest teritoriu, în contextul în care Israelul îşi continuă ofensiva. Oraşul Rafah - din sudul Fâşiei Gaza - catalogat de armata israeliană drept zonă sigură pentru civili, a fost lovit intens miercuri, cu raiduri aeriene. Potrivit oficialilor locali, peste zece persoane au fost ucise. Şi în oraşul Khan Yunis au avut loc noi atacuri, fiind raportate lupte de stradă intense. Pe măsură ce criza umanitară se adânceşte, localnicii spun că se confruntă cu două războaie în acelaşi timp: bombardamentele şi foametea.

content-image

UPDATE 20 decembrie, ora 20.07: Șeful Comandamentului Sud al IDF: Armata se află într-o „fază semnificativă a ofensivei, în zone noi”

Șeful Comandamentului Sud al IDF, generalul-maior Yaron Finkelman, spune că armata se află la „o altă fază semnificativă a ofensivei, în zone noi”.

„Această ofensivă va continua și va continua să avanseze. Va continua cu presiunea împotriva inamicului deasupra pământului și în subteran”, spune el în timpul unui tur al frontului din sudul Gazei cu comandantul Diviziei 98, Brig. general Dan Goldfus.

„Vom continua să avansăm aici și în zone suplimentare în care încă nu am manevrat”, adaugă Finkelman.

 

UPDATE 20 decembrie, ora 11.00: Netanyahu încearcă să amâne procesul

Canalul 13 din Israel a relatat că Netanyahu încearcă să amâne procesul său de corupție după ce avocatul său a trimis o scrisoare către procuratură în care îi cere să respingă declarațiile anumitor martori.

Netanyahu a fost acuzat de incidente de fraudă, mită și abuz de încredere în cazuri care datează din 2019.

Canalul a relatat că oficialii de la biroul procurorului au fost îngrijorați de faptul că solicitarea avocaților ar putea întârzia procesul cu luni de zile.

UPDATE 20 decembrie, ora 10.35: Fotografii: Urmările loviturilor armatei israeliene asupra locuințelor din Deir el-Balah

content-image

content-image

content-image

UPDATE 20 decembrie, ora 10.10: Ministrul iranian de externe se află la Doha și se întâlnește cu liderul Hamas

Hossein Amirabdollahian a sosit marți seară în capitala Qatarului, aceasta fiind a patra sa vizită în ultimele două luni și jumătate.

Ministrul iranian de externe s-a întâlnit cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, pentru a discuta despre situația din Gaza și Cisiordania.

Potrivit lui Nasser Kanaaniani, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Haniyeh a declarat: "Suntem pregătiți pentru o încetare a focului de durată, dar nu există nicio posibilitate de negocieri sub atacurile Israelului".

Mai mult, Kanaani a spus: "Nu există nici o posibilitate de atac împotriva Israelului: "Iranul este de acord cu guvernul din Qatar în ceea ce privește necesitatea de a opri imediat războiul Israelului împotriva populației din Gaza, iar în acest sens au fost depuse eforturi comune bune".

De asemenea, se așteaptă ca Amirabdollahian să se întâlnească cu oficiali din Qatar, inclusiv cu omologul său din Qatar, pentru a discuta despre ultimele evoluții din Gaza.

UPDATE 20 decembrie, ora 09.40: Un raid israelian lovește o casă în centrul Gaza

Forțele israeliene au distrus o casă în apropierea Spitalului Martirilor Al-Aqsa din Deir el-Balah.

Marți, cel puțin 13 persoane au fost raportate ca fiind ucise și numeroase rănite în centrul orașului Gaza.

Deir el-Balah a fost supus unor atacuri israeliene repetate de la începutul războiului, la 7 octombrie.

content-image

UPDATE 20 decembrie, ora 09.10: Luptele s-au intensificat după ce secretarul american al apărării a vizitat Israelul

Ori de câte ori un oficial de rang înalt, fie el european sau american, vine în regiune, asistăm la o intensificare a atacurilor aeriene și a bombardamentelor în masă

De la vizita secretarului american al apărării, Lloyd Austin, am asistat la un număr record de palestinieni uciși.

Mai multe femei și copii sunt uciși. Mai multe clădiri rezidențiale și alte facilități publice - inclusiv spitale și școli - sunt distruse.

De fiecare dată când are loc o vizită (a unui oficial străin în regiune), oamenii din Gaza fac observații similare. De aceea, ei au fost în mare parte sceptici cu privire la aceste ultime vizite ale unor înalți oficiali americani în regiune.

UPDATE 20 decembrie, ora 08.40 - Brigăzile Al Quds au dat publicităţii un clip video cu 2 ostatici israelieni care pledează pentru eliberare

Brigăzile Al Quds, aripa armată a mişcării palestiniene Jihad Islamic, au postat marţi, pe contul de Telegram, un clip video cu doi ostatici israelieni din Gaza care pledează pentru eliberarea lor, informează Reuters.

Cei doi bărbaţi s-au identificat drept Gadi Moses şi Elad Katzir şi au cerut intensificarea eforturilor pentru a se putea reuni cu familiile lor.

"Murim în fiecare clipă. Ne aflăm într-o situaţie insuportabilă", a spus Moise, uitându-se în cameră, pe un fundal simplu. Cei doi bărbaţi erau amândoi nebărbieriţi şi păreau să fi slăbit.

Moses este un fermier în vârstă de aproximativ 79 de ani, care a fost capturat de Hamas dintr-un kibbutz pe 7 octombrie.

Katzir, în vârstă de 47 de ani, a fost şi el luat dintr-un kibbutz împreună cu mama sa, care ulterior a fost eliberată. Tatăl său a fost ucis, potrivit presei.

Luni, Hamas a postat un scurt clip video în care apar alţi trei ostatici israelieni în vârstă. Israelul l-a denunţat drept un "video criminal, terorist".

UPDATE 20 decembrie, ora 08.10 - ONU: Consiliul de Securitate amână din nou votul unei rezoluţii privind războiul din Gaza

Consiliul de Securitate al ONU a amânat din nou votul unei noi rezoluţii privind războiul din Gaza, la cererea Statelor Unite, transmite dpa.

Votul este acum programat pentru miercuri, ora 16 GMT, au declarat marţi mai mulţi diplomaţi.

Proiectul de rezoluţie prezentat de Emiratele Arabe Unite solicită suspendarea ostilităţilor în Fâşia Gaza pentru a facilita mai multe livrări de ajutor umanitar.

Un diplomat al unei din ţările membre ale Consiliului a spus că amânarea pare a fi menită să îl convingă pe preşedintele american Joe Biden să nu facă uz de dreptul de veto al ţării sale.

Este aproape sigur că rezoluţia va fi adoptată, dacă SUA, cel mai ferm susţinător al Israelului, se abţine.

Un vot fusese programat iniţial pentru luni, dar de atunci a fost amânat de mai multe ori.

Discuţia se concentrează în primul rând posibilitatea de a găsi o formulare care să fie acceptabilă pentru SUA. În consecinţă, textul rezoluţiei nu se mai referă la o "încetare" a violenţei, ci la o "suspendare" a ei.

Anterior, mai multe rezoluţii privind încetarea focului au eşuat în Consiliul de Securitate al ONU, în principal pentru că SUA au continuat să sprijine Israelul în această chestiune.

Până în prezent, organismul a adoptat doar o rezoluţie cu accent umanitar, în urmă cu câteva săptămâni.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, va c[l[tori azi în Egipt pentru discuţii privind încetarea focului în Fâşia Gaza şi un schimb de prizonieri palestinieni cu Israelul, a declarat marţi o sursă din cadrul mişcării islamiste, informează AFP.

Cu sediul în Qatar, Haniyeh se va deplasa miercuri în Egipt, în fruntea unei delegaţii Hamas "la nivel înalt".

În Egipt va purta discuţii cu şeful serviciilor secrete egiptene, Abbas Kamel, cu privire la oprirea agresiunii şi a războiului pentru a pregăti un acord de eliberare a prizonierilor şi încheierea asediului impus Fâşiei Gaza", a declarat sursa pentru AFP.

Egiptul şi Qatarul au contribuit la medierea unui armistiţiu de o săptămână la sfârşitul lunii noiembrie, în timpul căruia 80 de israelieni ţinuţi ostatici în Fâşia Gaza au fost schimbaţi cu 240 de palestinieni închişi de Israel.

Potrivit sursei Hamas, discuţiile din Egipt se vor concentra pe "livrarea de ajutor umanitar, retragerea armatei israeliene din Fâşia Gaza şi întoarcerea persoanelor strămutate în oraşele şi satele lor din nord".

Aceasta va fi a doua vizită a lui Ismail Haniyeh în Egipt de la începutul războiului în Fâşia Gaza, după cea din 9 noiembrie.

Site-ul de ştiri american Axios a relatat despre o întâlnire care a avut loc în acest week-end în Europa între David Barnea, şeful Mossad-ului, serviciul secret de externe israelian, şi prim-ministrul Qatar, Mohammed ben Abdelrahmane Al-Thani, pentru a discuta un al doilea armistiţiu pentru eliberarea ostaticilor.

"Tocmai l-am trimis de două ori pe şeful Mossad-ului în Europa pentru a promova un proces de eliberare a ostaticilor noştri. Nu voi scuti niciun efort pe această temă, iar datoria noastră este să îi aducem înapoi pe toţi", a confirmat marţi seara prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, în timp ce primea familii de ostatici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.